Home | Fermenteren tomaten
Fermenteren tomaten

Fermenteren tomaten

Tags: | ā± Leestijd: 4 minuten

Tomaten zijn populair en worden voor veel gerechten gebruikt. Je kunt ze rauw eten, ze bakken met een eitje, er soep of saus van maken en zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken voor deze populaire groente. Heb je een eigen tuintje of kas waarin je tomaten kweekt? Dan is het natuurlijk super lekker om deze zoveel mogelijk vers te verwerken en te eten. Heb je er op een bepaald moment te veel om ze allemaal vers te kunnen nuttigen? Dan zijn er manieren om tomaten langer te bewaren zodat je ze op een later tijdstip ook nog kunt gebruiken. Er zijn diverse soorten tomaten te koop en deze zijn allemaal geschikt om te fermenteren. De smaak is net even anders bij een andere soort tomaat dus kies er die jij lekker vindt om te fermenteren. Bekijk ook goed waar je het gefermenteerde product voor wilt gebruiken zodat je de best passende soort tomaten daarbij kiest. Het is namelijk wel belangrijk of je ze in het geheel fermenteert of in stukken, omdat je er bijvoorbeeld toch saus of soep van wilt maken.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren boek

Recept tomaten fermenteren

Als je tomaten wilt gaan fermenteren, kijk dan eerst goed welke soort je daarvoor neemt. Tomaten zijn in allerlei soorten, smaken en uitvoeringen te koop dus het is belangrijk dat je er kiest die je lekker vindt maar die je ook op een later tijdstip kunt gebruiken waarvoor jij ze bedoeld hebt. Je hebt in ieder geval het volgende nodig als je tomaten wilt fermenteren:

  • 1 kilo tomaten
  • Water
  • 4 sjalotjes (of een andere soort ui)
  • 4 teentjes knoflook
  • Verse koriander
  • Limoensap
  • Zout (Kies voor Keltisch zeezout of Himalyazout)
  • 4 gram peperkorrels (ongeveer 1 theelepel)
  • Peterselie, basilicum naar eigen smaak

Verder heb je het volgende nodig:

  • Een glazen pot. Deze heb je in verschillende maten maar een pot van 1 liter is aan te raden als je hele tomaten gebruikt. Voor tomatensaus of de basis voor soep voldoet een pot van een halve liter ook.
  • Snijplank en mes
  • Mengkom
  • Vergiet
  • Fermentatiegewicht. Zoals een plastic zakje met water, een dekseltje of een klein potje
  • Theedoek
  • Soda

Hoe doe je het?

Als je zelf tomaten fermenteert doorloop je het beste het volgende stappenplan. Let op: kijk goed of je hele tomaten gebruikt of ze tot pulp kneedt.

  1. Was eerst de tomaten en haal ze van de tros indien nodig. Haal de kroontjes er met een mesje uit. Snijd de tomaten door indien je er pulp voor saus of soep van wilt maken. Maak je chutney? Dan snijd je de tomaten in gelijke stukjes. Binnen in zit vaak een wat harder stukje. Snijd dit eruit.
  2. Pel de sjalotjes, de knoflook en hak deze fijn.
  3. Hak de koriander in kleine stukjes.
  4. Voeg smaakmakers toe die je zelf lekker vindt. Tomaat kan met veel gecombineerd worden dus de keuze is ruim.
  5. Meng alle ingrediƫnten met elkaar in een ruime kom.
  6. Maak je een basis voor tomatensaus of -soep? Kneed dan alles goed en zorg ervoor dat het goed gemengd wordt. Op die manier komt er vocht uit de tomaten zelf dat je kunt gebruiken om in de potten te doen.
  7. Gebruik je hele tomaten? Meng de ingrediƫnten dan eerst allemaal door elkaar zonder de tomaten en doe deze er pas op het laatst bij zodat ze niet beschadigen.
  8. Laat alles even goed op elkaar inwerken en was intussen de potten uit. Dit kun je doen door ze te spoelen met sodawater en ze daarna na te spoelen met schoon, heet water. In de vaatwasser zetten of ze steriliseren is ook goed. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.
  9. Doe het mengsel in een grote pot en vul deze voor minimaal de helft. Voeg eventueel water met zout toe. Het wordt wat meer tijdens het fermenteren en dan heeft het ruimte nodig. Druk de tomaten zo goed mogelijk aan zodat er weinig lucht bij kan komen. De anaerobe bacteriƫn die voor fermentatie zorgen, werken het beste in een zuurstofarme omgeving.
  10. Leg iets op de tomaten zodat ze goed onder water blijven staan. Dit is heel belangrijk zodat de inhoud niet gaat rotten op de verkeerde manier. Zet de pot weg op kamertemperatuur en laat het geheel drie tot vijf dagen fermenteren. Daarna doe je de saus in een andere, grotere pot die je afsluit met een deksel. Laat dit geheel minimaal een paar weken fermenteren. Doe je dit op een koele plek dan gaat het fermenteren langzamer dan op kamertemperatuur.
  11. Hele tomaten hoef je niet over te scheppen in een andere pot maar doe je direct in een grote pot. Kies een pot met voldoende inhoud (minimaal 1 liter maar groter mag natuurlijk ook) waar je met je hand goed door de opening kunt om de tomaten er voorzichtig in te leggen of te scheppen met een lepel. Om ze aan te kunnen duwen moet je er immers wel met je hand in kunnen.
  12. Laat de tomaten enige weken tot maanden fermenteren totdat ze de frisse en zure smaak gekregen hebben die jij wilt. Hoe langer ze staan, hoe zuurder ze worden. Daarna kun je ze gebruiken als garnering bij gerechten, in de pasta of salade of ze gewoon rauw opeten. Koken kan uiteraard ook en met hele tomaten kun je natuurlijk ook nog altijd soep of saus maken.

Tips voor het fermenteren van tomaten

– Pas de tomaten aan naar je eigen smaak. Kies ook eens voor Italiaans, door bijvoorbeeld basilicum of peterselie toe te voegen.
– Wil je het kleurrijk maken? Kies dan voor het gebruik van verschillende kleuren tomaten zoals gele, oranje, rode en groene. Dit oogt super in een salade.
– Als je kleine tomaatjes zoals cherrytomaatjes of snacktomaatjes kiest, dan voldoet een kleiner potje ook want daar passen er toch veel in.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleĆÆnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.