Home | Fermenteren workshop: Leer fermenteren
Fermenteren workshop

Fermenteren workshop: Leer fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 6 minuten

Als je nog niet eerder iets gefermenteerd hebt, is het wellicht best een moeilijk iets om te doen. Fermenteren op zich is niet erg ingewikkeld maar het moet natuurlijk wel eerst goed geleerd worden zodat je weet wat je precies moet doen om er een succes van te maken.

Je kunt op diverse manieren leren fermenteren waarvan via een workshop er eentje is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Fermenteren workshop

Als je wilt leren fermenteren dan is het een goed idee daar een workshop voor te volgen. Je kunt deze bij verschillende aanbieders volgen en wij verzorgen ook workshops over fermenteren.

Deze worden in diverse plaatsen verspreid door het land gegeven dus grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt wordt verzorgd. Je kijkt het beste regelmatig op onze website voor meer informatie over workshops.

Om geen enkel nieuwtje op dit gebied te missen is het aan te raden ons ook op social media te volgen.

Workshop fermenteren in allerlei soorten en maten

Workshops zijn er in allerlei soorten en maten. Kies je voor een zogenaamde open workshop, dan zijn deze voor iedereen toegankelijk. Het maakt daarbij niet uit of je een beginner bent op het gebied van fermenteren of dat je er al wat van kent.

Een dergelijke workshop kan voor iedereen leuk zijn om te volgen. Groot voordeel van een workshop is dat deze door professionals wordt gegeven en jij kunt zien hoe je het fermenteren het beste aanpakt en dit zelf ook meteen mag uitproberen.

Zo heb je na afloop een resultaat om mee naar huis te nemen dus dat is alleen maar leuk natuurlijk.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Leren fermenteren tijdens een workshop

Leren fermenteren tijdens een workshop

Leren fermenteren via een workshop of cursus kun je in je eentje doen maar samen met andere mensen is ook mogelijk.

Stel, je hebt een eigen bedrijf in de horeca en wilt zelf ook producten gaan fermenteren om aan je klanten aan te kunnen bieden. Dan is het wel belangrijk dat je personeel weet hoe te fermenteren en kun je ze allemaal tegelijk een workshop laten volgen.

Het is daarnaast ook een leuk idee om te doen als bedrijfsuitje. Kijk altijd even goed wat alle mogelijkheden zijn als het om een workshop fermenteren gaat.

Check alle informatie over prijzen, beschikbaarheid, voor wie het is, locatie enzovoort zodat je precies weet waar je aan toe bent als je voor een dergelijke workshop kiest.

Zelf thuis leren fermenteren is ook mogelijk

Ben je nu niet zo van de workshops of cursussen en wil je eigenlijk liever op een andere manier leren hoe fermenteren in zijn werk gaat? Of wil je liever thuis in je eigen tempo leren hoe het werkt?

Dan kun je in plaats van naar een workshop of cursus te gaan ook onze online cursus of een goed boek gebruiken om te leren fermenteren. Het boek dat wij geschreven hebben is er prima geschikt voor.

In dit boek vind je veel informatie over onder andere de geschiedenis van fermenteren maar ook wat deze conserveringsmethode precies inhoudt. Daarnaast kun je met ons boek erbij zelf thuis leren fermenteren en staan er talloze recepten in die je daarvoor kunt gebruiken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wil je beginnen met fermenteren? Volg een workshop

Alles tot je beschikking bij de workshop fermenteren

Aan het leren fermenteren via een workshop zitten wel bepaalde voordelen. Zo wordt deze om te beginnen altijd gegeven door een professional dus je weet zeker dat je het goed leert en er altijd met al je vragen terecht kunt.

Daarnaast worden de workshops aan meer mensen tegelijk gegeven zodat je nooit alleen bent. Zo kun je ook kijken hoe anderen het aanpakken en daarvan leren.

Een ander voordeel is dat je, zeker als je nog wilt kennismaken met fermenteren en er zelf nog niets voor in huis hebt, dit bij de workshop er allemaal bij krijgt.

