Home | Fermenteren tomaten: hoe werkt dat?
Fermenteren tomaten

Fermenteren tomaten: hoe werkt dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Tomaten zijn populair en worden voor veel gerechten gebruikt. Je kunt ze rauw eten, ze bakken met een eitje, er soep of saus van maken en zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken voor deze populaire groente.

Heb je een eigen tuintje of kas waarin je tomaten kweekt? Dan is het natuurlijk super lekker om deze zoveel mogelijk vers te verwerken en te eten. Heb je er op een bepaald moment te veel om ze allemaal vers te kunnen nuttigen?

Dan zijn er manieren om tomaten langer te bewaren zodat je ze op een later tijdstip ook nog kunt gebruiken. Er zijn diverse soorten tomaten te koop en deze zijn allemaal geschikt om te fermenteren.

De smaak is net even anders bij een andere soort tomaat dus kies er een die jij lekker vindt om te fermenteren. Bekijk ook goed waar je het gefermenteerde product voor wilt gebruiken zodat je de best passende soort tomaten daarbij kiest.

Het is namelijk wel belangrijk of je ze in het geheel fermenteert of in stukken, omdat je er bijvoorbeeld toch saus of soep van wilt maken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept om tomaten fermenteren

Als je tomaten wilt gaan fermenteren, kijk dan eerst goed welke soort je daarvoor neemt.

Tomaten zijn in allerlei soorten, smaken en uitvoeringen te koop dus het is belangrijk dat je er kiest die je lekker vindt maar die je ook op een later tijdstip kunt gebruiken waarvoor jij ze bedoeld hebt.

Je hebt in ieder geval het volgende nodig als je tomaten wilt fermenteren:

  • 1 kilo tomaten
  • Water
  • 4 sjalotjes (of een andere soort ui)
  • 4 teentjes knoflook
  • Verse koriander
  • Limoensap
  • Zout (2 tot 4 % van het gewicht en kies voor Keltisch zeezout of Himalyazout)
  • 4 gram peperkorrels (ongeveer 1 theelepel)
  • Peterselie, basilicum naar eigen smaak

Verder heb je het volgende nodig:

  • Een glazen pot. Deze heb je in verschillende maten maar een pot van 1 liter is aan te raden als je hele tomaten gebruikt. Voor tomatensaus of de basis voor soep voldoet een pot van een halve liter ook.
  • Snijplank en mes
  • Mengkom
  • Vergiet
  • Fermentatiegewicht. Zoals een plastic zakje met water, een dekseltje of een klein potje
  • Theedoek
  • Soda

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je tomaten

Hoe fermenteer je tomaten?

Als je zelf tomaten fermenteert doorloop je het beste het volgende stappenplan. Let op: kijk goed of je hele tomaten gebruikt of ze tot pulp kneedt.

  1. Was eerst de tomaten en haal ze van de tros indien nodig. Haal de kroontjes er met een mesje uit. Snijd de tomaten door indien je er pulp voor saus of soep van wilt maken. Maak je chutney? Dan snijd je de tomaten in gelijke stukjes. Binnen in zit vaak een wat harder stukje. Snijd dit eruit.
  2. Pel de sjalotjes, de knoflook en hak deze fijn.
  3. Hak de koriander in kleine stukjes.
  4. Voeg smaakmakers toe die je zelf lekker vindt. Tomaat kan met veel gecombineerd worden dus de keuze is ruim.
  5. Meng alle ingrediënten met elkaar in een ruime kom.
  6. Maak je een basis voor tomatensaus of -soep? Kneed dan alles goed en zorg ervoor dat het goed gemengd wordt. Op die manier komt er vocht uit de tomaten zelf dat je kunt gebruiken om in de potten te doen.
  7. Gebruik je hele tomaten? Meng de ingrediënten dan eerst allemaal door elkaar zonder de tomaten en doe deze er pas op het laatst bij zodat ze niet beschadigen.
  8. Laat alles even goed op elkaar inwerken en was intussen de potten uit. Dit kun je doen door ze te spoelen met sodawater en ze daarna na te spoelen met schoon, heet water. In de vaatwasser zetten of ze steriliseren is ook goed. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.
  9. Doe het mengsel in een grote pot en vul deze voor minimaal de helft. Voeg eventueel water met zout toe. Het wordt wat meer tijdens het fermenteren en dan heeft het ruimte nodig. Druk de tomaten zo goed mogelijk aan zodat er weinig lucht bij kan komen. De anaerobe bacteriën die voor fermentatie zorgen, werken het beste in een zuurstofarme omgeving.
  10. Leg iets op de tomaten zodat ze goed onder water blijven staan. Dit is heel belangrijk zodat de inhoud niet gaat rotten op de verkeerde manier. Zet de pot weg op kamertemperatuur en laat het geheel drie tot vijf dagen fermenteren. Daarna doe je de saus in een andere, grotere pot die je afsluit met een deksel. Laat dit geheel minimaal een paar weken fermenteren. Doe je dit op een koele plek dan gaat het fermenteren langzamer dan op kamertemperatuur.
  11. Hele tomaten hoef je niet over te scheppen in een andere pot maar doe je direct in een grote pot. Kies een pot met voldoende inhoud (minimaal 1 liter maar groter mag natuurlijk ook) waar je met je hand goed door de opening kunt om de tomaten er voorzichtig in te leggen of te scheppen met een lepel. Om ze aan te kunnen duwen moet je er immers wel met je hand in kunnen.
  12. Laat de tomaten enige weken tot maanden fermenteren totdat ze de frisse en zure smaak gekregen hebben die jij wilt. Hoe langer ze staan, hoe zuurder ze worden. Daarna kun je ze gebruiken als garnering bij gerechten, in de pasta of salade of ze gewoon rauw opeten. Koken kan uiteraard ook en met hele tomaten kun je natuurlijk ook nog altijd soep of saus maken.

Hoe maak je gefermenteerde tomaten

Tips voor het fermenteren van tomaten

– Pas de tomaten aan naar je eigen smaak. Kies ook eens voor Italiaans, door bijvoorbeeld basilicum of peterselie toe te voegen.
– Wil je het kleurrijk maken? Kies dan voor het gebruik van verschillende kleuren tomaten zoals gele, oranje, rode en groene. Dit oogt super in een salade.
– Als je kleine tomaatjes zoals cherrytomaatjes of snacktomaatjes kiest, dan voldoet een kleiner potje ook want daar passen er toch veel in.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.