Home | Fermenteren druivenbladeren: Hoe doe je dat?
Fermenteren druivenbladeren

Fermenteren druivenbladeren: Hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Druiven en druivenbladeren zijn populaire producten om te fermenteren. Je staat er misschien niet direct bij stil maar door de toevoeging van alcohol gaan druiven gisten en krijgen ze, gemengd met water een wat zurige smaak waardoor dus wijn ontstaat. Denk je nu dat enkel de druiven zelf gebruikt kunnen worden om iets mee te maken? Niets is minder waar want ook de bladeren van druiven kun je gebruiken. Hoe meer je van een bepaalde plant gebruikt, hoe beter natuurlijk want dan hoef je niets weg te gooien en ben je op die manier ook nog eens duurzaam bezig. Druivenbladeren worden met name in de Aziatische keuken en die uit het Midden-Oosten nog wel eens gebruikt en hebben diverse toepassingen. Zo kun je ze bijvoorbeeld rauw eten en zijn ze een goede variant op sla of spinazie maar worden ze tevens verwerkt in allerlei gerechten gebruikt. Druivenbladeren worden ook gebruikt om ander voedsel mee in te pakken. De bladeren vormen dan een soort velletje om allerlei hapjes mee te maken en kunnen gewoon mee opgegeten worden. Leuk en lekker toch? In dit artikel vertellen we je er meer over.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept druivenbladeren fermenteren

Druivenbladeren kun je vers vaak kopen in winkels waar je terecht kunt voor buitenlandse producten, zoals groente en fruit. Kijk zeker bij een toko bij jou in de buurt of ze deze hebben of vraag anders aan mensen die druiven kweken of je de bladeren mag hebben. Er groeien er veel aan een druivenstruik dus je hebt er snel genoeg bij elkaar om te fermenteren.

Wat heb je nodig om druivenbladeren te fermenteren?

– Druivenbladeren (liefst onbespoten en/of biologisch)
– Zout (kies voor Keltisch zeezout of Himalayazout zonder jodium)
– Water
– (weck)potten om het in te doen. Kies een wat grotere pot met een minimale inhoud van 1 liter zodat er veel bladeren in kunnen. Je doet ze er in hun geheel in dus een klein potje is erg snel vol.
– Een mesje, snijplank, schone theedoek en eventueel soda om te spoelen

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Druivenbladeren fermenteren - hoe werkt dat

Hoe fermenteer je druivenbladeren?

Als je druivenbladeren wilt fermenteren, is dat niet erg ingewikkeld en het klusje kost je niet eens erg veel tijd.
– Je begint met het wassen van de bladeren. Doe dit goed zodat er geen vuil op achterblijft maar vooral zodat de gebruikte bestrijdingsmiddelen er goed af zijn. Druiven worden regelmatig bespoten met ongewenste stoffen tenzij je een biologische druivenkweker vindt. Snijd na het wassen de steeltjes er netjes af.
– Los het zout op in water en doe de bladeren in deze oplossing. Laat het zo een uurtje staan zodat er ook vocht uit de bladeren zelf komt.
– Haal de bladeren eruit en rol deze op tot rolletjes. Je kunt meer bladeren tegelijk in elkaar rollen zodat de rolletjes wat dikker worden maar een voor een kan natuurlijk ook altijd.
– Alles opgerold? Zet de rolletjes dan rechtop in een pot en giet de zoutoplossing eroverheen. Zorg ervoor dat alles goed onder water komt te staan maar vul de pot niet tot aan de rand want de inhoud dient ook wat ruimte te hebben tijdens het fermentatieproces.
– Maak de potten (met name de randjes binnen) schoon en sluit deze goed, zoveel mogelijk luchtdicht, af.
– Hierna zet je de potten weg op kamertemperatuur en kan het fermenteren beginnen. Reken erop dat het een dag of drie duurt voordat je de eerste bladeren kunt gebruiken maar langer wachten kan uiteraard ook altijd. Is de pot eenmaal geopend, dan blijft de inhoud gekoeld lang houdbaar en stopt het fermenteren dan ook.

Tips voor het fermenteren van druivenbladeren

– Als je druivenbladeren fermenteert, kies dan een niet al te kleine pot om deze in te doen. Juist doordat je er rolletjes van maakt, is het makkelijker deze in een wat grotere pot te stoppen waar een behoorlijke opening in zit zodat je ze goed erin kunt stoppen.
– Gebruik je niet alle bladeren in één keer? Dan is dat geen probleem want ze blijven, mits gekoeld bewaard, nog wel maanden goed.
– Gefermenteerde druivenbladeren kun je op diverse manier gebruiken, zowel rauw als gekookt. Door de druivenbladeren rauw te gebruiken, profiteer je optimaal van alle gezonde bacteriën. Toch verhitten? Doe dit dan zo kort mogelijk op een lage temperatuur. Snij de bladeren klein voor een salade of gebruik deze voor extra smaak in exotische gerechten. De bladeren van druiven worden ook vaak in het geheel gebruikt om gerechtjes mee te maken. Je kunt er zowel een zoete als een hartige vulling in doen dus kijk zeker of je er goede recepten voor kunt vinden om lekkere gerechten mee te maken. In de Westerse keuken worden ze wat minder gebruikt maar kijk eens wat verder over de grens en probeer ook eens wat exotischer te koken. Zo krijgen de druivenbladeren ook een belangrijke rol in de gerechten. Doordat je ze netjes oprolt in de potten, is uitrollen voor gebruik heel makkelijk.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.