Home | Fermenteren komkommer: hoe doe je dat?
Fermenteren komkommer

Fermenteren komkommer: hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je groente fermenteert, dan is dat doorgaans niet erg ingewikkeld en de kans dat het mislukt, is niet groot. Reden genoeg om het dus zelf ook eens uit te proberen. Begin als je nog niet eerder iets gefermenteerd hebt altijd met groente. Welke groente dat is maakt daarbij niet zoveel uit maar begin zeker niet te ingewikkeld. Ook komkommer is eenvoudig om te fermenteren. Als je deze lang genoeg laat fermenteren en er de juiste smaakmakers aan toevoegt gaan de komkommers op augurken lijken en ernaar smaken dus dat is nog handig ook. Zover hoef je het niet te laten komen want ook komkommers met een lichte zure en frisse smaak zijn lekker om te eten en licht verteerbaar. Komkommer wil nog wel eens zwaar vallen als je deze vers eet of komt omhoog. Nadat je deze gefermenteerd hebt is de smaak ervan veranderd maar valt deze ook beduidend minder zwaar. Gebruik altijd een goed recept als je komkommer gaat fermenteren maar dat geldt voor alle soorten groente waar je dit mee gaat doen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept komkommer fermenteren

Kies een recept voor komkommer uit dat je aanstaat. Je vindt er talloze op internet maar ook in een goed kookboek of handboek over fermenteren zijn er veel te vinden.

Wat heb je nodig om komkommer te fermenteren?

 • Een kilo komkommer. Je kunt voor snackkomkommers kiezen die je in het geheel in de potten stopt maar een gewone komkommer die je in plakjes snijdt kan ook prima.
 • 75 gram zout (gebruik puur Keltisch zeezout of Himalayazout)
 • Vijf plakjes verse gember
 • Theelepel mosterdzaad
 • Theelepel korianderzaad of venkelzaad
 • Halve theelepel peperkorrels
 • Indien je graag wat meer spicy komkommer hebt: een rode peper

Verder heb je het volgende nodig in de keuken:

 • Goede en schone snijplank en mes
 • Eventueel een mandoline of rasp
 • Vergiet
 • Bak
 • Glazen potten om de komkommer in te doen
 • Lepels
 • Schone theedoeken
 • Soda

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je komkommer?

Hoe doe je het?

Werk met fermenteren altijd netjes en hygiënisch zodat de kans op mislukken verkleind wordt. Je werkt wel met voedsel dus het is belangrijk schoon materiaal te gebruiken en je handen goed te wassen. Voor het fermenteren van komkommer op de juiste manier volg je deze stappen:

 1. Steriliseer eerst de potten en deksels die je wilt gebruiken. Ook al zijn deze schoon weggezet na eerder gebruik, extra reinigen kan geen kwaad. Wil je ze niet steriliseren, spoel ze dan om met sodawater en daarna nog eens met heet water. Laat de potten omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
 2. Was de komkommers goed. Kies je voor kleintjes, dan passen deze in het geheel in de potten mits je een wat groter formaat pot kiest. Je dient ze aan te drukken met je handen dus zorg voor een pot met een opening waar je hand makkelijk doorheen past. Gebruik je een grote komkommer? Snijd deze dan met een mes of de mandoline in plakjes.
 3. Snijd gember in stukjes indien dit nog niet gedaan is en voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Doe daarna ook de komkommer erbij. Goed mengen en het is klaar om in de potten te doen.
 4. Doe zoveel mogelijk in de potten en druk de komkommers goed aan. Er is waarschijnlijk al aardig wat vocht uit de komkommers gekomen toen je deze met de rest van de ingrediënten mengde. Het is belangrijk dat alles goed onder water komt te staan dus zit dat er niet voldoende op, voeg dan nog pekelwater toe.
 5. Zorg ervoor dat er geen zout of iets anders in de randen van de potten achterblijft en draai de deksel erop. Zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt tijdens het dichtdraaien.
 6. Zet de potten op kamertemperatuur weg en laat deze minimaal vier weken staan om het proces een kans te geven. Tussentijds een keertje openen als je wilt weten hoe het smaakt kan wel want niet iedereen vindt immers hetzelfde lekker.

Tips voor het fermenteren van komkommer

– Gebruik kleine snackkomkommers om te fermenteren als je niet zoveel tijd hebt. Deze hoef je namelijk niet meer in plakjes of schijfjes te snijden omdat ze in hun geheel in de potten passen.
– Hoe langer je de komkommers laat fermenteren, hoe zuurder deze worden en hoe meer ze op augurken beginnen te lijken.
– Kies voor verse en biologische komkommers want deze leveren het lekkerste resultaat op als je gaat fermenteren. Was ze altijd goed zodat er geen vuil aan blijft zitten waardoor het proces mogelijk kan mislukken.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.