Inhoudsopgave
Om te fermenteren heb je het een en ander nodig en dan bedoelen we niet alleen het voedsel dat je wilt gebruiken. Je hebt er namelijk ook allerlei keukenbenodigdheden en materiaal voor nodig om het voedsel in te doen zodat het langer goed blijft.
Wat je allemaal nodig hebt om te fermenteren hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt als je begint met fermenteren. Sommige producten zijn niet noodzakelijk om te hebben maar soms wel handig dus die noemen we natuurlijk ook.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Wat heb je nodig om te fermenteren?
Om te beginnen heb je om goed te kunnen fermenteren natuurlijk ingrediënten nodig. Je kunt veel verschillende soorten voedsel fermenteren. Er wordt veel gekozen voor groente en fruit maar vlees, vis en zuivelproducten fermenteren is ook mogelijk.
Zelfs van thee kun je een gefermenteerde versie maken en ook je eigen zuurdesembrood maken betekent dat je aan het fermenteren geslagen bent. Kies eerst het product dat je wilt fermenteren en kijk wat je daarbij allemaal nodig hebt.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Hoe fermenteer je groente?
Kies je voor groente te fermenteren? Houd er dan rekening mee dat je deze op voorhand dient te snijden en te wassen. Ook als je biologische groente gebruikt of onbespoten producten uit eigen tuin moet je deze even wassen zodat alle grond en ander vuil er tussen uit is.
Om de groente te snijden heb je een goed en scherp mes nodig en een goede snijplank. Er zijn diverse snijtechnieken mogelijk en welke je gebruikt hangt af van de soort groente en wat je eigen voorkeur heeft.
Soms is een rasp of mandoline ook handig om kleine stukjes te maken. Zorg ervoor dat alle stukjes nagenoeg even groot zijn zodat de fermentatie gelijkmatig verloopt. Aan groente voeg je zout en water toe om deze te fermenteren.
Hoe fermenteer je fruit?
Kies je voor fruit? Daar voeg je zout en eventueel suiker of alcohol aan toe om dit te fermenteren. Ook fruit dien je in stukjes of plakjes te snijden en vaak is schillen ook nodig.
Sommige fruitsoorten kun je met de hand pellen maar soms heb je er een mesje voor nodig. Gebruik je kersen? Dan kun je een speciale ontpitter gebruiken om de pitten eruit te halen maar deze erin laten zitten kan ook.
Zorg ook voor extra smaakmakers, zoals bijvoorbeeld kaneel, als je fruit fermenteert. In recepten staat vaak aangegeven wat goed bij een bepaalde soort fruit of groente past dus lees altijd goed wat erbij gebruikt kan worden.
Benodigdheden fermenteren: Snijplank, scherpe messen en ander keukengerei zoals schalen, lepels en kloppers
Bij vrijwel elk soort fermentatie heb je een snijplank en een scherp mes nodig. Als je voor een ander soort voedsel kiest, zoals bijvoorbeeld vlees of vis, dan heb je wellicht een ander goed mes nodig om dit te snijden en een snijplank.
Gebruik nooit dezelfde snijplank voor vlees als voor groente en zorg ervoor dat alles hygiënisch schoon is. Zorg dat je altijd voldoende keukengerei zoals een scherp mes, lepels, kloppers en alles wat je regelmatig in de keuken gebruikt voorhanden hebt zodat je niet mispakt.
Alles dient goed afgewassen te zijn zodat de levensmiddelen die je fermenteert daardoor niet kunnen bederven.
Benodigdheden fermenteren:Handzeep, schoonmaakmiddel, afwasborstel en -spons, schone keukendoeken
Komen we meteen op het volgende punt: ongeacht wat je fermenteert, zorg dat je altijd netjes en hygiënisch werkt.
Was je handen met goede handzeep en gebruik een goed schoonmaakmiddel of afwasmiddel om het aanrecht, de spoelbak en alle andere keukenmaterialen die je gebruikt te reinigen.
Spoel alles netjes na en zorg voor schoongewassen theedoeken en een dito vaatdoek. Gebruik om je handen te drogen altijd een schone handdoek die alleen jij in je handen neemt.
Fermentatiemateriaal: Potten, flessen en glazen
Niet geheel onbelangrijk is het materiaal waarin je het gefermenteerde voedsel wilt doen. Meestal worden daar potten of flessen voor gebruikt maar zakken zijn ook mogelijk. De potten zijn van glas en kunnen vaker gebruikt worden.
Je kunt kiezen voor weckpotten met een losse deksel en rubberen weckringen of voor potten met schroefdeksel. Er zijn tevens speciale fermentatiepotten te koop die voorzien zijn van een waterslot.
Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij de inhoud kan komen en er geen overdruk op de pot kan komen staan waardoor deze kapot kan klappen.
Omdat de inhoud van de pot onder het vocht moet blijven staan, kun je een fermentatiegewicht gebruiken om er bovenop te leggen. Dit gaat dus in de pot, bovenop de inhoud.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Plastic zakken en een apparaat om de fermentaties vacuüm te trekken
Werk je liever met plastic zakken? Kies dan zakken die speciaal bestemd zijn voor levensmiddelen en die je luchtdicht kunt afsluiten met behulp van een vacuümapparaat.
