Home | Fermenteren kool: hoe ga je te werk?
Fermenteren kool

Fermenteren kool: hoe ga je te werk?

Tags: | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Iedereen kent wel zuurkool. Dit is een gefermenteerd product dat in de meeste gevallen van witte kool gemaakt wordt. Witte kool is echter niet de enige soort kool die je prima kunt fermenteren. Koolsoorten zoals rode kool, spitskool, groene kool en ook bloemkool kun je zeker ook fermenteren.

Hierdoor krijgen de kolen een frisse, lichtzure smaak en kun je deze veel langer bewaren en op een later tijdstip in een gerecht verwerken of koken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept kool fermenteren

Kool fermenteren is niet zo ingewikkeld en de kans dat het lukt is aanzienlijk. Als je nog maar net met fermenteren begonnen bent, is het slim met groente te beginnen omdat dit het eenvoudigste is om te doen. Ben je al wat meer ervaren, dan kun je natuurlijk ook overstappen op andere soorten voedsel om te fermenteren.

Om kool te fermenteren heb je het volgende nodig:

  • Een koolsoort naar keuze. Kies bijvoorbeeld voor witte kool, spitskool of rode kool.
  • Afhankelijk van welke soort kool je kiest, doe je er passende smaakmakers zoals specerijen bij.
  • Zout (gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout)
  • Grote (weck)potten met een rubberen sluitring of met schroefdeksels
  • Schone theedoeken (om de potten op te laten drogen)
  • Snijplank en scherp mes
  • Vergiet en bak
  • Optioneel: Mandoline, rasp of keukenmachine

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren van kolen

Rode kool fermenteren

Wanneer je besluit rode kool te fermenteren wordt het resultaat natuurlijk ook een soort zuurkool maar dan niet in de kleur zoals de meeste mensen deze kennen.

Het resultaat is een friszure kool die je kunt gebruiken om te koken, te verwerken in allerlei andere gerechten maar die zeker ook bijzonder goed geschikt is om rauw te eten als salade.

Rode kool wordt op die laatste manier ook veel gebruikt omdat het een lekkere salade oplevert en indien de groente reeds gefermenteerd is, ook nog eens makkelijk verteerbaar is. Gefermenteerde kool eet je het liefst rauw, dan profiteer je maximaal van alle gezonde bacteriën en enzymen.

Recept rode kool fermenteren

Als je rode kool wilt fermenteren, heb je daar de volgende ingrediënten voor nodig:

  • Rode kool
  • Zout (ongeveer 2% van het totale gewicht van de kool inclusief toegevoegd water)
  • Water
  • Theelepel foelie of nootmuskaat
  • Theelepel peperkorrels
  • Laurierblaadjes

In de keuken gebruik je de volgende hulpmiddelen:

  • Snijplank en scherp groentemes
  • Optioneel: Keukenmachine, rasp of mandoline
  • Theedoeken
  • Grote pot om de groente in te doen, minimaal 1 liter inhoud
  • Fermentatiegewicht (wij gebruiken vaak een zakje water)
  • Vergiet en bak om de kool in de te wassen
  • Soda (om de pot mee af te wassen)
  • Pan of oven (wanneer je ervoor kiest om de pot te steriliseren)

Hoe fermenteer je kool?

Om rode kool te fermenteren doorloop je de volgende stappen:

  1. Snijd de rode kool in grote stukken en haal de harde delen er uit. Snijd vervolgens de stukken in reepjes. Dit doe je met een scherp mes als je dat goed kunt maar je kunt er ook een keukenmachine of mandoline voor gebruiken als je dat handiger vindt. Vergeet de kool niet te wassen.
  2. Meng de rode kool met de peperkorrels, de nootmuskaat of foelie en het zout. Druk het geheel goed aan en zorg ervoor dat het goed gemengd wordt. Wanneer de kool wat zachter begint te worden, komt er ook rood vocht uit dat je kunt gebruiken om te gaan fermenteren.
  3. Spoel de potten die je gebruikt om met heet water of sodawater of steriliseer deze in een pan of oven. Vergeet niet dit ook met de deksels te doen. Rubberen weckringen kun je ook prima omspoelen met heet water.
  4. Doe het mengsel, inclusief het vocht, in de potten die je hebt laten uitlekken op een schone theedoek. Zorg ervoor dat alles goed onder het vocht komt te staan. Voeg laurierblaadjes toe. Je kunt er altijd water met wat zout bij doen als het niet voldoende is. Reken hiervoor per 100 milliliter water 3 gram zout. Kook het water eerst en voeg het pas toe als dit afgekoeld is.
  5. – Doe een fermentatiegewicht in de pot zodat de kool goed onder water blijft staan. Heb je dat niet in huis dan voldoet een glazen potje, een plastic zakje met water of deksel ook prima. Zorg wel dat je er eentje hebt die goed door de opening van de weckpot past.
  6.  Dek de pot met een doek af en knoop er een touwtje of elastiekje om zodat deze goed vast blijft zitten. Het fermenteren gaat nu beginnen. Zie je belletjes in de pot verschijnen, dan gaat het goed. Laat dit zo een week staan en proef daarna de rode kool. Is deze naar je smaak en zuur genoeg? Dan kun je de doek eraf halen en de deksel erop draaien. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je weckpot te sluiten met de sluitring. Zorg er dan voor dat je de eerste dagen de druk er even af haalt.
  7. Na een week of twee is de kool al erg lekker. Tevreden met het resultaat? Vervolgens ze je de pot gekoeld weg. Het fermenteren gaat dan langzamer dan wanneer je de pot met rode kool op kamertemperatuur wegzet. De inhoud is geruime tijd houdbaar.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kolen fermenteren - Hoe pak je dat aan

