Inhoudsopgave
Pepers zijn prima smaakmakers in allerlei gerechten. Zo kun je ze goed gebruiken in allerlei Aziatische gerechten maar smaken ze ook goed in een salade als je ze fijn snijdt en gebruik je deze voor soepen en sauzen om ze net even wat meer pit te geven.
Pepers zijn in allerlei soorten en smaken te koop en het is vooral van jezelf afhankelijk welke je kiest. De een wil nu eenmaal een smaakmaker die net even wat milder is terwijl het voor de ander niet heet genoeg kan zijn.
Pepers kun je langer bewaren door ze in te leggen of te fermenteren. In dat laatste geval voeg je er zout aan toe waardoor ze langer houdbaar blijven en een friszure smaak krijgen.
Bij sommige soorten gaat het hele scherpe er dan ook af als je de pepers fermenteert dus dat is voor veel mensen die van niet te pittig eten houden wel prettig.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Recept pepers fermenteren: Wat heb je nodig voor gefermenteerde pepers?
Kies een goed recept om pepers te fermenteren. Voor de manier waarop je dit doet maakt het niet uit welke soort je kiest, zolang je maar de juiste werkwijze volgt om het tot een succes te maken. Wat heb je nodig om pepers te fermenteren?
- Pepers. Zoals rode pepers, chilipepers of jalapeñopepers.
- Zout (Gebruik Himalayazout of Keltisch zeezout. Ongeveer 2 tot 3% van het totale gewicht van de pepers inclusief toegevoegd water)
- Water
- Komijnzaad
- Korianderzaad
- Glazen pot, grootte is afhankelijk van hoeveel pepers je gebruikt en of je ze er in het geheel in doet of in stukjes. Een weckpot met een inhoud van 0,5 liter is prima geschikt
- Snijplank en mes
- Vergiet of kom
- Fermentatiegewicht, een zakje met water of een dekseltje
- Soda
- Schone theedoek
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Hoe fermenteer je pepers?
Volg de volgende stappen als je pepers gaat fermenteren:
- Snijd eerst de steeltjes van de pepers af. Vergeet de pepers niet te wegen. Wil je ze minder scherp maken, dan kun je de zaadlijsten eruit halen maar je laat ze er beter in zitten. Deze kunnen er nog altijd uit als je ze gebruikt voor een gerecht.
- Snijd, indien gewenst, de pepers in plakjes of ringetjes. Je kunt ze ook in het geheel fermenteren.
- Was de pepers goed en doe ze in een kom. Voeg de andere ingrediënten en het zout toe en meng alles goed door elkaar. Je kunt er ook voor kiezen het zout en de andere ingrediënten in het water te doen en ze erin op te lossen. In dat geval doe je eerst de pepers in de pot en giet je het water erop.
- Als je de pepers er los in doet kun je ze het beste rechtop zetten en strak tegen elkaar aandrukken zodat er zo weinig mogelijk zuurstof bij kan. De goede bacteriën die voor fermentatie zorgen functioneren namelijk het beste in een omgeving met zo min mogelijk zuurstof.
- Zorg ervoor dat alles goed onder het vocht komt te staan maar vul de pot niet tot aan de rand toe want de inhoud moet ook nog kunnen werken. Indien er niet voldoende water op staat kun je dit altijd bijvullen. Als er pepers boven het waterpeil uitsteken loop je kans dat deze slecht worden en daarmee de hele inhoud laten bederven. Voeg nu het zakje water of het gewichtje toe. Dan weet je zeker dat alles goed onder water blijft staan.
- Sluit de pot af maar zorg er wel voor dat je de eerste dagen de deksel er een keertje afdraait om overtollige gassen te laten ontsnappen. Na een paar dagen kun je de deksel er vast opdraaien. Zet om het fermenteren te bespoedigen de potten met pepers op kamertemperatuur weg.
- Na een aantal dagen zijn de pepers al goed voor consumptie, maar voor het lekkerste resultaat laat je de pepers een week tot twee weken fermenteren
Tips voor het fermenteren van pepers
– Zeker als je de pepers na het fermenteren gebruikt in een salade of om door een gerecht te doen, is het leuk als je verschillende kleuren gebruikt want dit oogt natuurlijk geweldig.
– Je kunt prima verschillende soorten pepers door elkaar in een pot doen, dat maakt weinig uit want ze worden toch op dezelfde manier gefermenteerd.
– Heb je de zaadlijsten er niet van tevoren uitgehaald en vind je de pepers na het fermenteren toch nog te pittig? Dan kun je deze er dan alsnog prima uithalen en de pepers in ringetjes snijden.
– Voor gefermenteerde pepers geldt dat deze lichter verteerbaar zijn dan verse en dat ze goed zijn voor je darmflora. Dit is overigens het geval met alle groente die gefermenteerd is. De pepers worden zurig en fris van smaak en zijn beduidend minder scherp dan voor de fermentatie maar zorgen wel voor een goede smaak in het gerecht waarin je deze gebruikt. De pepersmaak blijft maar de spicy kant ervan zwak je door het fermenteren beduidend af.
– Gefermenteerde pepers kun je prima vermalen tot een soort van poeder dat je in een gerecht verwerkt.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!