Home | Fermenteren recepten: handige recepten en tips
Fermenteren recepten

Fermenteren recepten: handige recepten en tips

Tags: | ā± Leestijd: 5 minuten

Ben je aan het leren hoe fermenteren van voedsel in zijn werk gaat? Dan zul je al ontdekt hebben dat deze methode van levensmiddelen conserveren met allerlei verschillende producten te doen is. Als je wilt weten welke voedingsmiddelen je allemaal kunt fermenteren en hoe je dat het beste kunt doen, is het slim daar de nodige recepten voor te raadplegen.

Ga op zoek naar goede recepten voordat je met fermenteren begint

Als je nog nooit eerder iets gefermenteerd dan is het verstandig om met groente te beginnen. De reden daarvoor is dat het niet alleen vrij eenvoudig is om groente te fermenteren maar dit ook de minste kans op mislukken heeft. Zeker als je het nog niet eerder gedaan hebt is het daarom slim eerst voor groente te kiezen. Weet je niet zo goed met welke groente je het beste kunt beginnen? Koolsoorten zijn erg geschikt om mee te beginnen. Zoek dan naar goede recepten waarin stap voor stap staat aangegeven hoe het fermenteren in zijn werk gaat en wat je ervoor nodig hebt.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Recepten om groente te fermenteren

Fermenteren makkelijk recept

Als je een makkelijk recept zoekt om groente te fermenteren kun je hiervoor prima online terecht. Er zijn tal van websites waarop recepten voor het fermenteren van diverse soorten groente te vinden zijn dus ga daar zeker eerst naar op zoek. Je kunt een eenvoudig recept vinden dat toch goed is zodat je er vrij zeker van kunt zijn dat het ook echt werkt als je gaat fermenteren. In een dergelijk recept staat precies aangegeven wat je nodig hebt (zowel de ingrediƫnten als het materiaal) en wordt stap voor stap omschreven hoe je het fermenteren het beste aanpakt.

Basisrecept groente fermenteren

Een goed basisrecept voor het fermenteren van groente vind je op diverse websites maar je kunt ook eens kijken voor een goed kookboek waarin het fermentatieproces behandeld wordt en talloze recepten te vinden zijn. Je kunt hier zeker ook ons digitale kookboek voor gebruiken en vergeet ook niet de instructiefilmpjes te bekijken die je online vindt. Daarin zie je niet enkel wat je nodig hebt als je groente wilt fermenteren maar kun je alle handelingen eerst bekijken voordat je zelf aan de slag gaat. Zo weet je beter hoe het proces in zijn werk gaat en kun je dit zelf stap voor stap volgen zodat de kans op slagen alleen maar groter wordt.

Kies voor een cursus fermenteren

Een andere optie om te leren fermenteren is je aan te melden voor een cursus waarin deze conserveringsmethode wordt behandeld. Deze zijn er zeker wel te vinden en ook wij kunnen dit voor je verzorgen. Kijk even in het overzicht wat voor cursussen en workshops mogelijk zijn zodat je kunt bekijken wat je wel wat lijkt om te doen, wanneer deze gegeven worden en voor wie ze bestemd zijn. In de cursussen wordt niet enkel veel uitleg gegeven over het fermenteren zelf maar worden er ook voedingsmiddelen gefermenteerd zodat je kunt zien hoe dit werkt. De cursussen worden gegeven door professionals op dit gebied maar zij gebruiken er natuurlijk ook recepten voor.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Kombucha maken

Recepten meermaals gebruiken

Het voordeel van een goed recept is dat je dit, zeker wanneer het resultaat je bevalt, nog meerdere malen kunt gebruiken. In het recept staat precies wat je nodig hebt en dat is makkelijk. Als je een goed basisrecept voor een bepaalde groente gevonden hebt om deze te fermenteren, kun je dat nog vaker gebruiken of zelf verder aanpassen. Zeker als je al wat meer bezig geweest bent met groente fermenteren, is een recept aanpassen of uitbreiden een goed idee. Je dient natuurlijk altijd zout aan de groente toe te voegen maar misschien heb jij wel net de ultieme smaakmaker ontdekt om erbij te doen en pas je het recept daar dan op aan. Leef je uit!

Wissel recepten met andere mensen uit

Heb je een goed recept gevonden? Niks mis mee om dit vaker te gebruiken maar als je wel eens wat anders wilt of ideeƫn met andere mensen wilt uitwisselen, kijk dan of iemand op bijvoorbeeld social media leuke recepten om te fermenteren plaatst. Zo kun jij die altijd zelf ook eens uitproberen of aanpassen naar eigen smaak. Heb je zelf bijzondere recepten die je graag met een ander wilt delen? Zet ze dan ook online zodat iemand anders ze kan lezen en kan gebruiken om groente of ander voedsel te fermenteren. Vergeet zeker niet de nodige tips en tricks te lezen die mensen wel eens toevoegen aan recepten want daar heb je veel aan. Ook hun ervaringen zijn interessant om te lezen zodat je weet hoe jij het fermenteren van een bepaalde soort groente het beste kunt aanpakken.

Verzamel de recepten en bewaar ze bij elkaar

Heb je eenmaal goede recepten gevonden, dan kun je deze blijven gebruiken. Staan ze bij elkaar in een kookboek, zoals bijvoorbeeld in dat van ons het geval is, dan heb je alles netjes bij elkaar. Is dat niet het geval en vind je de recepten bijvoorbeeld online of in een tijdschrift? Dan kun je ze in het eerste geval het beste printen of bij elkaar opslaan op je telefoon, tablet of laptop. Uitknippen en alles bij elkaar bewaren is tevens een goede optie. Zo creƫer je zelf een mooi verzamelwerk met allerlei recepten voor fermenteren, zowel eenvoudige basisrecepten als meer ingewikkelde.

Recepten als geheugensteuntje gebruiken

Denk je nu dat je geen recepten meer gebruikt als je na een poosje meer vertrouwd geraakt bent met fermenteren? Wees gerust, zelfs de meest ervaren koks werken nog regelmatig met recepten en het is handig om er zo nu en dan eens op terug te kunnen vallen. Zeker als je iets langere tijd niet meer gemaakt hebt, is het raadplegen van een recept altijd handig. Even een kijkje nemen in een receptenboek, terugvallen op je verzamelde recepten of iets checken op internet, het kan allemaal en kan heel praktisch zijn. Zo weet je namelijk zeker wat je nodig hebt en of je de juiste ingrediƫnten, in de juiste hoeveelheden, gebruikt.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleĆÆnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.