Home | Fermenteren fruit: Hoe gaat dat in zijn werk?
Fermenteren fruit

Fermenteren fruit: Hoe gaat dat in zijn werk?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Fermenteren is een prima manier om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken zodat je ze op een later tijdstip nog goed kunt gebruiken. Zeker met fruit is dit handig want dat is nu eenmaal in een bepaald seizoen volop verkrijgbaar maar op andere tijden in het jaar veel minder. Heb je zelf in de tuin fruitbomen of struiken waar fruit aan groeit? Dan weet je vast al dat je, wanneer het fruit eenmaal rijp is, veel kunt hebben dat je niet allemaal tegelijk kunt nuttigen. Om er dan toch zoveel mogelijk gebruik van te kunnen maken en niets weg te hoeven gooien kun je ook kiezen voor fruit langer bewaren door dit in te maken, in te leggen of te fermenteren. Nagenoeg elke fruitsoort kun je fermenteren maar het is belangrijk dat je er een goed recept bij gebruikt. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken dus het is zaak dat je daar rekening mee houdt bij het fermenteren en dat je toevoegt wat nodig en bovendien lekker is bij het soort fruit dat jij gekozen hebt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Basisuitleg over fruit fermenteren

Als je fruit fermenteert heb je daar verschillende middelen bij nodig. Je gebruikt er natuurlijk vers fruit voor, waar je water, suiker en een zogenaamde startcultuur bij doet. De startcultuur kan zoiets zijn als gist of wei (bijproduct van melk) waardoor de suikers die in het fruit aanwezig zijn, worden omgezet in alcohol. Gevolg: het fruit is gefermenteerd, heeft een frisse, zurige smaak gekregen en bevat veel goede bacteriën die gezond voor je zijn. Het resultaat kun je gebruiken als smaakmaker in verschillende gerechten maar ook om bijvoorbeeld desserts, chutneys of smoothies mee te maken.

Welk fruit kies je om te fermenteren?

In principe kun je elk fruit inzetten om te fermenteren maar bepaalde soorten zijn er wel beter voor geschikt dan andere. Steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen zijn bijzonder goed geschikt om te fermenteren want zij behouden hun vorm en kleur. Appels en peren kun je goed fermenteren maar verliezen wel de oorspronkelijke kleur, evenals aardbeien of frambozen. Exotisch fruit en nagenoeg alle bessen (met uitzondering van bramen) kun je goed fermenteren. Gebruik je vers fruit? Zorg dan dat dit goed rijp is als je het gaat fermenteren. Indien je voor diepvriesfruit, duurt het fermentatieproces minder lang. Toch heeft vers fruit de voorkeur.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je fruit?

Fruit fermenteren alcohol

Als je aan fruit een startcultuur zoals bijvoorbeeld gist of wei toevoegt, worden de suikers die van nature in het fruit zitten, omgezet in alcohol. Hierdoor wordt de smaak (en bij bepaalde soorten ook het uiterlijk) anders maar wat vooral belangrijk is, is dat het fruit langer goed blijft door de aanwezige alcohol. Hoe langer je het product laat fermenteren op kamertemperatuur, hoe meer alcohol er vrijkomt en dit de smaak van het fruit beïnvloedt. Als je een zogenaamde Rumtopf maakt, fermenteer je fruit met behulp van alcohol. Je voegt hiervoor als extra een drank zoals rum, wijn of brandy toe aan het fruitmengsel met suiker.

Recept ingeblikt fruit fermenteren

Om fruit goed te fermenteren is het belangrijk een recept te gebruiken. Niet alle soorten fruit worden nu eenmaal op precies dezelfde wijze gefermenteerd hoewel de basis natuurlijk altijd hetzelfde is. Het is met name belangrijk om te weten wat je toevoegt en hoe het resultaat eruit komt te zien. Kies je voor ingeblikt fruit? Volg dan de volgende stappen:

 • Giet eerst het vocht van het fruit af.
 • Roer de gist en suiker door het afgegoten fruit en doe alles bij elkaar in een schone pot. Door het mengen komt er vanzelf weer vocht uit het fruit. Sluit de pot dusdanig af dat er niets in kan komen maar dat je deze wel regelmatig kunt openen om het teveel aan druk dat door het fermenteren ontstaat, eruit te laten.
 • Het fruit heeft slechts 24 tot 48 uur nodig om te fermenteren. De suikers zorgen voor een goede siroop (zoals bijvoorbeeld bij kersen op siroop) en zijn dan al eetbaar. Als je de potten op een koele en donkere plaats een paar weken laat staan, worden de suikers en de siroop omgezet in alcohol en krijgt het geheel een sterkere smaak.
 • Proef regelmatig een keertje zodat je weet welke smaak jou het beste bevalt.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Fruit gebruiken om te fermenteren

Recept vers fruit fermenteren

Gebruik je liever vers fruit? Zorg dan dat dit altijd voldoende rijp is als je ermee aan de slag gaat.

 • Maak eerst met suiker, water en gist een siroop die je een paar dagen laat fermenteren. Het fruit voeg je pas later toe. De siroop maak je het makkelijkste in een pot die je ook gebruikt om het resultaat in te bewaren. Dat scheelt ook weer afwas!
 • Los de suiker en gist goed op in het water en laat het een paar dagen staan. Als er bubbeltjes ontstaan, is het proces gaande.
 • Schil (sommige soorten fruit kan je ook prima met schil fermenteren) en was het verse fruit goed. Verwijder pitten of klokhuizen en snijd te grote stukken wat kleiner. Kies voor rijp en onbeschadigd fruit en bij voorkeur voor biologische producten.
 • Voeg het fruit toe aan de siroop en doe er nog smaakmakers bij die je lekker vindt en bij het fruit dat je gebruikt passen. Denk hierbij aan kruidnagel, kaneel of andere kruiden naar jouw smaak.
 • Vaak dien je er nog wat extra suiker aan toe te voegen voor de smaak.
 • Roer het geheel goed door en het product kan al gebruikt worden. Indien je het nog een paar dagen laat staan met de deksel er los op, trekt de smaak van de siroop beter in het fruit dus dat is zeker aan te raden om te doen.

Tips voor het fermenteren van fruit

Wil je fruit gaan fermenteren, lees dan eerst de volgende tips door:

 • Gebruik smaakmakers om het fruit naar keuze lekkerder te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaneelstokjes, kruidnagels, vanillestokjes, verse munt, sinaasappelschil en zo is er nog wel meer te noemen. kies een smaakmaker die goed bij het fruit dat je gebruikt, past.
 • Gebruik geen specerijen in poedervorm want deze lossen slecht op en kleven vaak aan de randen van de pot.
 • Kies voor de toevoeging van een goede startcultuur zoals gist, wei of een speciaal daarvoor ontwikkeld product. Kijk goed wat er allemaal op dit gebied te koop is.
 • Ruikt het resultaat niet lekker of ziet het er papperig uit? Dan is het niet goed meer dus dien je het weg te gooien. Gekoeld blijft gefermenteerd fruit overigens maanden goed omdat het proces dan nagenoeg stilstaat.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.