Home | Fermenteren venkel
Fermenteren venkel

Fermenteren venkel

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Venkel is een groente die tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt en dat is maar goed ook Venkel is namelijk zeer smaakvol. De knol is een prima toevoeging aan veel gerechten en kan ook rauw gegeten worden. De groente heeft een sterke anijssmaak die je het beste proeft als je deze in rauwe vorm eet. Daarnaast kun je venkel stomen, grillen, roosteren en stoven. Dit laatste doe je in melk, water, wijn, room of bouillon. Door een ander vocht dan water toe te voegen, krijgt de venkel ook meer smaak. Kies je voor stomen, dan wordt de oorspronkelijke smaak het meest behouden en profiteer je ook optimaal van de gezonde voedingsstoffen. Als je venkel kookt in water, hoef je het vocht na het koken niet weg te gooien maar kun je dit tevens als basis voor thee gebruiken. De smaak van venkel wordt dan de basis voor een lekker kopje kruidenthee. Van de venkel zelf gebruik je meestal alleen de knol, de rest snijd je eraf. Dit is ook het geval als je venkel fermenteert.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren boek

Recept venkel fermenteren

Als je zelf venkel gaat fermenteren kun je daarvoor verschillende (extra) ingrediënten gebruiken, maar de volgende heb je zeker nodig:

  • 1 knol venkel (Vergeet de venkel niet te wegen)
  • 2 eetlepel zout (gebruik Keltisch zeezout of HImalayazout)
  • Water
  • Appelazijn (optioneel, hoeft zeker niet)
  • Naar eigen smaak: 2 teentjes knoflook, cayennepeper, komijn en wat groene kruiden (of kies eens voor mosterdzaad of korianderzaad. Beide ook erg lekker)

Verder heb je in de keuken nodig:

  • Een glazen pot met schroefdeksel of een weckfles met een losse deksel met weckring; inhoud: vanaf een halve liter (groter mag ook) werkt het makkelijkste.
  • Snijplank en scherp groentemes
  • Rasp of een mandoline (of eventueel een keukenmachine)
  • Mengkom/vergiet
  • Theedoek
  • Soda

Hoe fermenteer je venkel

Venkel is een knol die vrij hard is maar eerst koken voordat je deze fermenteert is niet nodig want deze wordt vanzelf zachter tijdens het proces.

  1. Snijd de delen van de knol die je niet gebruiken kunt, er eerst af. Je houdt daarna een min of meer ronde knol over.
  2. Snijd de knol in plakken en daarna in stukjes. Zorg dat deze ongeveer allemaal even groot zijn want zo verloopt het fermenteren gelijkmatiger. Was de venkel goed.
  3. Kun je niet zo goed zelf snijden met een mes? Gebruik dan een mandoline of rasp om kleinere stukjes te maken. Een keukenmachine gebruiken kan ook.
  4. Was de potten netjes schoon met sodawater en spoel deze na met heet water. Steriliseren in een pan of oven of wassen in de vaatwasser is ook goed. Laat de potten rustig drogen op een schone theedoek
  5. Los het zout op in een klein beetje water en meng dit door de venkel. Goed roeren zodat alles netjes verdeeld wordt. Voeg nu ook de kruiden toe. Doe het geheel nu in de glazen pot en druk het goed aan. Doe de pot maar voor de helft vol en vul deze daarna aan met water (met zout)  of appelazijn, tot alles onder staat. Appel en venkel is een goede combinatie qua smaak dus daarom is het slim deze azijn te gebruiken. Indien je liever geen appelazijn gebruikt, kies dan voor gewoon water. Dat wordt ook hartstikke lekker namelijk
  6. Vul de pot daarna verder met water, maar blijf een paar centimeter onder de rand zodat het product de ruimte krijgt om te werken. De verhouding azijn en water is ongeveer 50/50.
  7. Sluit de potten goed en luchtdicht af en laat deze minimaal zes dagen staan voordat je gaat proeven. Hoe langer je deze dicht laat, hoe sterker de smaak zich kan ontwikkelen. Het eindresultaat is friszure venkel die gebruikt kan worden in salades maar ook om te stomen, stoven of te grillen.

Tips voor het fermenteren van venkel

– Als je voor venkel kiest om te fermenteren, weet dan dat je deze groente ook prima met andere soorten kunt combineren. Zo is venkel in combinatie met ui en koolrabi erg lekker en kun je dit als mengsel fermenteren.
– Vergeet niet om bepaalde smaakmakers aan de venkel toe te voegen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan geraspte sinaasappelschil, venkelzaad, groene kruiden, dille en wat peper. Kijk goed wat bij de rest van de ingrediënten past zodat het een lekkere combinatie wordt.
– Wil je kruidenthee maken van venkel? Dat kan op allerlei manieren. Zo is het prima als deze van tevoren gefermenteerd is. Snijd een klein stukje venkel af of zorg ervoor dat je dit tot een soort poeder fijn stampt met een vijzel. Doe de venkel in een thee-ei of los in de pot en voeg er nog andere kruiden aan toe voor een lekker bakje gezonde, groene thee.
– Venkel heeft een sterke anijssmaak en is in verse vorm nogal hard om te eten. Door deze groente te fermenteren wordt de smaak wat zuurder en frisser en is de venkel zachter en makkelijker verteerbaar. Gefermenteerde groente heeft een positieve invloed op je darmen en dat is bij venkel zeker het geval.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.