Daar zijn alle ingrediënten die je nodig hebt aanwezig en kun je tevens gebruik maken van alle nodige materialen zoals bijvoorbeeld een snijplank en mes, maar ook de potten waar het gefermenteerde product in komt te zitten.

Voordeel van een workshop fermenteren: Zelf spulletjes aanschaffen doe je pas als je ermee doorgaat

Zeker als je nog niet helemaal goed weet of fermenteren wel echt iets voor jou is en dat je vaker gaat doen in de toekomst, wil je niet alles direct zelf in huis halen.

Vind je het namelijk toch niet zo’n succes als je gedacht had, dan heb je alles gekocht maar doe je er niets meer mee en dat is natuurlijk ook zonde.

Bij een workshop krijg je alles wat je nodig hebt daar tot je beschikking en is het wel wat voor jou? Dan kun je de benodigde materialen daarna natuurlijk altijd nog voor thuis aanschaffen.

Speciale masterclasses over verschillende onderwerpen

Bij een workshop kun je veel leren, ook als het over fermenteren gaat. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat je veel leert, zelf kunt oefenen en als je het dan leuk vindt om te doen, kun je er daarna thuis mee doorgaan.

Kijk altijd even goed wat voor workshops er allemaal gegeven worden. Als je al wel wat weet van fermenteren en niet bepaald een beginner op dit gebied meer bent, is het verstandig een workshop voor meer gevorderden te kiezen.

Daarbij kun je zeker ook aan speciale masterclasses denken. Hierin worden vaak bepaalde specialisaties behandeld dus dat is zeker aan te raden als je de basisbeginselen van het fermenteren reeds kent.

Fermenteren om voedsel lang houdbaar te maken

Als je eenmaal kunt fermenteren, kun je dit op allerlei soorten voedsel toepassen. Zeker als je zelf een eigen tuin hebt met groente en fruit, weet je reeds uit ervaring dat er heel veel tegelijk klaar is om te worden geoogst.

Daarvan kun je dan wel een deel vers nuttigen maar krijg je natuurlijk lang niet alles tijdig genoeg op voordat het bederft. Om dan niets weg te hoeven doen omdat het niet meer goed is, kun je altijd kiezen voor inmaken, fermenteren of inleggen.

Op die manier kun je veel verse groenten en fruit, maar zelfs ook vlees, vis en zuivelproducten veel langer bewaren en deze op een ander tijdstip gebruiken. Zo heb je zelfs buiten het seizoen nog je lievelingseten tot je beschikking.

Als je eenmaal goed geleerd hebt tijdens een workshop hoe fermenteren werkt, kun jij veel voedsel langere tijd bewaren en hoef je niets meer weg te gooien. Fermenteren is goed voor het milieu en nog eens duurzaam ook.

Workshop fermenteren gevolgd? Leer het ook aan anderen

Als je eenmaal een workshop over fermenteren gevolgd hebt, kun je natuurlijk alles wat je daar geleerd hebt zelf in praktijk brengen.

Het is daarnaast ook leuk om andere mensen kennis te laten maken met deze methode om te conserveren en je opgedane kennis door te geven.

Als je mensen kennis laat maken met fermenteren dan kunnen zij hun voedsel ook langer houdbaar maken en bewaren en zijn ze bovendien duurzaam bezig. Als je fermenteert en daar recepten bij gebruikt (zelfs professionals doen dat) kun je zelf kiezen welke je het fijnste vindt om te gebruiken.

Soms bedenk je zelf iets om toe te voegen en pas je een recept aan zodat het helemaal naar je smaak is. Deel je recepten en ervaringen zeker ook met andere personen een raadpleeg ook de tips en tricks die zij hebben.

Groot voordeel van een workshop is dat je daar ook praktische tips krijgt, zowel van de docenten als van de andere deelnemers, waarmee jij dan weer je voordeel mee kunt doen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.