Home | Fermenteren en een histamine intolerantie

Fermenteren en een histamine intolerantie

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren?

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij gezonde bacteriën ervoor zorgen dat voedsel langer bewaard kan worden. Door het fermentatieproces verandert het voedsel van smaak, geur, kleur en structuur. Bij fermentatie wordt de lactobacillus brevis gebruikt.

Dat is een gezonde bacterie. Maar deze bacterie produceert ook histamine. Dat betekent dus dat bij het proces van fermentatie waarbij de lactobacillus brevis gebruikt wordt, histamine vrij kan komen.

Wat is een histamine intolerantie?

Als je een allergische reactie krijgt, dan komt er histamine vrij. Je krijgt dan dus meer histamine in je lichaamsweefsel, darmen en bloed. Dit is een inwendige reactie die je alleen krijgt als je een allergie hebt. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor eieren of tomaten. Maar ook voor levensmiddelen, of voor graspollen.

Als je een teveel aan histamine in je lichaam hebt, dan kan het ook zijn dat je een enzym mist in je lichaam. Namelijk het enzym dat histamine in je lichaam moet afbreken. Dat enzym is diamine oxidase. Als je dit enzym niet hebt, of te weinig hebt, dan heb je ook een te hoog histaminegehalte in je bloed, en in je darmen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Gefermenteerde producten en histamine

Als je dus een histamine intolerantie hebt door een allergie, of door het ontbreken van het enzym diamine oxidase, dan moet je oppassen met het eten van gefermenteerde producten. De kans is namelijk aanwezig dat er histamine in zit, doordat het enzym lactobacillus brevis gebruikt wordt bij het fermentatieproces.

Vermijden van gefermenteerde producten

Mensen met een histamine intolerantie kunnen beter geen gefermenteerde producten eten. Ook heel veel andere voedingsmiddelen kunnen zij beter niet nemen, zoals: chocolade, heel veel kruiden, menthol, pepermunt en drop, vis uit blik, gerookte vis, worsten, schimmelkazen, belegen kaas, soja, peulvruchten en noten.

Omdat in gefermenteerde producten vaak heel weinig histamine zit, kunnen ze dit wel eten. Het advies is om dit met mate te doen. Dus één keer per week. Datzelfde geldt voor eieren, varkensvlees, rundvlees, kip, kalkoen, verse worsten, vissoorten zoals makreel, tonijn en kabeljauw, tomaten, avocado’s, spinazie, zuurkool, bietjes, champignons, rabarber.

Fermenteren zonder lactobacillus brevis

Je kunt niet fermenteren zonder dat het histamine verhogend werkt. Alle producten die gefermenteerd worden gebruiken de lactobacillus brevis. Zonder dit enzym is fermentatie niet mogelijk.

Dat is dus erg vervelend voor mensen met een histamine intolerantie. Je kunt wel kijken welke gefermenteerde producten meer histamine bevatten. Dan kun je die producten in ieder geval vermijden.

Zuurkool is één van de gefermenteerde groenten die heel veel histamine bevat. Dat kun je beter niet eten als je histamine intolerant bent.

Gemiddeld bevat zuurkool zo’n 200 mg histamine per kilo. Gefermenteerde groenten die weinig histamine bevatten zijn wortel en rode biet. Je zou als je een histamine intolerantie hebt deze groenten kunnen proberen. Hier zit per kg 1-15 mg histamine.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.