Home | Fermenteren en een histamine intolerantie

Fermenteren en een histamine intolerantie

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren?

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij gezonde bacteriƫn ervoor zorgen dat voedsel langer bewaard kan worden. Door het fermentatieproces verandert het voedsel van smaak, geur, kleur en structuur. Bij fermentatie wordt de lactobacillus brevis gebruikt.

Dat is een gezonde bacterie. Maar deze bacterie produceert ook histamine. Dat betekent dus dat bij het proces van fermentatie waarbij de lactobacillus brevis gebruikt wordt, histamine vrij kan komen.

Wat is een histamine intolerantie?

Als je een allergische reactie krijgt, dan komt er histamine vrij. Je krijgt dan dus meer histamine in je lichaamsweefsel, darmen en bloed. Dit is een inwendige reactie die je alleen krijgt als je een allergie hebt.

Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor eieren of tomaten. Maar ook voor levensmiddelen, of voor graspollen.

Als je een teveel aan histamine in je lichaam hebt, dan kan het ook zijn dat je een enzym mist in je lichaam. Namelijk het enzym dat histamine in je lichaam moet afbreken. Dat enzym is diamine oxidase.

Als je dit enzym niet hebt, of te weinig hebt, dan heb je ook een te hoog histaminegehalte in je bloed, en in je darmen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Gefermenteerde producten en histamine

Gefermenteerde producten en histamine

Als je dus een histamine intolerantie hebt door een allergie, of door het ontbreken van het enzym diamine oxidase, dan moet je oppassen met het eten van gefermenteerde producten.

De kans is namelijk aanwezig dat er histamine in zit, doordat het enzym lactobacillus brevis gebruikt wordt bij het fermentatieproces.

Gevoelig voor histamine? Vermijd eventueel gefermenteerde producten

Mensen met een histamine intolerantie kunnen beter geen gefermenteerde producten eten.

Ook heel veel andere voedingsmiddelen kunnen zij beter niet nemen, zoals: chocolade, heel veel kruiden, menthol, pepermunt en drop, vis uit blik, gerookte vis, worsten, schimmelkazen, belegen kaas, soja, peulvruchten en noten.

Omdat in gefermenteerde producten vaak heel weinig histamine zit, kunnen ze dit wel eten. Het advies is om dit met mate te doen. Dus Ć©Ć©n keer per week.

Datzelfde geldt voor eieren, varkensvlees, rundvlees, kip, kalkoen, verse worsten, vissoorten zoals makreel, tonijn en kabeljauw, tomaten, avocadoā€™s, spinazie, zuurkool, bietjes, champignons, rabarber.

Door fermentatie komt histamine vrij

Fermenteren zonder lactobacillus brevis is lastig

Je kunt niet fermenteren zonder dat het histamine verhogend werkt. Alle producten die gefermenteerd worden gebruiken de lactobacillus brevis. Zonder dit enzym is fermentatie niet mogelijk.

Dat is dus erg vervelend voor mensen met een histamine intolerantie. Je kunt wel kijken welke gefermenteerde producten meer histamine bevatten. Dan kun je die producten in ieder geval vermijden.

Zuurkool is Ć©Ć©n van de gefermenteerde groenten die heel veel histamine bevat. Dat kun je beter niet eten als je histamine intolerant bent.

Gemiddeld bevat zuurkool zoā€™n 200 mg histamine per kilo. Gefermenteerde groenten die weinig histamine bevatten zijn wortel en rode biet. Je zou als je een histamine intolerantie hebt deze groenten kunnen proberen. Hier zit per kg 1-15 mg histamine.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.