Home | Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?
Fermenteren citroen

Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?

Tags: | ā± Leestijd: 4 minuten

Je kunt tal van soorten groente en fruit fermenteren. Dit is prima zelf te doen dus als je een bepaalde soort vrucht graag hebt of er veel van in huis hebt, is fermenteren een prima manier om deze langer houdbaar te maken zodat je er op een later tijdstip ook nog wat aan hebt.

Bij fermenteren wordt zout toegevoegd waardoor de goede bacteriƫn die in het fruit aanwezig zijn, hun werk kunnen gaan doen en ervoor zorgen dat het voedsel niet alleen langer goed blijft maar ook een andere smaak krijgt.

Het meeste gefermenteerde voedsel krijgt na verloop van tijd een friszure smaak maar omdat citroenen natuurlijk al uit zichzelf erg zuur zijn, worden deze door de toevoeging van het zout juist wat minder wrang en minder zuur.

Citroenen transformeren tot heuse smaakbommen. Voordeel van citroenen fermenteren is dat je daarna de gehele citroen, inclusief schil, kunt gebruiken en kunt verwerken in allerlei gerechten.

šŸ‘‹ Voordat je verder leestā€¦

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept citroen fermenteren

Zelf citroen fermenteren is niet ingewikkeld om te doen maar er een recept bij gebruiken is wel handig. In onze videocursus leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf de lekkerste citroenen fermenteert. Eerst eens proberen?

Lees dan dit volgende recept eerst goed door en houd het bij de hand als je citroen fermenteert, zodat je het stap voor stap kunt volgen.

Wat heb je nodig om citroenen te fermenteren?

  • Citroenen
  • Zout (houdt ongeveer 2,5% van het totaalgewicht aan en kies voor Himalayazout of Keltisch zeezout)
  • Water (om pekelwater te maken)
  • Kaneelstokjes
  • Andere kruiden. Zoals peperkorrels,Ā  saffraan of korianderkorrels.

Je gebruikt de volgende materialen:

  • Een (weck)pot met een onbeschadigde schroefdeksel of met een losse deksel en een rubberen weckring, inhoud kan variĆ«ren afhankelijk van hoeveel citroenen je hebt. Je snijdt deze in stukjes dus een kleinere pot van bijvoorbeeld een halve liter werkt ook prima.
  • Een fermentatiegewicht of iets anders om de citroenen onder water te houden. Een deksel werkt daarvoor ook. Een plastic zakje gevuld met water is ook een prima optie.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je citroenen

Hoe fermenteer je citroen?

Bij het fermenteren van citroenen volg je de volgende stappen om tot een goed resultaat te komen:

  1. Steriliseer de potten voor gebruik of spoel deze om met sodawater. Daarna even goed naspoelen met heet water en de potten omgekeerd op een schone theedoek laten uitlekken en drogen.
  2. Was de citroenen goed en borstel deze goed af. Kies bij voorkeur voor biologische en zo vers mogelijke producten. Omdat je ook de schil gebruikt is het belangrijk dat ze goed schoon zijn. Snijd daarna de citroenen in gelijke schijfjes of partjes. Halveren werkt ook prima.
  3. Doe het kaneelstokje (en eventueel de andere kruiden) als eerste in de pot en voeg daarna de citroenen toe. Duw ze goed aan en mocht er sap uitkomen, dan is dat geen probleem want ook dit vocht is goed te gebruiken en mag erbij blijven.
  4. Los het zout op in water (denk aan zoā€™n 2 tot 2,5% van het totale gewicht van de citroenen en het water samen) en giet dit over de citroenen heen. Zorg dat ze allemaal goed onder water komen te staan om te voorkomen dat ze bederven of uitdrogen.
  5. Leg een gewicht op de citroenen zodat deze goed onder water blijven staan.
  6. Maak de randjes van de potten goed schoon met een theedoek zodat er geen voedselrestjes achterblijven en sluit daarna de potten.
  7. Laat ze ongeveer vier weken op kamertemperatuur staan zodat het fermentatieproces kan plaatsvinden. Na opening zijn de citroenen nog geruime tijd houdbaar in de koelkast. Je kunt ze volledig gebruiken in gerechten die wel een zuurtje kunnen gebruiken of bijvoorbeeld aan een drankje toevoegen voor een extra smaakje.

Gefermenteerde citroen hoe pak je dat aan

Tips voor het fermenteren van citroenen

  • Gebruik zo vers mogelijke citroenen want dit komt de smaak ten goede en zorgt ervoor dat de fermentatie de beste kans van slagen heeft. Indien de vruchten met bestrijdingsmiddelen behandeld zijn, dien je deze goed te borstelen en te wassen zodat deze er echt af zijn. Kies zoveel mogelijk voor biologisch gekweekt fruit.
  • Ā Om te voorkomen dat de citroenen niet goed onder water staan, gebruik je een speciaal fermentatiegewicht om bovendrijven tegen te gaan. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een wat kleinere deksel om erop te leggen of bijvoorbeeld een klein kopje. Wel eerst even goed meten of dit door de opening van de pot past natuurlijk. Een ander makkelijk alternatief: gebruik een plastic zakje en vul dit met water.
  • Houd er rekening mee dat citroen van zichzelf zuur en soms echt wrang van smaak is en dat dit verandert als je de vrucht fermenteert. Hierdoor wordt het ergste zuur namelijk afgezwakt. Onder de schil van een citroen zit, zoals bij alle soorten citrus, een wit laagje dat bitter van smaak is. Door het fermenteren wordt dit zachter van smaak en kun je gewoon alles van de citroen gebruiken. Hoe duurzaam is dat!

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.