Home | Fermenteren thee: Hoe gaat dat in zijn werk?
Fermenteren thee

Fermenteren thee: Hoe gaat dat in zijn werk?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je zelf aan het fermenteren gaat kun je dat met allerlei soorten voedingsmiddelen doen. Het kan bijvoorbeeld met groente, fruit, vlees en vis maar ook thee kan bijvoorbeeld gefermenteerd worden.

In dat geval fermenteer je niet de drank of de thee zoals we deze in zakjes kennen maar gaat het om het langer houdbaar maken en behandelen van theebladeren. Je kunt op die manier zelf je eigen thee maken in de smaak die jij lekker vindt.

De thee is ook nog eens gezonder dan de variant die je in de winkel koopt want er zit geen theïne in kruidenthee. Als je in je eigen tuin allerlei vruchten of planten hebt groeien waar geschikt blad aan zit om thee van te maken, kun je deze natuurlijk goed gebruiken.

Het fermenteren van theebladeren gaat op een heel andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld groente of fruit fermenteert. Wil je er alles over weten en het ook zelf proberen? Lees dan eerst deze tekst door zodat je weet wat je nodig hebt en hoe het moet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept thee fermenteren

Gebruik altijd een goed recept, ongeacht wat je wilt fermenteren. Dit is niet alleen handig maar dan weet je ook zeker dat je niks kan vergeten en het op de juiste manier doet. In ons handboek vind je recepten om zelf je eigen thee te fermenteren

Voor het fermenteren van thee heb je de volgende ingrediënten nodig:

– Geplukte bladeren van vruchten zoals aardbeien, bramen, frambozen of zwarte bessen. Er zijn ook andere vruchten mogelijk om zelf thee van te maken, mits de bladeren eetbaar zijn natuurlijk.
Wat heb je nodig in de keuken?
– Keukenhanddoeken
– Deegrol of een glazen fles
– Vergiet
– Bakplaat
– Dozen die je luchtdicht kunt afsluiten

Fermenteren van thee

Voor het fermenteren van thee gebruik je dus de bladeren. Als je liever een ander soort fruit gebruikt, kijk dan goed wat er mogelijk is om thee van te maken. In een toko of speciaalzaak kun je ook losse theebladeren kopen om te fermenteren.

Kijk goed of er verschillende smaken te koop zijn zodat je ook eens een keertje een andere thee kunt maken.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je thee?

Hoe maak je gefermenteerde thee?

Wil je thee fermenteren? Houdt er dan rekening mee dat je behoorlijk wat stappen moet doorlopen totdat je uiteindelijk kunt genieten van je zelf gemaakte thee. Het is zeker de moeite waard! Hier vind je een stappenplan:

– Om te beginnen dien je de bladeren, mits je deze in eigen tuin hebt of ze bij een ander mag halen, zelf te plukken. Was ze goed zodat alle vuil en grond die eraan zit er goed af is. Daarna laat je de bladeren een dag of nacht verwelken. Hoeveel bladeren je plukt is natuurlijk je eigen keuze maar zorg er wel voor dat je voldoende bakjes hebt om ze in te doen. De bladeren blijven lang goed dus als je wat meer hebt dan je normaal zou gebruiken, is dat niet erg. Als de bladeren wat slapper geworden zijn, zijn deze makkelijker te bewerken.
– Je gaat ze vervolgens kneuzen. Dit doe je door met een deegrol of glazen fles de bladeren net zo lang te bewerken tot er vlekken op het werkblad verschijnen. Heb je nu geen deegroller of een fles tot je beschikking? Dan kun je de theebladeren ook gewoon met je handen kneden.
– Hierna doe je de gekneusde bladeren in een vergiet en sprenkel je er water overheen. Maak ze wel nat maar doordrenken is niet nodig. Zijn alle bladeren vochtig genoeg? Dan kun je ze gaan oprollen.
– Spreid een schone keukenhanddoek uit op de tafel of aanrecht. Rol de bladeren op tot kleine pakketjes. Je mag ook meerdere bladeren samen oprollen als je dat handiger vindt. Als je veel bladeren hebt, gebruik dan meerdere handdoeken want het moet wel goed opgerold zijn en goed in de handdoek zitten. Doe je dat niet en komt er licht bij, dan loop je kans dat de bladeren gaan schimmelen en dat wil je natuurlijk niet hebben.
– Laat de handdoek(en) inclusief de opgerolde theebladeren een dag en een nacht op een warme plek rusten. Indien je deze te koud weglegt, kan het fermenteren mislukken.
– Het proces is klaar als je de bladeren begint te ruiken en deze een aroma afscheiden dat een beetje naar bloemen of fruit ruikt.
– Pak de pakketjes weer uit en verspreid de bladeren op een bakplaat. Ze dienen nog een poosje verder te drogen op een lage temperatuur in de oven.
– Hierna zijn de theebladeren klaar om in dozen ter bewaren en kun je er zelf je eigengemaakte thee mee zetten.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Zelf gefermenteerde thee

Wat is fermenteren van thee?

Voor het fermenteren van thee gebruik je dus de theebladeren. Deze laat je drogen zodat er aroma’s vrijkomen en de bladeren langere tijd bewaard kunnen blijven. Het fermenteren van thee duurt niet zo lang en met een dag ben je al een heel eind.

Zwarte thee is altijd gefermenteerd maar er zijn zeker nog meer theesoorten te vinden waarbij dit het geval is. De kleur en smaak van verschillende soorten thee wordt door het fermenteren bepaald.

Omdat de bladeren tijdens het fermenteren worden blootgesteld aan zuurstof, zijn ze langer houdbaar, drogen ze in en krijgen ze hun kenmerkende smaak.

Tips voor het fermenteren van thee

– Heb je zelf geen geschikte bladeren in de tuin om thee van te maken? Kijk dan in een speciaalzaak waar ze dit soort producten verkopen of ze ook losse theebladeren in het assortiment hebben.
– Een opvallend detail bij het fermenteren van thee is dat er juist wel zuurstof aan te pas komt. Dit in tegenstelling tot het fermenteren van andere producten waar juist zo min mogelijk zuurstof bij mag komen. Derhalve doe je de thee tijdens het fermenteren ook niet in een pot of fles die je luchtdicht afsluit. Je doet de thee pas in een luchtdichte verpakking als deze reeds gefermenteerd is.
– Hoe langer je de theebladeren laat fermenteren, hoe meer smaak eraan komt. Houd je wel van een bijzondere en sterke smaak aan je thee? Fermenteer de bladeren dan minimaal vijf uur maar bij voorkeur een paar dagen.
– Gebruik altijd schone doeken als je thee fermenteert en zorg ervoor dat de pakketjes goed ingepakt zitten om schimmelen te voorkomen. Zeker als de thee wat langer fermenteert is het belangrijk te kijken dat deze goed blijft en niet bederft. Zit er een vreemde geur aan? Dan is het fermenteren mislukt en kun je het beter opnieuw proberen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.