Home | Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?
Eten fermenteren

Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Fermenteren is een eeuwenoude methode die door veel volkeren werd toegepast om eten langer te kunnen bewaren. De werking van zout als conserveringsmiddel is al lang bekend en misschien stond voedsel fermenteren toentertijd nog niet onder die naam bekend zoals nu het geval is maar het werd echt wel gedaan.

Het was een prima manier om voedsel zoals vlees, groente en fruit langer te kunnen bewaren en op een later tijdstip te kunnen nuttigen.

Zeker toen er nog geen koelkasten en supermarkten waren was deze methode populair (en onmisbaar)!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Voedsel fermenteren kan je prima zelf doen

Als je voor voedsel fermenteren kiest dan kun je dit ook prima zelf doen. Er zijn echter ook veel producten te koop in de winkel die al gefermenteerd zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan producten zoals kaas, yoghurt, zuurkool, wijn en nog veel meer.

Je staat er wellicht niet direct bij stil maar deze heel gewone producten die je misschien wel dagelijks gebruikt, zijn allemaal gefermenteerd. Je kunt echter nog veel meer voedsel fermenteren zodat het lang houdbaar blijft en je het op een later tijdstip kunt gebruiken.

Gefermenteerd voedsel maken: begin met groente fermentaties

Als je voor zelf fermenteren van voedsel kiest is het slim te beginnen met groente.

Dit is namelijk niet al te ingewikkeld om te doen en het fermenteren van groente kan nauwelijks verkeerd gaan zodat je een resultaat krijgt dat niet alleen goed smaakt maar ook nog eens goed te eten is en niet snel slecht zal worden.

Weet je niet zo goed hoe je het fermenteren van groente het beste kunt aanpakken? Kijk dan naar ons handboek waarin dit wordt uitgelegd. Liever direct zien hoe je deze klus het beste aanpakt? Dan is wellicht onze videocursus wel wat voor jou.

Daar vind je niet alleen veel uitleg over het proces zelf maar ook tal van recepten voor fermenteren, zelfs met filmpjes.

Waarom zou je groente fermenteren?

Stel, je hebt een eigen tuintje met de nodige groente en misschien ook wel wat fruit erin. Dat betekent vaak verse groente en fruit dus dat is natuurlijk erg lekker en nog eens gezond ook.

Maar iedereen met een eigen tuintje kent het wel: alles is op zeker moment allemaal tegelijk rijp en klaar om gegeten te worden. Dat betekent dat je soms wel heel veel van iets hebt.

Weggeven kan en daar zullen andere mensen heel blij mee zijn maar je wilt zelf natuurlijk graag nog langer van je oogst genieten. In dat geval is inmaken of groente fermenteren een goed plan.

Zo kun je op een later tijdstip, ook als het niet het seizoen is, nog steeds genieten van je zelf gekweekte gewassen.

Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat de groente gezonder wordt! Zo verbetert de verteerbaarheid, stijgt de voedingswaarde en is het zeer goed voor je darmen. Mooi meegenomen toch!

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Gefermenteerd eten zelf maken

Gefermenteerd eten zelf maken

Om gefermenteerd eten te maken zoals groente hoef je niet eens allerlei ingewikkelde dingen te doen want het is vrij simpel. Het is handig de volgende stappen te volgen zodat de kans op een succesvolle fermentatie het grootste is:

– Bekijk eerst welke groente je hebt om te fermenteren. Er zijn verschillen hoewel nagenoeg elke groente gefermenteerd kan worden.
– Zorg voor voldoende zout om toe te voegen. Wat voor zout dit is maakt niet zoveel uit als het maar onbewerkt voor consumptie geschikt is. Wij gebruiken vaak Keltisch zeezout of Himalayazout. Bij bepaalde groenten kun je extra smaakmakers toevoegen.
– Groente die je wilt fermenteren kun je in potten doen of zakken die je luchtdicht kunt afsluiten. Zorg dat je deze voldoende hebt.
– Zorg voor een goede snijplank en scherp mes en kies een manier waarop je de groente wilt snijden. Welke manier je kiest is niet zo heel belangrijk als je er maar voor zorgt dat alle stukjes nagenoeg even groot zijn want dit geeft een gelijkmatige fermentatie.
– Was de groente goed voordat je deze in de potten doet. Ook als deze niet gespoten is, is het belangrijk dit te doen zodat er geen vuil tussen blijft zitten waardoor het mogelijk bederft.
– Was ook je potten goed uit met heet water of met soda. Goed naspoelen en laten drogen is belangrijk. Gebruik schone theedoeken om te drogen en maak je aanrecht en spoelbak van tevoren goed schoon. Hygiënisch werken is sowieso een must bij het bereiden van voedsel.
– Alles netjes voorbereid? Meng de groente dan met zout (minimaal 1,5% van het totale gewicht van de groente) zodat er vocht uittrekt. Doe de groente, met het zout en vocht, in de potjes en zorg dat alles goed onder staat.
– Daarna kun je de potjes goed schoonmaken zodat er niets tussen de randen blijft zitten en dichtdraaien. Bewaar de potten op kamertemperatuur zodat het fermenteren kan beginnen.
– Niet te snel openmaken want het proces kost wat tijd. Wacht zeker een week maar langer is vaak beter. Is de smaak niet zo zurig en fris als je gehoopt had? Laat de andere potten dan nog een tijdje dicht zitten. Hoe langer je wacht, hoe beter de smaak van het product wordt. Open de pot elke dag even, zodat de opgebouwde druk kan ontsnappen.

Waarom ga je groente fermenteren?

Vraag je je wellicht af waarom mensen ervoor kiezen groente (of ander voedsel) te fermenteren? Dan kunnen daar verschillende redenen voor gegeven worden. Belangrijk hierbij is dat je niets hoeft weg te gooien als je voor fermenteren kiest.

Je verse groente die je niet in één keer kunt opeten omdat het teveel is, bewaar je dan gewoon voor een ander moment. Zo hoef je niets te verspillen. Daarnaast is fermenteren erg duurzaam. Je gooit niets weg en van nagenoeg alles kan wat gemaakt worden.

Bekijk onze recepten om te kijken wat je allemaal met bepaalde groenten kunt doen als je deze besluit te fermenteren. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren eten - 6 weckpotten met groente

Andere voordelen van fermenteren

Fermenteren kan ook diverse voordelen opleveren, naast het feit dat het product veel langer houdbaar is. Het kan verandering van de smaak opleveren maar de structuur kan ook anders worden.

Een voordeel van fermenteren is dat het resultaat vaak beter verteerbaar is dan het oorspronkelijke product en dat het goed is voor je spijsvertering en darmflora. Zo breekt je lichaam voedsel dat gefermenteerd is makkelijker af waardoor je een stuk prettiger in je vel komt te zitten.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.