Home | Fermenteren kimchi: Hoe maak je het?
Fermenteren kimchi

Fermenteren kimchi: Hoe maak je het?

Tags: | ⏱ Leestijd: 6 minuten

Fermenteren betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen op een dusdanige manier behandelt dat ze langer goed blijven.

Hiervoor voeg je een conserveringsmiddel zoals zout, gist, suiker of alcohol toe waardoor het product langzaamaan op gecontroleerde wijze wegrot en dat de goede bacteriën zorgen voor een zurige en frisse smaak.

Kimchi is Chinese kool die gefermenteerd is en die veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Kimchi is gezond omdat het je immuunsysteem versterkt, rijk is aan gezonde bacteriën en licht verteerbaar is waardoor het je spijsvertering en darmflora op een positieve manier ondersteunt.

Het bevat veel vezels en wordt gegeten als bijgerecht maar kan ook door allerlei gerechten gemengd worden. Kimchi kun je prima zelf maken. Het is niet erg ingewikkeld dit te doen en het kan nauwelijks mislukken dus het is zeker een aanrader om dit eens te proberen.

Het heeft een pittige, doch ook frisse en lichtzure smaak en kan ook in salades gebruikt worden omdat het best een bite heeft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept kimchi fermenteren

Om Kimchi te maken, kun je daar het beste een goed recept voor gebruiken. Je vindt tal van recepten online, maar in ons handboek over fermenteren zul je er zeker ook een prima recept voor vinden.

Kimchi kan je op vele manieren maken. Onze recepten hebben we uitgebreid getest en lukken daardoor vrijwel altijd.

Hieronder delen we een lekker recept voor kimchi om je op weg te helpen. Lees daarom het volgende recept voor het fermenteren van kimchi eens goed door zodat je weet wat je nodig hebt en hoe je dit het beste maakt.

Zelf kimchi maken

Om het zelf te maken, gebruik je een goed recept kimchi en heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 krop Chinese kool (of gebruik een keer een andere kool, zoals rode kool)
  • 4 tot 6 eetlepels zout (ongeveer 50 gram. Kies voor Keltisch zeezout of Himalayazout)
  • 2 flinke wortels
  • Rettich of radijs
  • 6 teentjes knoflook
  • Verse gember, zonder schil
  • 1 rode peper (of kies voor gedroogde chilipepers, Aleppopepers of Szechuan peper)
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels vissaus (of weg laten voor een vegetarische variant)

Zet alvast de volgende attributen klaar in je keuken om te gebruiken:

  • Grote (weck) pot van glas met een minimale inhoud van een halve liter. Wat groter werkt doorgaans handiger.
  • Extra deksel of een fermentatiegewicht
  • Snijplank en groentemes
  • Mandoline, rasp of keukenmachine
  • Mengkom en lepels
  • Vergiet
  • Theedoeken

Hierna kan de voorbereiding voor het fermenteren echt beginnen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kimchi maken van rode kool of witte kool

Hoe maak je kimchi?

