Home | Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?
Fermenteren citroen

Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Je kunt tal van soorten groente en fruit fermenteren. Dit is prima zelf te doen dus als je een bepaalde soort vrucht graag hebt of er veel van in huis hebt, is fermenteren een prima manier om deze langer houdbaar te maken zodat je er op een later tijdstip ook nog wat aan hebt.

Bij fermenteren wordt zout toegevoegd waardoor de goede bacteriën die in het fruit aanwezig zijn, hun werk kunnen gaan doen en ervoor zorgen dat het voedsel niet alleen langer goed blijft maar ook een andere smaak krijgt.

Het meeste gefermenteerde voedsel krijgt na verloop van tijd een friszure smaak maar omdat citroenen natuurlijk al uit zichzelf erg zuur zijn, worden deze door de toevoeging van het zout juist wat minder wrang en minder zuur.

Citroenen transformeren tot heuse smaakbommen. Voordeel van citroenen fermenteren is dat je daarna de gehele citroen, inclusief schil, kunt gebruiken en kunt verwerken in allerlei gerechten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept citroen fermenteren

Zelf citroen fermenteren is niet ingewikkeld om te doen maar er een recept bij gebruiken is wel handig. In onze videocursus leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf de lekkerste citroenen fermenteert. Eerst eens proberen?

Lees dan dit volgende recept eerst goed door en houd het bij de hand als je citroen fermenteert, zodat je het stap voor stap kunt volgen.

Wat heb je nodig om citroenen te fermenteren?

  • Citroenen
  • Zout (houdt ongeveer 2,5% van het totaalgewicht aan en kies voor Himalayazout of Keltisch zeezout)
  • Water (om pekelwater te maken)
  • Kaneelstokjes
  • Andere kruiden. Zoals peperkorrels,  saffraan of korianderkorrels.

Je gebruikt de volgende materialen:

  • Een (weck)pot met een onbeschadigde schroefdeksel of met een losse deksel en een rubberen weckring, inhoud kan variëren afhankelijk van hoeveel citroenen je hebt. Je snijdt deze in stukjes dus een kleinere pot van bijvoorbeeld een halve liter werkt ook prima.
  • Een fermentatiegewicht of iets anders om de citroenen onder water te houden. Een deksel werkt daarvoor ook. Een plastic zakje gevuld met water is ook een prima optie.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je citroenen

Hoe fermenteer je citroen?

Bij het fermenteren van citroenen volg je de volgende stappen om tot een goed resultaat te komen:

  1. Steriliseer de potten voor gebruik of spoel deze om met sodawater. Daarna even goed naspoelen met heet water en de potten omgekeerd op een schone theedoek laten uitlekken en drogen.
  2. Was de citroenen goed en borstel deze goed af. Kies bij voorkeur voor biologische en zo vers mogelijke producten. Omdat je ook de schil gebruikt is het belangrijk dat ze goed schoon zijn. Snijd daarna de citroenen in gelijke schijfjes of partjes. Halveren werkt ook prima.
  3. Doe het kaneelstokje (en eventueel de andere kruiden) als eerste in de pot en voeg daarna de citroenen toe. Duw ze goed aan en mocht er sap uitkomen, dan is dat geen probleem want ook dit vocht is goed te gebruiken en mag erbij blijven.
  4. Los het zout op in water (denk aan zo’n 2 tot 2,5% van het totale gewicht van de citroenen en het water samen) en giet dit over de citroenen heen. Zorg dat ze allemaal goed onder water komen te staan om te voorkomen dat ze bederven of uitdrogen.
  5. Leg een gewicht op de citroenen zodat deze goed onder water blijven staan.
  6. Maak de randjes van de potten goed schoon met een theedoek zodat er geen voedselrestjes achterblijven en sluit daarna de potten.
  7. Laat ze ongeveer vier weken op kamertemperatuur staan zodat het fermentatieproces kan plaatsvinden. Na opening zijn de citroenen nog geruime tijd houdbaar in de koelkast. Je kunt ze volledig gebruiken in gerechten die wel een zuurtje kunnen gebruiken of bijvoorbeeld aan een drankje toevoegen voor een extra smaakje.

Gefermenteerde citroen hoe pak je dat aan

Tips voor het fermenteren van citroenen

  • Gebruik zo vers mogelijke citroenen want dit komt de smaak ten goede en zorgt ervoor dat de fermentatie de beste kans van slagen heeft. Indien de vruchten met bestrijdingsmiddelen behandeld zijn, dien je deze goed te borstelen en te wassen zodat deze er echt af zijn. Kies zoveel mogelijk voor biologisch gekweekt fruit.
  •  Om te voorkomen dat de citroenen niet goed onder water staan, gebruik je een speciaal fermentatiegewicht om bovendrijven tegen te gaan. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een wat kleinere deksel om erop te leggen of bijvoorbeeld een klein kopje. Wel eerst even goed meten of dit door de opening van de pot past natuurlijk. Een ander makkelijk alternatief: gebruik een plastic zakje en vul dit met water.
  • Houd er rekening mee dat citroen van zichzelf zuur en soms echt wrang van smaak is en dat dit verandert als je de vrucht fermenteert. Hierdoor wordt het ergste zuur namelijk afgezwakt. Onder de schil van een citroen zit, zoals bij alle soorten citrus, een wit laagje dat bitter van smaak is. Door het fermenteren wordt dit zachter van smaak en kun je gewoon alles van de citroen gebruiken. Hoe duurzaam is dat!

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.