Home | Goed om te weten: fermenteren met wei
Melkzuurbacterie toevoegen aan je fermentatie versnelt het proces

Goed om te weten: fermenteren met wei

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteriën en die bacteriën zetten de fermentatie in gang.

Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende fermenten. Hoe je precies kunt fermenteren met wei lees je in dit artikel.

Wat is fermenteren?

Het proces van fermenteren is eigenlijk niets anders dan het zuur maken van voedsel. Heel veel producten zijn gefermenteerd en van heel veel producten weet je het misschien niet eens. Zo is brood ook een gefermenteerd product.

Vroeger werd er veel meer gefermenteerd dan tegenwoordig. Nu zijn veel processen geautomatiseerd en wordt er azijn gebruikt om de zure smaak te krijgen en de houdbaarheid van groenten te verlengen.

Het nadeel van de gestandaardiseerde processen is dat er in die producten geen levende fermenten meer zitten. En die antioxidanten en bacteriën zijn nu juist zo gezond voor ons en zo goed voor onze darmflora.

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de kunst van fermenteren en kun je tegenwoordig zelfs met wei fermenteren.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Fermenteren met wei, hoe werkt dat?

Fermenteren met wei

Om te fermenteren heb je een ferment nodig. Dat kan zout met water zijn, maar het kan ook wei met water zijn. Wei kun je gebruiken om het lacto-fermentatieproces te versnellen. Je kunt ook zelf wei maken voor je fermentatieproces.

Dat doe je door dit uit volle biologische yoghurt te halen. Dit laat je uitlekken in kaasdoek of een dunne theedoek. Zet er wel een kom onder, want je wil de wei die uit de yoghurt lekt juist opvangen.

Laat het een nacht druppelen en de volgende dag heb jij je eigen wei om mee te fermenteren.

De wei kun je maximaal 6 maanden bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. En de yoghurt in de handdoek? Dat is nu heerlijke roomkaas geworden, dus die kun je ook lekker opeten.

Hoe moet je met wei fermenteren?

Nu je je eigen wei hebt gemaakt, kun je dit gebruiken om het fermentatieproces in gang te zetten. Je moet een groente kiezen om te fermenteren. Daarnaast heb je een weckpot nodig die gesteriliseerd is. Dat kun je heel eenvoudig in de oven of in de magnetron doen.

Wei gebruiken bij groentefermentaties

Snij de groente in plakjes of reepjes. Doe de wei in de schone, gesteriliseerde weckpot. Leg daarop je groente. Stamp de groente goed aan, er moet geen lucht tussen zitten.

En vul de pot tenslotte met water en zout. Het ferment wei zorgt ervoor dat het proces sneller verloopt.

Zorg ervoor dat de groente helemaal onder het zoute water staat. Gebruik indien nodig een verzwaringselement dat je op de groente kunt leggen. Heb je dat niet? Dan kun je ook een plastic zakje met water vullen en dat op de groente leggen.

Ook dan blijft alles onder water staan. Sluit de weckpot goed en wees geduldig. Afhankelijk van welke groente je hebt gekozen, kun je na 7 dagen kijken of de groente klaar is. Als dat zo is, kun je de pot bewaren in de koelkast.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.