Home | Fermenteren voor beginners: Hoe begin je met fermenteren?
Fermenteren voor beginners

Fermenteren voor beginners: Hoe begin je met fermenteren?

Tags: | ā± Leestijd: 4 minuten

Fermenteren is een methode die gebruikt wordt om voedsel langer te kunnen bewaren. De methode wordt veel gebruikt om groente te bewaren maar kan ook worden toegepast voor andere levensmiddelen. In de supermarkt zijn veel producten te koop die reeds gefermenteerd zijn. Je staat er misschien niet direct bij stil maar producten zoals kaas, yoghurt en wijn zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerde levensmiddelen. Nu kun je zeker ook zelf fermenteren leren als je daar interesse in hebt. Zelfs als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, is dat goed te doen.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren voor beginners met rode kool

Leren fermenteren op cursus

Indien je nog niet eerder bepaalde voedingsmiddelen hebt geconserveerd door deze te fermenteren, is het verstandig eerst een cursus daarvoor te volgen of je zelf goed te verdiepen in de conserveringstechniek. Er zijn tal van cursussen of workshops op dit gebied te vinden dus kijk goed wat er allemaal mogelijk is. Indien je kiest voor een open workshop, dan is deze voor iedereen toegankelijk dus ook voor beginners. Wij verzorgen ook cursussen over fermenteren dus kijk goed of daar iets voor jou bij zit. We doen dit op verschillende locaties dus grote kans dat je ook ergens bij jou in de buurt kunt leren fermenteren. Dit kan ook met groepen dus als bedrijfsuitje is het ook prima geschikt.

Thuis leren fermenteren

Ben je meer van het zelf leren en wil je thuis leren fermenteren? Dan kan dat ook als je een beginner bent. Je kiest er dan het beste voor een goed boek over deze techniek aan te schaffen of veel informatie op internet te zoeken. Met het digitale boek dat wij uitgeven over fermentatie kun je als beginner prima aan de slag. Hierin vind je heel veel informatie over fermenteren en hoe je dat het beste aanpakt. Zo kun je stap voor stap leren hoe het proces werkt en aan de hand van goede recepten zelf leren fermenteren. Met een basisrecept beginnen is slim zodat het niet al te ingewikkeld wordt en je er niet veel bijzondere ingrediƫnten voor in huis hoeft te halen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Kombucha maken

Wat is belangrijk om op te letten?

Als je wilt leren fermenteren zijn er, zeker als je nog maar net begint, bepaalde zaken die erg belangrijk zijn om op te letten. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:
– Zorg er altijd voor dat je hygiĆ«nisch werkt. Was je handen goed, zorg voor een schoon aanrecht en spoelbak en goed gereinigde materialen zoals een snijplank en mes.
– Indien je potten gebruikt om te fermenteren: spoel deze goed om met soda of heet water.
– Begin niet meteen met het moeilijkste product om te fermenteren. Kies bij voorkeur voor groente omdat je daarbij de grootste kans hebt dat het fermenteren ook lukt en je goed resultaat boekt. Mislukken kan altijd maar met een makkelijker product is de kans daarop aanzienlijk kleiner dan bij ingrediĆ«nten waarvoor meer ervaring vereist is.
– Gebruik als je begint met fermenteren een goed recept of kijk filmpjes waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe deze methode werkt. Op die manier kun je stap voor stap doen wat nodig is om een goed resultaat te krijgen.
– Er zijn twee belangrijke redenen waarom fermenteren mislukt. De eerste is dat er teveel zuurstof bij het product komt. Fermenteren vindt juist plaats doordat er weinig tot geen zuurstof aanwezig is. De goede organismen, zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriĆ«n die voor fermentatie zorgen, gedijen namelijk het beste in een omgeving met zo min mogelijk zuurstof. Om te voorkomen dat er teveel lucht bij het product komt, sluit je de potten goed af. Indien je kiest voor het gebruik van zakken, neem er dan die je luchtdicht kunt trekken met een vacuĆ¼mapparaat. Door de aanwezigheid van zuurstof krijgen slechte bacteriĆ«n en schimmels een kans zich te ontwikkelen zodat het product bederft.
– Reden nummer twee waarom fermenteren wel eens mislukt is dat er niet de juiste hoeveelheid zout aan het product is toegevoegd. In elk recept dat je gebruikt staat aangegeven hoeveel je nodig hebt. Staat dit er nu onverhoopt niet bij? Ga dan bij elke soort groente uit van een gemiddelde van minimaal 1,5% van het totale gewicht van het product, dat je toevoegt aan zout. Een teveel aan zout zorgt ervoor dat het product helemaal niet gefermenteerd wordt en te weinig kan betekenen dat het proces mislukt of heel lang duurt of dat je niet de gewenste smaak krijgt.

Begin makkelijk en ga steeds een stapje verder

Indien je goed het recept volgt, netjes werkt en met makkelijke recepten en producten begint, is de kans op succes groot dus begin niet te ingewikkeld. Hoe meer je fermenteert, hoe beter je erin wordt en als je het leuk vindt om te doen kun je er zeker mee verder gaan.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleĆÆnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.