Inhoudsopgave
Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken.
Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere zout.
Of je nu voor zeezout of voor gewoon keukenzout gaat. Het is heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat je zout toevoegt aan het product dat je wilt gaan fermenteren.
Waarom heb je zout nodig bij het fermenteren?
Zout is een ingrediënt dat niet kan ontbreken bij het fermenteren. Zonder zout kun je gewoon niet fermenteren. Wil je minder natrium gebruiken in je gefermenteerde product? Kies dan voor kaliumzout.
Verder kun je in principe iedere soort zout gebruiken. Iedere soort geeft een eigen smaak aan je gefermenteerde product.
In principe start het fermentatieproces vanzelf zodra je een product voor langere tijd onder water zet. Door het toevoegen van zout wordt de groei van goede bacteriën bevorderd en het zout remt de groei van de slechte bacteriën.
Je weet dan zeker dat je gefermenteerde groente lekker knapperig worden.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Hoeveel zout gebruik je bij je fermentatie?
Je hebt zout nodig bij je proces om ongewenste microben te doden. Afhankelijk van de hoeveelheid producten die je fermenteert, heb je een bepaalde hoeveelheid zout nodig.
Meestal is dat minimaal 1,5 procent van het basisgewicht van het product dat je wilt fermenteren.
Wil je bijvoorbeeld een kilo kool fermenteren, dan zou je dus 15 gram zout moeten gebruiken. Dat geldt ook als je wortel pickles wilt maken. Je rekent dan ook de hoeveelheid water mee. Dus doe je 500 plakjes wortels in een pot met 500 gram water, dan voeg je ook 15 gram zout toe.
Hoe minder zout je toevoegt, hoe sneller de groenten zullen fermenteren. Dus je zou misschien in de verleiding kunnen raken om helemaal geen zout toe te voegen.
Toch is dat niet verstandig, omdat het zout zorgt voor een bevordering van de groei van goede bacteriën en een remming van verkeerde bacteriën. Een goed fermentatieproces kan dus niet gebeuren zonder zout toe te voegen.
Welke type zout moet je kiezen?
Je kunt dus iedere soort zout gebruiken om je producten te fermenteren. Maar het lekkerste is ongeraffineerd zout te kiezen, zoals Keltisch zeezout of Himalaya zout. Dit zijn zoutsoorten die ook nog eens heel veel verschillende mineralen bieden.
Sommige mensen raden het gebruik van keukenzout af, omdat hier Jodium aan toegevoegd is. In de praktijk is de hoeveelheid Jodium zo laag, dat dit niet van invloed is op het fermentatieproces.
Alternatieven voor zout tijdens een fermentatie
Wil je toch écht zonder zout fermenteren? Dan kun je een aantal andere alternatieven gebruiken om de groei van de goede bacteriën te bevorderen.
En nog belangrijker! Om de groei van slechte bacteriën af te remmen. Je kunt hiervoor wei, kefirkorrels of gedroogde rietsuiker toe te voegen.
Houd er wel rekening mee, dat als je helemaal geen zout toevoegt, je groenten veel minder knapperig zullen worden en je een heel ander eindresultaat krijgt.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!