Home | Fermenteren venkel: hoe doe je dat?
Fermenteren venkel

Fermenteren venkel: hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Venkel is een groente die tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt en dat is maar goed ook. Venkel is namelijk zeer smaakvol. De knol is een prima toevoeging aan veel gerechten en kan ook rauw gegeten worden.

De groente heeft een sterke anijssmaak die je het beste proeft als je deze in rauwe vorm eet. Daarnaast kun je venkel stomen, grillen, roosteren, fermenteren en stoven. Dit laatste doe je in melk, water, wijn, room of bouillon.

Door een ander vocht dan water toe te voegen, krijgt de venkel ook meer smaak. Kies je voor stomen, dan wordt de oorspronkelijke smaak het meest behouden en profiteer je ook optimaal van de gezonde voedingsstoffen.

Als je venkel kookt in water, hoef je het vocht na het koken niet weg te gooien maar kun je dit tevens als basis voor thee gebruiken. De smaak van venkel wordt dan de basis voor een lekker kopje kruidenthee.

Van de venkel zelf gebruik je meestal alleen de knol, de rest snijd je eraf. Dit is ook het geval als je venkel fermenteert.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept om zelf venkel fermenteren

Als je zelf venkel gaat fermenteren kun je daarvoor verschillende (extra) ingrediënten gebruiken, maar de volgende heb je zeker nodig:

  • 1 knol venkel (Vergeet de venkel niet te wegen)
  • 2 eetlepels zout (gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout)
  • Water
  • Appelazijn (optioneel, hoeft zeker niet)
  • Naar eigen smaak: 2 teentjes knoflook, cayennepeper, komijn en wat groene kruiden (of kies eens voor mosterdzaad of korianderzaad. Beide ook erg lekker)

Verder heb je in de keuken nodig:

  • Een glazen pot met schroefdeksel of een weckfles met een losse deksel met weckring; inhoud: vanaf een halve liter (groter mag ook) werkt het makkelijkste.
  • Snijplank en scherp groentemes
  • Rasp of een mandoline (of eventueel een keukenmachine)
  • Mengkom/vergiet
  • Theedoek
  • Soda

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Venkel fermenteren hoe pak je dat aan

Hoe fermenteer je venkel

Venkel is een knol die vrij hard is maar eerst koken voordat je deze fermenteert is niet nodig want deze wordt vanzelf zachter tijdens het proces.

  1. Was de venkel. Snijd de delen van de knol die je niet gebruiken kunt, er eerst af. Je houdt daarna een min of meer ronde knol over.
  2. Snijd de knol in plakken en daarna in stukjes. Zorg dat deze ongeveer allemaal even groot zijn want zo verloopt het fermenteren gelijkmatiger. Was de venkel goed.
  3. Kun je niet zo goed zelf snijden met een mes? Gebruik dan een mandoline of rasp om kleinere stukjes te maken. Een keukenmachine gebruiken kan ook.
  4. Was de potten netjes schoon met sodawater en spoel deze na met heet water. Steriliseren in een pan of oven of wassen in de vaatwasser is ook goed. Laat de potten rustig drogen op een schone theedoek
  5. Los het zout op in een klein beetje water en meng dit door de venkel. Goed roeren zodat alles netjes verdeeld wordt. Voeg nu ook de kruiden toe. Doe het geheel nu in de glazen pot en druk het goed aan. Doe de pot maar voor de helft vol en vul deze daarna aan met water (met zout)  of appelazijn, tot alles onder staat. Appel en venkel is een goede combinatie qua smaak dus daarom is het slim deze azijn te gebruiken. Indien je liever geen appelazijn gebruikt, kies dan voor gewoon water. Dat wordt ook hartstikke lekker namelijk
  6. Vul de pot daarna verder met water, maar blijf een paar centimeter onder de rand zodat het product de ruimte krijgt om te werken. Indien je azijn gebruikt; De verhouding azijn en water is ongeveer 50/50.
  7. Sluit de potten goed en luchtdicht af en laat deze minimaal zes dagen staan voordat je gaat proeven. Hoe langer je deze dicht laat, hoe sterker de smaak zich kan ontwikkelen. Het eindresultaat is friszure venkel die gebruikt kan worden in salades maar ook om te stomen, stoven of te grillen.

Recept om zelf venkel te fermenteren

Tips voor het fermenteren van venkel

– Als je voor venkel kiest om te fermenteren, weet dan dat je deze groente ook prima met andere soorten kunt combineren. Zo is venkel in combinatie met ui en koolrabi erg lekker en kun je dit als mengsel fermenteren.
– Vergeet niet om bepaalde smaakmakers aan de venkel toe te voegen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan geraspte sinaasappelschil, venkelzaad, groene kruiden, dille en wat peper. Kijk goed wat bij de rest van de ingrediënten past zodat het een lekkere combinatie wordt.
– Wil je kruidenthee maken van venkel? Dat kan op allerlei manieren. Zo is het prima als deze van tevoren gefermenteerd is. Snijd een klein stukje venkel af of zorg ervoor dat je dit tot een soort poeder fijn stampt met een vijzel. Doe de venkel in een thee-ei of los in de pot en voeg er nog andere kruiden aan toe voor een lekker bakje gezonde, groene thee.
– Venkel heeft een sterke anijssmaak en is in verse vorm nogal hard om te eten. Door deze groente te fermenteren wordt de smaak wat zuurder en frisser en is de venkel zachter en makkelijker verteerbaar. Gefermenteerde groente heeft een positieve invloed op je darmen en dat is bij venkel zeker het geval.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.