Home | Fermenteren knoflook: hoe fermenteer je knoflook?
Fermenteren knoflook

Fermenteren knoflook: hoe fermenteer je knoflook?

Tags: | ⏱ Leestijd: 6 minuten

Zelf knoflook fermenteren is prima te doen. In dit artikel lees je hoe je knoflook fermenteert, hoe je het gebruikt en vind je ook een lekker recept. Ben je nog maar een beginner op dit gebied, dan kan je er voor kiezen eerst een workshop of cursus te volgen. Je kunt tevens kiezen voor de aanschaf van een goed kookboek over fermenteren, filmpjes kijken op internet hoe het werkt en er van alles over lezen zodat je precies weet wat het inhoudt en het zelf ook kunt uitproberen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Knoflook fermenteren

Ben je dol op knoflook en wil je deze graag voor veel gerechten gebruiken? Dan kun je knoflook ook prima fermenteren. Het eindresultaat gaat heerlijk zijn! Er wordt wel eens gezegd dat dit niet mogelijk is maar dat is niet waar. Zolang het voldoende tijd krijgt om te fermenteren en zuur van smaak wordt, kun je knoflook prima op deze manier bewaren en na geruime tijd pas nuttigen.

Om ervoor te zorgen dat je knoflook op de juiste manier fermenteert, is het zaak dat je daar een goed recept bij gebruikt. Zo weet je precies wat er in de fermentatiepotten of zakken moet en wat je erbij moet doen. Zo wordt ook jouw gefermenteerde knoflook zeker een succes.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je knoflook?

Recept knoflook fermenteren

Goede recepten voor knoflook vind je genoeg op internet en ook in ons kookboek kun je ervoor terecht. We geven je het volgende recept om alvast een idee te krijgen wat je allemaal met knoflook kunt doen. Je kunt het product door het te fermenteren langdurig bewaren en in allerlei gerechten verwerken.

Wat heb je nodig om knoflook te fermenteren?

Je hebt de volgende ingrediënten en hulpmiddelen nodig als je knoflook wilt fermenteren:

  • Knoflook
  • Zout (Kies voor Keltisch zeezout of Himalayazout en altijd zonder jodium)
  • Water
  • Snijplank, scherp mes, vergiet of een zeef
  • Weckpot of een andere pot met een goed schroefdeksel

Er zijn diverse soorten knoflook dus welke je kiest is aan jou. Je kunt voor de gewone knoflook kiezen zoals je deze in de winkel veelvuldig aantreft maar een andere knoflook fermenteren is ook mogelijk. Kies vooral waar je zin in hebt.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Knoflook fermenteren: hoe pak je dat aan?

Hoe fermenteer je knoflook?