Witte kool fermenteren

Indien je witte kool gaat fermenteren, maak je de zuurkool zoals we die allemaal wel kennen en die je ook in de winkel in zakjes of uit het vat kunt kopen.

Deze kool fermenteren duurt gemiddeld tussen de drie en zes weken maar daarna kun je deze nog veel langer bewaren en gebruiken om te stoven, te koken of rauw te gebruiken in een salade of op je broodje hotdog.

Zuurkool is gezond, goed voor de spijsvertering en zorgt voor een gezonde darmflora dus is zeker aan te raden regelmatig te eten.

Recept witte kool fermenteren

Hoe fermenteer je witte kool nu het beste vraag je je af? Gebruik dan de volgende ingrediënten:
– Witte kool
– Zout (ongeveer 1,5% van het totale gewicht van de kool inclusief toegevoegd water)
– Water
– Wortels (dit mag als je dat lekker vindt maar het moet niet)
– Kruidnagels
– Jeneverbessen
In de keuken gebruik je de volgende hulpmiddelen:
– Snijplank en scherp groentemes
– Keukenmachine, rasp of mandoline
– Theedoeken
– Grote pot om de groente in te doen, minimaal 1 liter inhoud; er bestaan ook speciale potten om zuurkool mee te maken. Deze zijn groter qua inhoud zodat er veel in past. Je schept er dan gewoon uit wat je nodig hebt.
– Fermentatiegewicht
– Vergiet en bak om de kool in de te wassen
– Stamper
– Soda
– Pan of oven

Hoe maak je gefermenteerde zuurkool?

Om zelf van witte kool zuurkool te maken, volg je het volgende stappenplan:
– Gebruik een speciale zuurkool pot of een grote weckpot van minimaal 1 liter. Zorg dat de potten goed schoon zijn. Dit doe je door ze te spoelen met sodawater (goed naspoelen) of ze te steriliseren.
– Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool maar gooi deze niet weg.
– Snijd vervolgens de rest van de kool in stukken. Deze stukken kun je daarna met een mes in reepjes snijden. Let op: dit lijkt veel meer dan de oorspronkelijke kool dus je hebt wel flinke potten nodig om het in te doen.
– Beheers je een goede snijtechniek als het om groente fijnhakken gaat? Dan kun je de witte kool prima met een mes snijden. Vind je dat wat moeilijk of ben je er niet zo handig in? Gebruik dan een keukenmachine, rasp of mandoline.
– Doe wat zout in de pot en voeg daarna een deel van de witte kool toe. Doe daar nog een laagje zout bovenop en duw het geheel goed aan. Bij een speciale zuurkool pot past je hand er makkelijk in om het mengsel aan te duwen maar houd er rekening mee dat je, wanneer je een andere pot gebruikt, er eentje neemt met een opening waar je hand ook doorheen past. Lukt dat niet, plet het mengsel dan eerst in een kom voordat je het in de potten doet. Je kunt ook een stamper gebruiken voor het pletten.
– Voeg de kruidnagels en jeneverbessen toe.
– Herhaal dit proces met de laagjes totdat de pot vol zit. Niet helemaal tot aan de rand vullen want het mengsel heeft ruimte nodig om te kunnen werken. Zit er niet voldoende water op? Vul dan aan totdat alles onder water komt te staan. Doe er ook wat zout bij.
– Gebruik de buitenste bladeren van de kool om alles af te dekken of neem er een schone doek voor. Zorg dat alles goed onder water blijft staan (gebruik indien nodig een deksel of verzwaringsgewicht) en sluit de pot goed af.
– Zet de pot de eerste twee weken weg op kamertemperatuur om het fermenteren volop de kans te geven.
– Daarna zet je deze nog eens acht tot negen weken op een koelere plek weg. De fermentatie vindt dan nog steeds plaats maar gaat langzamer. Hierna is je zuurkool helemaal klaar voor consumptie.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.