Inhoudsopgave
Fermenteren is een methode die gebruikt wordt om voedsel langer te kunnen bewaren. De methode wordt veel gebruikt om groente te bewaren maar kan ook worden toegepast voor andere levensmiddelen.
In de supermarkt zijn veel producten te koop die reeds gefermenteerd zijn. Je staat er misschien niet direct bij stil maar producten zoals kaas, yoghurt en wijn zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerde levensmiddelen.
Nu kun je zeker ook zelf fermenteren leren als je daar interesse in hebt. Zelfs als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, is dat goed te doen.
š Voordat je verder leestā¦
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Leren fermenteren op cursus
Indien je nog niet eerder bepaalde voedingsmiddelen hebt geconserveerd door deze te fermenteren, is het verstandig eerst een cursus daarvoor te volgen of je zelf goed te verdiepen in de conserveringstechniek.
Er zijn tal van cursussen of workshops op dit gebied te vinden dus kijk goed wat er allemaal mogelijk is. Indien je kiest voor een open workshop, dan is deze voor iedereen toegankelijk dus ook voor beginners.
Wij verzorgen ook cursussen over fermenteren dus kijk goed of daar iets voor jou bij zit. We doen dit op verschillende locaties dus grote kans dat je ook ergens bij jou in de buurt kunt leren fermenteren. Dit kan ook met groepen dus als bedrijfsuitje is het ook prima geschikt. Doe je het liever vanuit huis? Wellicht is onze videocursus dan wel wat voor jou!
Thuis leren fermenteren: hoe pak je dat aan?
Ben je meer van het zelf leren en wil je thuis leren fermenteren? Dan kan dat ook als je een beginner bent. Wij hebben een e-book vol met leuke recepten. Liever iets meer begeleiding? Wellicht is onze online cursus dan wel iets voor jou.
Met het digitale boek dat wij uitgeven over fermentatie kun je als beginner prima aan de slag. Hierin vind je heel veel informatie over fermenteren en hoe je dat het beste aanpakt.
Zo kun je stap voor stap leren hoe het proces werkt en aan de hand van goede recepten zelf leren fermenteren. Met een basisrecept beginnen is slim zodat het niet al te ingewikkeld wordt en je er niet veel bijzondere ingrediƫnten voor in huis hoeft te halen.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Wat is belangrijk om op te letten bij fermentatie?
Als je wilt leren fermenteren zijn er, zeker als je nog maar net begint, bepaalde zaken die erg belangrijk zijn om op te letten. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:
– Zorg er altijd voor dat je hygiĆ«nisch werkt. Was je handen goed, zorg voor een schoon aanrecht en spoelbak en goed gereinigde materialen zoals een snijplank en mes.
– Indien je potten gebruikt om te fermenteren: spoel deze goed om met soda of heet water.
– Begin niet meteen met het moeilijkste product om te fermenteren. Kies bij voorkeur voor groente omdat je daarbij de grootste kans hebt dat het fermenteren ook lukt en je goed resultaat boekt. Mislukken kan altijd maar met een makkelijker product is de kans daarop aanzienlijk kleiner dan bij ingrediĆ«nten waarvoor meer ervaring vereist is.
– Gebruik als je begint met fermenteren een goed recept of kijk onze filmpjes waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe deze methode werkt. Op die manier kun je stap voor stap doen wat nodig is om een goed resultaat te krijgen.
– Er zijn twee belangrijke redenen waarom fermenteren mislukt. De eerste is dat er teveel zuurstof bij het product komt. Fermenteren vindt juist plaats doordat er weinig tot geen zuurstof aanwezig is. De goede organismen, zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriĆ«n die voor fermentatie zorgen, gedijen namelijk het beste in een omgeving met zo min mogelijk zuurstof. Om te voorkomen dat er teveel lucht bij het product komt, sluit je de potten goed af. Indien je kiest voor het gebruik van zakken, neem er dan die je luchtdicht kunt trekken met een vacuümapparaat. Door de aanwezigheid van zuurstof krijgen slechte bacteriĆ«n en schimmels een kans zich te ontwikkelen zodat het product bederft.
– Reden nummer twee waarom fermenteren wel eens mislukt is dat er niet de juiste hoeveelheid zout aan het product is toegevoegd. In elk recept dat wij geschreven hebben staat aangegeven hoeveel je nodig hebt. Staat dit er nu onverhoopt niet bij? Ga dan bij elke soort groente uit van een gemiddelde van minimaal 1,5% van het totale gewicht van het product, dat je toevoegt aan zout. Een teveel aan zout zorgt ervoor dat het product helemaal niet gefermenteerd wordt en te weinig kan betekenen dat het proces mislukt of heel lang duurt of dat je niet de gewenste smaak krijgt.
Succesvol fermenteren? Begin makkelijk en ga steeds een stapje verder
Indien je goed het recept volgt, netjes werkt en met makkelijke recepten en producten begint, is de kans op succes groot dus begin niet te ingewikkeld. Hoe meer je fermenteert, hoe beter je erin wordt en als je het leuk vindt om te doen kun je er zeker mee verder gaan.
Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!