  1. -Om te beginnen pel je de knoflook en maak je de teentjes los van elkaar. Je kunt deze als teentjes in een pot doen maar verder pletten is ook mogelijk. Zeker omdat je knoflook toch verder verwerkt in gerechten is pletten, waarbij de nodige smaak reeds vrijkomt, goed mogelijk. Wil je de knoflook zo fijn mogelijk hebben? Hak deze dan eerst fijn met een scherp mes en zet daarna de platte kant erop om de knoflook verder plat te drukken. Het makkelijkste is om hele tenen knoflook te gebruiken, dan kan je naderhand nog alle kanten op om het product te gebruiken
  2. Spoel de teentjes goed af en meng deze met het zout. Doorgaans heb je voor een kilo groente en water (dat is inclusief het water dat je toevoegt) 3% tot 5% zout nodig. Dit betekent voor een kilo dus 30 tot 50 gram zout. Wat voor zout dit is, maakt niet zoveel uit als het maar onbewerkt zout is (zoals Keltisch zeezout) en het zonder jodium is. Heb je een ander gewicht? Dan pas je de hoeveelheid zout daarop aan.
  3. Het zout los je het beste eerst op in een beetje water voordat je dit mengsel met de knoflook mengt. Goed om te weten; knoflook laat niet heel veel vocht vrij. Daarom gebruiken we in dit recept pekelwater (water met zout). Teentjes knoflook zijn niet zo groot dus je hebt er niet de allergrootste potten voor nodig die je vinden kunt.
  4. De potten die je gebruikt dien je eerst goed om te spoelen met heet water of te steriliseren. Zet ze na het spoelen omgekeerd op een schone theedoek zodat ze goed kunnen uitlekken en drogen. De deksels en weckringen (mits je die gebruikt) kun je ook omspoelen met water.
  5. Vul de potten tot een paar centimeter onder de rand af. Zit er niet voldoende water op zodat alle knoflook onder wat staat? Doe er dan zoveel bij tot alle knoflook onder water zit. Vergeet niet om zout toe te voegen aan het water. Alles wat er bovenop blijft kan namelijk bederven en de rest ook slecht doen worden.
  6. Kijk voordat je de potten sluit of ze goed schoon zijn (met name in de rand waar de deksel komt) en maak ze daarna goed dicht. Zorg dat hierbij zo min mogelijk zuurstof in de potten komt.
  7. Het fermenteren kan nu beginnen. Wanneer je de potten opent is aan jou maar wacht minimaal enkele weken voordat je dit doet. Overigens is het aan te raden om de potten in de eerste week af en toe te openen. Door fermentatie kan er  namelijk veel druk opgebouwd worden. Als je de potten met knoflook langere tijd laat fermenteren wordt de kleur steeds anders. De teentjes beginnen wit, worden daarna groenig om vervolgens een bruinachtige kleur te krijgen. De smaak verandert uiteraard ook naarmate het langer fermenteert.
  8. Eet smakelijk!

Tips voor zelf knoflook fermenteren

Het fermenteren van knoflook is niet zo moeilijk en zolang je een goed recept hebt en volgt, kan het nauwelijks mislukken. Werk altijd hygiënisch maar dat geldt natuurlijk voor alle groente.

Houd er rekening mee wat je met de knoflook wilt doen nadat deze gefermenteerd is. Gebruik je grovere stukken om in een gerecht te verwerken? Dan hoef je de teentjes niet op voorhand al kleiner te snijden. Onze tip: gebruik hele teentjes. Dan kan je achteraf altijd nog de keuze maken om ze fijn te snijden! Andersom kan dat natuurlijk niet!

Knoflook is sowieso gezond voor mensen. Zo heeft het een positieve invloed op het hart en de nieren. Het werkt enigszins cholesterolverlagend en kan gebruikt worden als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Indien de knoflook begint te schimmelen in die zin dat er pluizige plekjes op komen zitten of dat het echt vies ruikt wanneer je de pot opent, is deze niet meer goed en dien je het product weg te gooien.

Bij gefermenteerde knoflook kunnen ongewenste schimmels en bacteriën ontstaan en dat is gevaarlijk maar de kans erop is minimaal. Het kan gebeuren als je de gefermenteerde knoflook boven een temperatuur van 20 graden bewaart. Bewaar een eenmaal geopende pot met knoflook dan ook altijd in de koelkast of in een ruimte waar het koel is zoals bijvoorbeeld een kelder.

Fermenteren van knoflook

Door het fermenteren knoflook wordt deze veel langer houdbaar maar verandert deze dus ook van kleur en smaak. Doordat de goede bacteriën hun werk kunnen doen in een zuurstofarme omgeving, worden er stoffen aangemaakt die de knoflook een frisse, zure smaak meegeven.

Belangrijk en ook bijzonder is dat door fermentatie de indringende geur van knoflook veel minder wordt en dus ook minder op je adem slaat als je het gebruikt. Dat wordt door veel mensen zeker als een pluspunt gezien.

Doordat je de knoflook fermenteert hoef je de knoflook niet te verhitten. Op die manier profiteer je optimaal van alle gezonde voedingsstoffen, zoals enzymen en antioxidanten. Daarnaast bevatten gefermenteerde groentes veel probiotische bacteriën en daar worden je darmen erg blij van. Klinkt goed toch!

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.