Inhoudsopgave
Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren?
Wat is fermenteren?
Fermentatie is een proces waarbij gezonde bacteriën ervoor zorgen dat voedsel langer bewaard kan worden. Door het fermentatieproces verandert het voedsel van smaak, geur, kleur en structuur. Bij fermentatie wordt de lactobacillus brevis gebruikt.
Dat is een gezonde bacterie. Maar deze bacterie produceert ook histamine. Dat betekent dus dat bij het proces van fermentatie waarbij de lactobacillus brevis gebruikt wordt, histamine vrij kan komen.
Wat is een histamine intolerantie?
Als je een allergische reactie krijgt, dan komt er histamine vrij. Je krijgt dan dus meer histamine in je lichaamsweefsel, darmen en bloed. Dit is een inwendige reactie die je alleen krijgt als je een allergie hebt.
Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor eieren of tomaten. Maar ook voor levensmiddelen, of voor graspollen.
Als je een teveel aan histamine in je lichaam hebt, dan kan het ook zijn dat je een enzym mist in je lichaam. Namelijk het enzym dat histamine in je lichaam moet afbreken. Dat enzym is diamine oxidase.
Als je dit enzym niet hebt, of te weinig hebt, dan heb je ook een te hoog histaminegehalte in je bloed, en in je darmen.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Gefermenteerde producten en histamine
Als je dus een histamine intolerantie hebt door een allergie, of door het ontbreken van het enzym diamine oxidase, dan moet je oppassen met het eten van gefermenteerde producten.
De kans is namelijk aanwezig dat er histamine in zit, doordat het enzym lactobacillus brevis gebruikt wordt bij het fermentatieproces.
Gevoelig voor histamine? Vermijd eventueel gefermenteerde producten
Mensen met een histamine intolerantie kunnen beter geen gefermenteerde producten eten.
Ook heel veel andere voedingsmiddelen kunnen zij beter niet nemen, zoals: chocolade, heel veel kruiden, menthol, pepermunt en drop, vis uit blik, gerookte vis, worsten, schimmelkazen, belegen kaas, soja, peulvruchten en noten.
Omdat in gefermenteerde producten vaak heel weinig histamine zit, kunnen ze dit wel eten. Het advies is om dit met mate te doen. Dus één keer per week.
Datzelfde geldt voor eieren, varkensvlees, rundvlees, kip, kalkoen, verse worsten, vissoorten zoals makreel, tonijn en kabeljauw, tomaten, avocado’s, spinazie, zuurkool, bietjes, champignons, rabarber.
Fermenteren zonder lactobacillus brevis is lastig
Je kunt niet fermenteren zonder dat het histamine verhogend werkt. Alle producten die gefermenteerd worden gebruiken de lactobacillus brevis. Zonder dit enzym is fermentatie niet mogelijk.
Dat is dus erg vervelend voor mensen met een histamine intolerantie. Je kunt wel kijken welke gefermenteerde producten meer histamine bevatten. Dan kun je die producten in ieder geval vermijden.
Zuurkool is één van de gefermenteerde groenten die heel veel histamine bevat. Dat kun je beter niet eten als je histamine intolerant bent.
Gemiddeld bevat zuurkool zo’n 200 mg histamine per kilo. Gefermenteerde groenten die weinig histamine bevatten zijn wortel en rode biet. Je zou als je een histamine intolerantie hebt deze groenten kunnen proberen. Hier zit per kg 1-15 mg histamine.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!