Home | Fermenteren en zout: welke heb je nodig?

Fermenteren en zout: welke heb je nodig?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken.

Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere zout.

Of je nu voor zeezout of voor gewoon keukenzout gaat. Het is heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat je zout toevoegt aan het product dat je wilt gaan fermenteren.

Waarom heb je zout nodig bij het fermenteren?

Zout is een ingrediënt dat niet kan ontbreken bij het fermenteren. Zonder zout kun je gewoon niet fermenteren. Wil je minder natrium gebruiken in je gefermenteerde product? Kies dan voor kaliumzout.

Verder kun je in principe iedere soort zout gebruiken. Iedere soort geeft een eigen smaak aan je gefermenteerde product.

In principe start het fermentatieproces vanzelf zodra je een product voor langere tijd onder water zet. Door het toevoegen van zout wordt de groei van goede bacteriën bevorderd en het zout remt de groei van de slechte bacteriën.

Je weet dan zeker dat je gefermenteerde groente lekker knapperig worden.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoeveel zout gebruik je bij het fermenteren?

Hoeveel zout gebruik je bij je fermentatie?

Je hebt zout nodig bij je proces om ongewenste microben te doden. Afhankelijk van de hoeveelheid producten die je fermenteert, heb je een bepaalde hoeveelheid zout nodig.

Meestal is dat minimaal 1,5 procent van het basisgewicht van het product dat je wilt fermenteren.

Wil je bijvoorbeeld een kilo kool fermenteren, dan zou je dus 15 gram zout moeten gebruiken. Dat geldt ook als je wortel pickles wilt maken. Je rekent dan ook de hoeveelheid water mee. Dus doe je 500 plakjes wortels in een pot met 500 gram water, dan voeg je ook 15 gram zout toe.

Hoe minder zout je toevoegt, hoe sneller de groenten zullen fermenteren. Dus je zou misschien in de verleiding kunnen raken om helemaal geen zout toe te voegen.

Toch is dat niet verstandig, omdat het zout zorgt voor een bevordering van de groei van goede bacteriën en een remming van verkeerde bacteriën. Een goed fermentatieproces kan dus niet gebeuren zonder zout toe te voegen.

Wat is de juiste hoeveelheid en soort zout?

Welke type zout moet je kiezen?

Je kunt dus iedere soort zout gebruiken om je producten te fermenteren. Maar het lekkerste is ongeraffineerd zout te kiezen, zoals Keltisch zeezout of Himalaya zout. Dit zijn zoutsoorten die ook nog eens heel veel verschillende mineralen bieden.

Sommige mensen raden het gebruik van keukenzout af, omdat hier Jodium aan toegevoegd is. In de praktijk is de hoeveelheid Jodium zo laag, dat dit niet van invloed is op het fermentatieproces.

Alternatieven voor zout tijdens een fermentatie

Wil je toch écht zonder zout fermenteren? Dan kun je een aantal andere alternatieven gebruiken om de groei van de goede bacteriën te bevorderen.

En nog belangrijker! Om de groei van slechte bacteriën af te remmen. Je kunt hiervoor wei, kefirkorrels of gedroogde rietsuiker toe te voegen.

Houd er wel rekening mee, dat als je helemaal geen zout toevoegt, je groenten veel minder knapperig zullen worden en je een heel ander eindresultaat krijgt.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.