Deze zakken kun je eenmalig gebruiken en benutten mensen ook vaak om producten in te doen die ze invriezen of die ze sous vide willen bereiden.
Schoon werken: Potten steriliseren
Als je potten of flessen gebruikt hebt en ze zijn leeg dan was je deze natuurlijk goed af voordat je ze opbergt. Als je ze dan na een tijdje weer voor de dag haalt zitten ze waarschijnlijk onder het stof en zelfs als dat niet het geval is, dan dien je ze toch weer te reinigen voordat je ze kunt gebruiken om te fermenteren.
Dit reinigen kun je op diverse manieren doen. Als je wilt kun je de potten steriliseren. Daarvoor heb je alleen een pan met kokend water nodig of je zet de potten in de oven.
De deksels steriliseer je ook mee. Als je rubberen weckringen gebruikt mag je die niet in de oven steriliseren maar spoel je deze het beste af met heet water.
Schoon werken: Potten spoelen met sodawater
Een andere manier om de potten goed te reinigen voor gebruik is door deze goed om te spoelen met sodawater. Dit reinigt namelijk ook erg goed. Zorg er wel goed voor dat je potten daarna goed naspoelt met schoon, heet water.
Op die manier weet je zeker dat er geen sodaresten meer aanwezig zijn. Spoel je de potten om in de spoelbak? Zorg dan dat deze goed schoon is en haal alle sodaresten er goed uit voordat je begint met naspoelen.
De deksels en ringen kun je ook op deze manier spoelen.
Goed boek met fermentatie recepten
Een voorwerp dat onontbeerlijk is als je gaat fermenteren, is een goed kookboek. Kies daarom voor dat van ons want daarin staat niet alleen uitgebreid en duidelijk uitgelegd wat fermenteren inhoudt maar ook hoe het in zijn werk gaat en hoe je deze conserveringstechniek het beste aanpakt.
In ons e-book over fermenteren vind je tal van recepten om te proberen. Zo kun je het ook prima als naslagwerk gebruiken.
Zuurdesembrood zelf maken?
Wil je zelf zuurdesembrood maken? Dan heb je daar een zuurdesemstarter voor nodig. Die maak je met meel en water. Er zijn diverse soorten meel waaruit je kunt kiezen als je dit gefermenteerde brood wilt maken.
Om dit brood zelf te maken, heb je eerst een zogenaamde starter nodig die je een aantal dagen ‘voedt’ door meel en water toe te voegen. Zo krijgt het mengsel de kans te rijzen (door fermentatie) en kun je er daarna brood van maken.
Hiervoor heb je een goede kom nodig om het mengsel in te maken, een bakblik of bakplaat om het brood op te maken, een oven of broodbakmachine en plastic huishoudfolie om de starter af te dekken tijdens het rijzen.
Pickle pers voor snelle fermentaties
Een apparaat dat je niet per se nodig hebt om te kunnen fermenteren maar dat wel handig is omdat het de fermentatie versnelt, is de Pickle pers. Deze is uitermate geschikt voor het snel fermenteren van groente en fruit.
De pers zorgt voor grotere druk in de pot die erbij hoort waardoor de inhoud sneller fermenteert en je niet zo lang hoeft te wachten op resultaat.
Daar waar je bij ‘normaal’ fermenteren toch wel dagen tot weken moet wachten voordat je de potten kunt openen en het voedsel een friszure smaak gekregen heeft, zorgt de Pickle pers al binnen uren tot een paar dagen voor een goed resultaat dat smakelijk en eetbaar is.
De pers levert je dus hoofdzakelijk tijdwinst op.
Wat heb je nodig om te fermenteren?
Duizelt het je een beetje wat je nodig hebt om te fermenteren? Dan zetten we alles nog even voor je op een rijtje zodat je direct kunt zien wat je ervoor gebruikt en wat eventueel handig is om erbij te hebben. Om goed te kunnen fermenteren heb je nodig:
– Ingrediënten naar keuze (dit is enorm uitgebreid want er kan heel veel gefermenteerd worden).
– Zout (kies voor ongeraffineerd zout, zoals Himalayazout of Keltisch zeezout), suiker, alcohol, eventueel gist, water en mogelijke speciale fermentatiecapsules.
– Potten, flessen of zakken om het voedsel in te doen zodat het kan fermenteren.
– Bij weckpotten: losse rubberen weckringen en klemmetjes voor de deksels of potten met een schroefdeksel.
– Speciale fermentatiepotten met waterslot kunnen handig zijn, evenals fermentatiegewichten.
– Eventueel een Pickle pers om het proces sneller te laten verlopen.
– Keukengerei zoals een snijplank, goed scherpe messen (in diverse soorten), lepels, kloppers, kommen en schalen.
– Schoonmaakmiddel, afwasmiddel, soda en handzeep.
– Schone handdoek, theedoeken en een vaatdoek. Gebruik deze alleen voor zaken die met het fermenteren te maken hebben.
– Indien je zuurdesembrood wilt maken: een oven of broodbakmachine, bakblik of bakplaat en goede zuurdesem starter, een goede kom en lepel om te mengen. Huishoudfolie is ook handig.
– Een handig overzicht met tal van lekkere recepten, zoals ons handboek.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!