  1. Snijd eerst de kool in grote stukken om deze daarna in kleine reepjes te snijden. Ben je handig met een mes? Dan kun je dat daar vlot mee doen maar je mag er natuurlijk ook een keukenmachine, rasp of mandoline voor gebruiken.
  2. Was de potten goed af of steriliseer deze voor gebruik en laat ze daarna op de kop uitlekken op een schone theedoek.
  3. Schil en snijd de wortels en de rettich, pel de knoflook en bosuitjes en snijd deze in kleine stukjes. De gember gebruik je zonder schil, dus schil deze even. Snijd de peper in ringetjes.
  4. Was alle groente goed en laat deze uitlekken in een vergiet. Je mag ze gerust al door elkaar mengen want dit is toch de bedoeling.
  5. Doe de groente in de mengkom en doe het zout erbij en laat alleen de peper nog even liggen.
  6. Doe alles bij elkaar in een kom en knijp goed in het mengsel. Dit mag zelfs wel gekneusd worden. Hierdoor laat de kool namelijk vocht vrij en wordt het een zachter geheel. Kneed het een aantal minuten stevig door.
  7. Als het zover is gekomen, dan mag je ook de pepers toevoegen. Geef het geheel de kans om er vocht uit te laten trekken (dit duurt echt maar een kwartiertje).
  8. Doe hierna de vissaus (of laat dit achterwege) bij het mengsel. Dit geeft het product meer smaak maar als je het niet lekker vindt, hoef je deze er niet per se bij te doen. Vissaus heeft een bijzondere smaak die niet iedereen waardeert.
  9.  Doe het mengsel in de potten en druk dit goed aan. Zorg ervoor dat alles onder water komt te staan en zit er niet voldoende vocht in de pot, vul deze dan bij met extra water met zout.
  10. Vul de pot tot maximaal twee tot drie centimeter onder de rand zodat de inhoud de kans krijgt te werken en daar voldoende ruimte voor heeft en sluit de pot losjes af.
  11. Wanneer het fermentatieproces bezig is, zie je kleine belletjes in de pot verschijnen. De goede bacteriën zijn dan druk aan het werk om de schadelijke te bestrijden en kimchi te maken. Haal regelmatig even de deksel van de pot om de overtollige gassen eruit te laten. Zeker de eerste dagen is dit belangrijk!
  12. Laat de kimchi op kamertemperatuur fermenteren. Dit duurt tussen de drie en vierteen dagen voordat het mengsel goed eetbaar is maar tussendoor proeven is aan te raden. Zorg ervoor dat de kool goed onder water blijft staan. Doe er indien nodig wat extra vocht bij maar gebruik vooral een gewichtje of een deksel om de kool goed onder de in pot te laten blijven.
  13. Is de smaak zoals jij wilt? Dan is de kimchi klaar voor gebruik. Bewaar deze dan in de koelkast zodat het fermenteren stopt. De kimchi moet een beetje zuur doch fris ruiken. Is de geur duidelijk anders of ziet het er onsmakelijk uit? Dan is de kimchi niet meer goed en gooi je deze weg. Een wit waasje dat erop komt te liggen, kan geen kwaad en schep je er af of roer je door het eindproduct heen. Dit kun je gewoon mee opeten.
  14. Indien de kimchi gekoeld wordt bewaard blijft ook een geopende pot maanden houdbaar en kun je deze verwerken in gerechten zoals jij wilt.
  15. Smullen maar!

Kimchi is hartstikke gezond

Kimchi is bijzonder gezond en als je het gaat gebruiken, doe je je darmen daar echt wel een plezier mee. Zorg ervoor dat je er niet teveel ineens van gebruikt want je lichaam moet er natuurlijk wel even aan wennen.

Het is bijzonder populair en licht verteerbaar zoals met alle gefermenteerde producten het geval is. Doordat de slechte bacteriën, die in producten aanwezig kunnen zijn, door de fermentatie verdwijnen  en er juist veel gezonde bacteriën ontstaan wordt het eindproduct beter voor je.

Het verandert van smaak maar ook van structuur en het resultaat is een fris product dat voor elke maaltijd kan worden ingezet.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe maak je kimchi?

Tips voor het fermenteren van kimchi

– Geef het mengsel de kans goed te fermenteren. Er gaan veel verschillende ingrediënten in die allemaal goed met elkaar gemengd moeten worden voor het beste resultaat.
– Staat er in het kimchi recept dat je gebruikt een ingrediënt dat je niet lust of waar je niet tegen kunt? Zoek dan een goed alternatief of laat het weg. Niet alles is verplicht om erin te doen maar zorgt wel voor een goede smaak.
– Kimchi is eenvoudig te maken maar kan mislukken. Ruikt het niet lekker of zit er echte schimmel op? Dan is het niet goed en moet je het uiteraard niet meer gebruiken. Kijk goed en gebruik altijd je neus bij twijfel.
– Voordeel van zelf kimchi maken is dat het voordelig is, je er geen heel bijzondere ingrediënten voor in huis hoeft te halen en dat ook nog eens goed voor je is.
– Werk altijd hygiënisch, gebruik schone materialen zoals glazen potten, gewassen theedoeken en was de groente goed voordat je deze gebruikt. Zo heb je de beste kans dat het lukt.
– Kies voor verse producten om te gebruiken en ga voor biologisch. Zo is het fermenteren van kimchi niet alleen gezond maar ook nog eens duurzaam. Gebruik zoveel mogelijk van de ingrediënten in hun totaliteit zodat de meeste vitamines behouden worden. Zo gooi je amper nog wat weg en wordt het eindresultaat alleen nog maar gezonder voor je.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.