Inhoudsopgave
Veel soorten groente zijn geschikt om te fermenteren. Dit geldt ook voor rode bietjes. Wil je zelf eens bietjes fermenteren? Gebruik daar dan een goed recept voor zodat je de meeste kans van slagen hebt.
In ons handboek voor fermenteren vind je beslist een prima recept. Bietjes zijn weliswaar heel het jaar verkrijgbaar maar behoren inmiddels wel een beetje tot de vergeten groentes.
Veel mensen vinden ze lekker maar ze worden niet zoveel gekocht en bereid als andere soorten groente.
Wil je bietjes langere tijd kunnen bewaren zodat je ze altijd op voorraad hebt staan in de kast? Kies dan voor fermenteren zodat je bietjes kunt gebruiken wanneer jij dat ze wilt. Je kunt bietjes koken, stoven en ook rauw eten door een salade, het is maar wat jij het lekkerste vindt.
En doe eens gek, kies ook eens voor gele bietjes als je deze kunt vinden. Ga ervoor naar een natuurwinkel of speciaalzaak en koop er meteen wat meer om te fermenteren. Zo zit je nooit om bietjes verlegen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Recept rode biet fermenteren
Als je bietjes fermenteert, gebruik daar dan een recept voor zoals het volgende. Je hebt dit nodig:
- Rode bietjes (of andere bieten)
- Zout. Gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout
- Water
- Ui
- Kruidnagel
- Verse peper
Houdt afhankelijk van het gewicht van de groente de hoeveelheid zout aan en ga uit van ongeveer 3% bij bietjes. Bij een pond bietjes betekent dit dus 15 gram zout. In dit recept hebben wij een aantal van onze favoriete kruiden toegevoegd.
Echter zijn er nog veel andere kruiden die ook erg lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan mosterzaad, steranijs of korianderkorrels. Kies vooral wat je zelf lekker vindt en in huis hebt.
Behalve de ingrediënten heb je de volgende spulletjes in de keuken nodig:
- Glazen pot om de bietjes in te doen
- Snijplank en mes
- Mengkom
- Vergiet
- Theedoek
- Soda
- Pan of oven als je de potten wilt steriliseren
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Hoe fermenteer je bieten?
- Schil eerst de bietjes goed en was ze daarna. Snijd ze vervolgens in plakjes of schijfjes van ongeveer gelijke grootte. Hierdoor verloopt het fermenteren namelijk gelijkmatig en zijn alle bietjes tegelijk klaar voor consumptie.
- Pel de ui en hak deze fijn. Doe de bietjes, de ui en het zout bij elkaar in een kom. Goed mengen en een beetje kneden zodat er al wat vocht uit de groente komt. Laat het mengsel een tijdje staan zodat er nog meer vocht uit kan komen. Dit gebruik je ook om de potten mee te vullen.
- Doe daarna de verse peper en de kruidnagel erbij en doe het geheel in de potten.
- Het is belangrijk dat je de potten op voorhand steriliseert in een pan met heet water of in de oven. Doe je dit niet? Spoel ze dan om in sodawater. Goed naspoelen met schoon, heet water en de potten omgekeerd laten drogen op een schone theedoek is ook prima. Vergeet niet de deksels mee te steriliseren of af te spoelen.
- Vul de potten ongeveer voor driekwart af. Dit doe je omdat de inhoud nog kan uitzetten en zo de ruimte krijgt om dat te doen. Zorg dat de groente altijd onder het vocht blijft staan. Gebruik extra pekelwater om er zeker van te zijn dat alle groente onder water staan. Komt het omhoog, leg er dan iets bovenop zoals een dekseltje of een plastic zakje met water. Er zijn ook speciale fermentatiegewichten te koop die je in de pot op het voedsel kunt leggen. Is er niet voldoende water uit de groente gekomen, dan kun je er nog altijd water bij doen. Eerst koken en af laten koelen voordat je bijvult is raadzaam.
- Zorg dat de potten goed schoon zijn voordat je deze sluit (check of er niets tussen de randjes zit) en zet ze weg op een donkere plek, bij kamertemperatuur. Zet je ze in de koeling, dan stopt het fermentatieproces en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- Na ongeveer twee weken kun je de bietjes gebruiken maar als je ze liever langer laat staan voor een nog frissere, licht zure smaak, kan dat altijd. Bietjes bevatten suiker. Daarom kunnen er tijdens de fermentatie wat witte vlokken ontstaan bovenop het vocht. Dat kan geen kwaad. Schep het witte laagje er af en gebruik de bietjes naar wens. Hoe warmer het is, hoe groter de kans op zo’n witte laag bovenop jouw bieten. Maar goed, geen zorgen dus!
Bietjes fermenteren
Bietjes fermenteren is leuk om te doen en niet moeilijk. Het kan nauwelijks mislukken zolang jij je maar aan het recept houdt en netjes en hygiënisch werkt.
Dit is natuurlijk altijd belangrijk als het om voedsel gaat. Bietjes fermenteren geeft een gezond resultaat en ook nog eens groente die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.
Bietjes zijn bijzonder lekker om door een salade te doen en ze koken of in bepaalde gerechten verwerken kan altijd.
Tips voor het fermenteren van rode bietjes
Als je bietjes fermenteert, zul je waarschijnlijk voor de rode variant kiezen. Om deze zoveel mogelijk op smaak te brengen, voeg je er smaakmakers zoals peper en kruidnagel aan toe. Deze eet je niet op maar ze zorgen wel voor meer smaak aan de groente. Lees zeker ook de volgende tips eens goed door voordat je bietjes fermenteert:
– Kijk ook eens even wat verder als je gek op bietjes bent. Er zijn namelijk niet alleen rode maar ook gele of chiogga bietjes te koop. Je zult er misschien even naar moeten zoeken maar dan heb je ook wat bijzonders in huis gehaald.
– Zorg ervoor dat er bij het vullen zo min mogelijk zuurstof in de pot terecht komt. Hoe dichter je de bietjes tegen elkaar aandrukt, hoe minder kans daarop. De anaerobe bacteriën die voor fermentatie zorgen, gedijen het beste met zo min mogelijk zuurstof.
– Zorg dat de bietjes altijd goed onder water staan. Is dat niet het geval dan loop je kans dat ze gaan rotten en kun je de hele inhoud van de pot weggooien.
– Houd je niet zo van heel zuur? Dan kun je overwegen een pot eerder te openen en de bietjes te proeven. Na openen dien je ze wel koel te bewaren maar blijven ze nog best een tijdje goed. Hoe langer je het laat fermenteren, hoe zuurder het natuurlijk wordt.
– Als groente fermenteert zie je er belletjes in verschijnen. Gebeurt dit niet meer dan is het fermentatieproces ten einde. Dit kun je ook zelf bewerkstelligen door de potten met inhoud in de koeling te bewaren. Fermenteren gaat namelijk het beste op kamertemperatuur en hoe kouder je het wegzet, hoe trager het proces gaat of zelfs stopt.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!