Home | Fermenteren bonen: hoe werkt dat?
Fermenteren bonen

Fermenteren bonen: hoe werkt dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je niet eerder iets gefermenteerd hebt maar dit wel graag wilt proberen, is het altijd slim om met groente te beginnen. Dit heeft namelijk de meeste kans van slagen en is bovendien vrij eenvoudig om te doen.

Nagenoeg elke soort groente kan worden gefermenteerd dus welke je kiest, is aan jou. Bonen zijn ook geschikt om te fermenteren. In dit artikel lees je er meer over.

Ben je gek op bonen of heb je deze in eigen tuin? Dan zal iedereen die wel eens bonen kweekt, weten dat ze dan allemaal tegelijk rijp zijn om te gebruiken.

Omdat je nu eenmaal niet alles direct vers kunt gebruiken, is fermenteren een goede methode om de bonen langer houdbaar te maken en ze later te gebruiken. Er zijn verschillende soorten bonen dus kijk even goed welke je wilt fermenteren.

Je kan zowel verse als gedroogde bonen gebruiken voor fermentatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sperziebonen, snijbonen, witte bonen of bruine bonen.

Met name zwarte bonen worden veelvuldig gefermenteerd zodat er daarna saus van kan worden gemaakt die in allerlei Aziatische gerechten wordt verwerkt maar feitelijk kan iedere bonensoort worden gefermenteerd, zelfs de cacaoboon.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept bonen fermenteren

Als je bonen wilt fermenteren, volg dan een goed recept. Je vindt er talloze online maar een goed handboek over fermentatie kan vaak ook uitkomst bieden. In ons handboek vind je tal van goede recepten welke uitgebreid getest zijn.

Zoek een recept dat past bij de bonensoort die je hebt zodat je weet dat het daarvoor geschikt is.

Wat heb je nodig om bonen te fermenteren?

  • Bonen, welke soort is aan jou (in dit recept gebruiken we gedroogde bonen)
  • Zout (gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout)
  • Een fermentatiecultuur (bepaalde goede bacterie)
  • Water
  • Kruiden naar je eigen smaak (zoals laurierbladeren, knoflook of chilipepers)
  • Potten om de bonen in te doen
  • Snijplank en mes, vergiet en kookpan
  • Theedoek, soda

Hoe fermenteer je bonen?

Om bonen te fermenteren volg je onderstaande stappen:

  • Begin met het omspoelen of steriliseren van de potten die je gaat gebruiken. Kies een maat die bij de hoeveelheid bonen die je hebt past. Denk hierbij al snel aan een halve of een hele liter inhoud.
  • Bonen 24 uur laten weken in water is zeker aan te raden omdat ze dan al wat zachter worden. Dit is zeker slim om te doen bij bruine, witte en zwarte bonen.
  • Maak de bonen schoon (puntjes eraf indien nodig) en breek ze als het grote zijn. Was de bonen goed en doe ze daarna in een pan. Breng de bonen aan de kook en laat deze koken totdat ze beetgaar zijn. Door deze later te fermenteren worden ze ook nog zachter en te lang doorkoken zorgt voor een papperig resultaat.
  • Laat de bonen goed uitlekken in een vergiet en laat het kookvocht afkoelen. Dit laatste kun je gebruiken om het zout doorheen te doen dat je bij de groente doet.
  • Laat het zout oplossen in het kookvocht en meng dit door de bonen. Je kunt ook eerst de bonen in de potten doen en daar de zoutoplossing bij doen. Vul de potten goed af maar zorg ervoor dat er wel een beetje ruimte blijft. Zorg dat alle bonen goed onder water komen te staan.
  • Maak de potten schoon en sluit ze goed af zodat er geen zuurstof bij kan komen. Zet ze op een plek op kamertemperatuur weg. Na een week zijn ze eetbaar maar het is beter ze een maand te laten staan voordat je de bonen nuttigt of in een gerecht verwerkt.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je bonen en peulvruchten

Tips voor het fermenteren van bonen

Als je bonen gaat fermenteren, lees dan eerst de volgende tips eens door:
– Kook de bonen, ongeacht welke soort het is, altijd voordat je deze fermenteert. Fermenteer je ze voordat je deze kookt, dan loop je kans dat de bonen niet lekker meer ruiken als je ze daarna kookt en dat komt de smaak noch de lust om ze op te eten ten goede.
– Gebruik je sperziebonen of snijbonen? Breek ze dan zodat het fermenteren beter gaat omdat de bacteriën zo in de bonen zelf kunnen komen.
– Bij het fermenteren van bonen komen nog wel eens gassen vrij. Om te voorkomen dat deze zich te veel ophopen in de fermenteerpot, laat je de bonen regelmatig ‘boeren’ zodat het teveel aan gassen kan ontsnappen. Draai hiervoor de pot even snel open en weer dicht.
– Bonen hebben niet altijd een volle smaak nadat ze gefermenteerd zijn. Doe er daarom speciale kruiden als smaakmaker bij zodat ze een stuk lekkerder worden. Goede smaakmakers voor bonen zijn onder andere knoflook, ui, laurier, oregano en komijn. Deze voeg je naar eigen smaak toe.
– De gefermenteerde bonen kun je gebruiken om andere gerechten mee op smaak te brengen maar ook om bijvoorbeeld saus mee te maken, of om aan rijst toe te voegen.
– Als de bonen voldoende gefermenteerd zijn is het raadzaam deze gekoeld te bewaren. Ze zijn minimaal een half jaar houdbaar.

Peulvruchten fermenteren, hoe werkt dat

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.