Inhoudsopgave
Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies?
In dit artikel leggen we je meer uit over fermenteren, probiotica en de voordelen ervan.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Waar komt fermenteren vandaan?
Het fermenteren van voedsel werd al door onze voorouders gedaan. Dit deden zijn om zo voedsel langer te kunnen bewaren. Vroeger waren er nog geen koelkasten en was het lastig om lang houdbaar voedsel te hebben, fermenteren was hiervoor de oplossing.
De voedingsmiddelen werden hierdoor langer houdbaar en behielden alle goede vitaminen en mineralen. Gefermenteerd voedsel werd daarom ook meegenomen op lange reizen met schepen, de vitamine C in de producten voorkwam namelijk dat de zeelieden scheurbuik kregen.
Gefermenteerd voedsel vinden we nog steeds terug in de supermarkt en een groot deel van wat wij dagelijks eten zijn gefermenteerde producten.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Wat is fermentatie precies?
Bij voedsel dat niet wordt gegeten, ontstaan bepaalde processen. In veel gevallen heeft dit als gevolg dat je het voedsel niet meer kunt eten maar dit is niet altijd zo. Sommige voedingsproducten produceren bij het afbraakproces namelijk micro-organismen die de samenstelling en houdbaarheid van het product veranderen.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de geur, smaak, zuurstof of uiterlijk van het product verandert. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Micro-organismen, schimmels, gisten en bacteriën, worden gebruikt om van een product een bijna nieuw voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, brood, wijn, bier en chocola.
De producten veranderen niet alleen van samenstelling maar worden ook langer houdbaar. Om het fermentatieproces van producten in gang te zetten is het soms nodig om de micro-organismen toe te voegen, bij andere voedingsmiddelen zijn de organismen al aanwezig en vindt de fermentatie spontaan plaats.
Micro-organismen zijn probiotica
De micro-organismen die de samenstelling van een voedingsmiddel veranderen en verrijken worden probiotica genoemd. Probiotica zijn goede darmbacteriën die een positieve werking hebben op onze gezondheid en zouden zelfs ingezet kunnen worden bij de behandeling van darmstoornissen.
Ook zou probiotica ons lichaam weerbaarder maken tegen ziektes en ons immuunsysteem versterken. De goede micro-organismen houden de darmflora in balans, houden onze weerstand op peil en bevorderen het verteringsproces van voedsel in de darmen.
Elk soort gefermenteerd voedsel bestaat uit unieke bacteriën die verschillende positieve functies hebben. Het klinkt misschien niet erg aantrekkelijk om levende micro-organismen te eten, daarom is het goed om te weten dat ons lichaam al voor de helft uit deze organismen bestaan.
De organismen in ons lichaam helpen gifstoffen afbreken, maken energie voor de darmwand, zetten de aanval in tegen slechte bacteriën en produceren vitamines. Voedsel met probiotica, of extra micro-organismen, eten is dus juist ontzettend goed voor je lichaam.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Welke fermentaties bevatten de meeste probiotica?
Welke fermentaties bevatten de meeste probiotica? Dit leggen we je uit, zodat jij meer eten binnen kunt krijgen met deze gezonde micro-organismen.
Voedingsmiddelen waarbij de melkzuurbacterie heeft gezorgd voor het fermentatieproces, zijn doorgaans de producten met de meeste probiotica. Biologische kwark, volle yoghurt, Goudse kaas en rauwe karnemelk zijn uitstekende voedingsmiddelen om je darmflora mee te boosten.
Ook Japanse gerechten als tempeh, miso, en kimchi zitten vol goede levende bacteriën. Brood, wijn, bier en chocola zijn ook voorbeelden van gefermenteerde voeding maar deze bevatten geen probiotische bacteriën omdat ze ontstaan zijn door gist.
Andere voordelen van fermenteren
Behalve het feit dat gefermenteerd voedsel vaak boordevol probiotica zit, heeft fermenteren ook veel andere voordelen.
Verlengd de houdbaarheid
Onze voorouders hadden het al ontdekt, het fermenteren van voedsel heeft als positief gevolg dat producten langer houdbaar blijven. Door de fermentatie worden bepaalde organismen gecultiveerd zodat er geen plaats is voor de groei van slechte schimmels en bacteriën. De melkzuurbacterie zorgt er bijvoorbeeld voor dat enkel de goede bacteriën kunnen overleven.
Groenten bevatten van zichzelf al veel schimmels en bacteriën die je, door ze te fermenteren, eenvoudig langer houdbaar kunt maken. Zo hoef je restjes groenten niet meer weg te gooien.
Nieuwe smaken door fermentatie
Fermentatie verandert niet alleen de houdbaarheid van een product maar ook de smaak. Experimenteren met gefermenteerde producten zorgt voor nieuwe onweerstaanbare smaken.
Fermenteren is energie-efficiënt
Fermenteren van voedsel zorgt voor duurzaamheid omdat het niet meer nodig is om overgebleven restjes eten weg te gooien. Ook kost fermenteren in vergelijking met andere methoden om voedsel te bereiden erg weinig energie.
Fermentatie vindt bijvoorbeeld plaats op kamertemperatuur, een koelkast is dus niet nodig. Zelf fermenteren zorgt voor minder transport en herbruikbare verpakkingen en je hebt geen stroom nodig om de voedingsmiddelen te verhitten.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!