Home | Goed om te weten: fermenteren met wei

Goed om te weten: fermenteren met wei

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteriën en die bacteriën zetten de fermentatie in gang.

Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende fermenten. Hoe je precies kunt fermenteren met wei lees je in dit artikel.

Wat is fermenteren?

Het proces van fermenteren is eigenlijk niets anders dan het zuur maken van voedsel. Heel veel producten zijn gefermenteerd en van heel veel producten weet je het misschien niet eens. Zo is brood ook een gefermenteerd product.

Vroeger werd er veel meer gefermenteerd dan tegenwoordig. Nu zijn veel processen geautomatiseerd en wordt er azijn gebruikt om de zure smaak te krijgen en de houdbaarheid van groenten te verlengen.

Het nadeel van de gestandaardiseerde processen is dat er in die producten geen levende fermenten meer zitten. En die antioxidanten en bacteriën zijn nu juist zo gezond voor ons en zo goed voor onze darmflora.

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de kunst van fermenteren en kun je tegenwoordig zelfs met wei fermenteren.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Fermenteren met wei

Om te fermenteren heb je een ferment nodig. Dat kan zout met water zijn, maar het kan ook wei met water zijn. Wei kun je gebruiken om het lacto-fermentatieproces te versnellen. Je kunt ook zelf wei maken voor je fermentatieproces.

Dat doe je door dit uit volle biologische yoghurt te halen. Dit laat je uitlekken in kaasdoek of een dunne theedoek. Zet er wel een kom onder, want je wil de wei die uit de yoghurt lekt juist opvangen. Laat het een nacht druppelen en de volgende dag heb jij je eigen wei om mee te fermenteren.

De wei kun je maximaal 6 maanden bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. En de yoghurt in de handdoek? Dat is nu heerlijke roomkaas geworden, dus die kun je ook lekker opeten.

Hoe moet je met wei fermenteren?

Nu je je eigen wei hebt gemaakt, kun je dit gebruiken om het fermentatieproces in gang te zetten. Je moet een groente kiezen om te fermenteren. Daarnaast heb je een weckpot nodig die gesteriliseerd is. Dat kun je heel eenvoudig in de oven of in de magnetron doen.

Snij de groente in plakjes of reepjes. Doe de wei in de schone, gesteriliseerde weckpot. Leg daarop je groente. Stamp de groente goed aan, er moet geen lucht tussen zitten. En vul de pot tenslotte met water en zout. Het ferment wei zorgt ervoor dat het proces sneller verloopt.

Zorg ervoor dat de groente helemaal onder het zoute water staat. Gebruik indien nodig een verzwaringselement dat je op de groente kunt leggen. Heb je dat niet? Dan kun je ook een plastic zakje met water vullen en dat op de groente leggen.

Ook dan blijft alles onder water staan. Sluit de weckpot goed en wees geduldig. Afhankelijk van welke groente je hebt gekozen, kun je na 7 dagen kijken of de groente klaar is. Als dat zo is, kun je de pot bewaren in de koelkast.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.