Home | Vegan en fermenteren: Is fermenteren vegan?
Vegan fermenteren

Vegan en fermenteren: Is fermenteren vegan?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Is fermenteren vegan? Een vraag die vaak gesteld wordt. Het fermenteren van voedsel is een eeuwenoude traditie dat door onze voorouders vooral werd gebruikt als noodzakelijkheid.

Voedsel laten fermenteren zorgt er namelijk voor dat je het langer kunt bewaren en dat kwam uiteraard goed van pas toen de koelkast nog niet bestond. In dit artikel lees je meer over fermenteren, hoe je het doet en of fermenteren vegan is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Wat is fermenteren?

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan maar je eet bijna wekelijks gefermenteerd voedsel. Kazen, yoghurt en bijvoorbeeld zuurkool zijn allemaal ontstaan na een fermentatieproces. Fermenteren is eigenlijk het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen.

Dit betekent echter niet dat je groenten of andere producten gewoon in een hoekje kunt laten wegrotten, er komt een complexer proces bij kijken. Het gecontroleerde rotten tijdens het fermenteren wordt gedaan met behulp van micro-organismen.

Micro-organismen zijn schimmels, bacteriën en gisten die vaak al op het product dat je wilt fermenteren aanwezig zijn maar ook toegevoegd kunnen worden.

De micro-organismen zorgen er tijden het fermenteren voor dat moleculen worden afgebroken en omgezet worden in iets anders. Dit zorgt ervoor dat het product verandert van smaak maar ook vaak van kleur. Witte kool wordt tijdens het fermentatieproces bijvoorbeeld omgezet in zuurkool.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren is gezond

Voedingsmiddelen laten fermenteren wordt gedaan met behulp van de micro-organismen. Deze organismen zijn doorgaans al aanwezig in ons lichaam en zijn zeker niet slecht voor ons.

De micro-organismen breken gifstoffen af en zetten deze om in goede bacteriën, deze goede bacteriën worden ook wel probiotica genoemd.

Daarnaast zorgen de organismen ervoor dat belangrijke stoffen en vitaminen goed geconserveerd blijven. Dit is één van de voornaamste redenen waarvoor vroeger op zeilschepen regelmatig zuurkool gegeten werd.

De melkzuurbacterie in combinatie met de witte kool zorgt voor zuurkool waarin de aanwezige vitamine C uitstekend geconserveerd blijft. Zo kon vroeger op de schepen scheurbuik, wat ontstaat bij een gebrek aan vitamine C, voorkomen worden.

Vegan fermenteren met melkzuurbacteriën

Vegan fermenteren met melkzuurbacteriën

Is fermenteren vegan? Het micro-organisme dat het meeste werk doet en het vaakst wordt gebruikt voor fermentatieprocessen is de melkzuurbacterie. Het goede nieuws is dat deze bacterie niets te maken heeft met dierlijke melkproducten en dus veganistisch zijn.

Ze spelen wel een grote rol bij het produceren van bijvoorbeeld karnemelk en yoghurt. Het zijn bacteriën die al in ons lichaam aanwezig zijn en ons helpen om in de darmen slechte bacteriën af te kunnen breken.

Ook zorgt deze bacterie er bij vrouwen voor dat de gezonde vaginaflora wordt beschermd tegen ziekteverwekkers.

Wist je dat de verzuring van spieren, wanneer je te lang sport, wordt veroorzaakt door de melkzuurbacterie? De melkzuurbacterie zet glucose om in melkzuur, glucose is de brandstof voor de spieren en komt vrij wanneer jij aan het sporten bent.

Is fermenteren vegan? Als het met de melkzuurbacterie wordt gedaan in combinatie met een vegan voedingsproduct is het dat zeker.

Verschillende manier om te fermenteren

Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die een fermentatieproces kunnen ondergaan, hierdoor is er ook veel diversiteit in de manier waarop je een product kunt fermenteren.

De meest gebruikte manier om te fermenteren is door het gebruik van de eerdergenoemde melkzuurbacterie waardoor witte kool dus omgezet kan worden in zuurkool.

Het micro-organisme gist is juist belangrijk voor het produceren van wijn, bier en brood. Gist zorgt er namelijk voor dat suiker omgezet wordt in koolzuurgas en alcohol.

Het is ook mogelijk om te fermenteren met schimmels, dit is een fermentatieproces dat in Europa weinig wordt gebruikt. We zien de rol van de schimmels enkel terug in bijvoorbeeld blauwe kazen en de natuurkorst van Hollandse kazen.

In Azië worden de schimmels echter rijkelijk gebruikt voor het creëren van producten. Zo ontstaan onder andere sojasaus en rijstwijn met behulp van schimmels.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Vegan kimchi als smaakmaker

Zelf vegan fermenteren

Zelf fermenteren kan in het begin erg uitdagend zijn. Het idee dat je voedsel moet laten rotten voordat je het weer gaat eten klinkt ook niet erg aantrekkelijk. Het is ontzettend belangrijk om te fermenteren met de juiste verhoudingen en kamertemperatuur.

Vertrouwen op je eigen reukvermogen is hierbij ook erg belangrijk. Als je het product dat je hebt laten fermenteren toch niet vertrouwt is het beter om niet het niet te nuttigen.

Wanneer je zelf aan een fermenteer avontuur wilt beginnen kun je het beste starten met het fermenteren van groenten, dit is gelijk ook vegan fermenteren!

Het fermenteren van groenten is het meest veilig en eenvoudig. Restjes van bijvoorbeeld komkommer of wortel kun je uitstekend gebruiken voor het experimenteren met vegan fermenteren.

Neem 500 gram van de door jou uitgekozen groente, voeg hier 15 gram zout aan toe en meng het geheel samen. Je kunt naar smaak kruiden en andere specerijen toevoegen, hierin ben je volledig vrij.

De groenten en het zout doe je vervolgens in een afsluitbare pot en hier voor je water aan toe totdat de groenten volledig ondergedompeld zijn.

Sluit de pot goed af zodat er geen zuurstof meer bij kan komen en laat het fermentatieproces een paar dagen tot een paar weken zijn werk doen in een ruimte op kamertemperatuur.

Kleine en fijne groenten, als witte kool, zijn vaak na een dag of vier al klaar met fermenteren. Grotere stukken groenten hebben doorgaans wat langer de tijd nodig.

Na het fermentatieproces hebben de groenten een lekkere lichtzure smaak en zijn ze ontzettend lang houdbaar.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.