Inhoudsopgave
Augurken zijn lekker om te eten bij allerlei verschillende gerechten. Augurken kun je in de winkel kopen, in verschillende uitvoeringen en groottes maar ook in diverse smaken.
Augurken heb je variërend van heel klein (cocktailaugurken) tot wat groter en de zure bommen mogen er qua formaat zeker wel zijn. Ze zitten in hun geheel in een pot maar je vindt ook schijfjes en de smaken zijn of zuur of zoetzuur.
Wil je nu ook wel eens zelf proberen augurken te fermenteren? Dan is het zeker aan te raden een goed recept te gebruiken. Als je dit volgt moet het zeker lukken en kun je lekker genieten van augurken die je zelf bereid hebt en die je lange tijd kunt bewaren. In ons handboek vind je ons favoriete recept om zelf de lekkerste augurken te maken.
In dit artikel vind je een recept om augurken te fermenteren en staan tevens diverse tips. Lees deze goed door zodat het fermenteren van augurken ook bij jou een succes wordt.
Zelf gefermenteerde augurken zijn rijker van smaak en vele malen gezonder dan de soorten die je in de winkel koopt dus het loont zeker om het zelf eens te proberen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Recept augurken fermenteren
Om zelf augurken te kunnen fermenteren heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Kleine komkommers, ga uit van een kilo
- Zout (Gebruik bij voorkeur Himalayazout of Keltisch zeezout. Houdt rekening met 2 tot 2,5% zout van het totaalgewicht)
- Ui (bij normale grootte ongeveer een halve)
- Een halve paprika
- 5 gram mosterdzaad
- Een theelepel Venkelzaad
- 2 takjes dille
- 4 gram peperkorrels
Gebruik je andere hoeveelheid komkommer, dan kun je de rest van de ingrediënten daarop aanpassen. Als je de genoemde ingrediënten allemaal gebruikt, komt het resultaat er net als augurkjes uit de winkel uit te zien.
Verder heb je nodig:
– Een snijplank en mes
– Theedoek en soda
– Potten om de augurken in te doen. Kies voor potten met een brede opening zodat je de komkommertjes er makkelijk in kunt doen en ze ook met de hand aan kunt drukken. Als je schijfjes snijdt, zoals bij Dill Chips, kun je met een kleinere pot ook prima vooruit.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Hoe maak je gefermenteerde augurken?
- Spoel de potten, inclusief deksels en weckringen, goed af. Je kunt ze steriliseren maar goed uitspoelen met sodawater (wel naspoelen) of heet water is ook voldoende. Laat ze daarna ondersteboven uitlekken op een schone en ongebruikte theedoek.
- Een komkommer groeit natuurlijk aan een struik dus mogelijk is er bij het plukken een stukje steel aan blijven zitten. Snijd dit er altijd goed af. Was de komkommers goed en doe ze in de pot. Beetje aanduwen is aan te raden zodat ze goed tegen elkaar aan komen te zitten en ze onder het water dat je toevoegt blijven.
- Meng het zout met water en laat het goed oplossen. Voor de meeste groente is een aandeel van 1,5% tot 2% van het totale gewicht aan groente inclusief water voor het zout voldoende maar bij augurken mag dit wel 5% zijn. heb je dus een kilo komkommertjes om te fermenteren en doe je daar een halve liter water bij, dan betekent dit dat je 5% van anderhalve kilo aan zout dient te gebruiken, 75 gram dus.
- Voeg de zoutoplossing toe en zorg ervoor dat er wat zwaars op komt te liggen zodat de augurkjes in spe onder het waterpeil blijven. Je hebt hiervoor speciale fermentatiegewichten maar een dekseltje of een zakje met water werkt ook prima. Wel eerst even passen of deze door de opening van de pot kan natuurlijk. Voeg alle andere ingrediënten toe voordat het gewicht erop komt te liggen.
- Draai de potten goed dicht en zorg ervoor dat er geen zuurstof bij kan komen want dit kan de fermentatie ernstig belemmeren.
- Indien je de augurken bij kamertemperatuur fermenteert, zijn ze na ongeveer een week klaar om te gebruiken. Doe je dit op koudere plek, bijvoorbeeld rond de 10 graden? Dan duurt het ongeveer zes maanden voordat ze geconsumeerd kunnen worden en dan loop je het risico dat het niet goed gaat.
Tips voor het fermenteren van augurken
– Houd er rekening mee dat komkommers door ze te fermenteren heel anders van smaak worden dan een verse komkommer. Je maakt een totaal ander product want het resultaat zijn augurken.
– Eet alleen de augurken op en niet de rest wat er in het potje zit. Kijk regelmatig hoe ze eruit zien en als er schimmel op zit zijn ze niet goed en kun je ze niet meer eten.
– Eenmaal gefermenteerde augurken blijven lange tijd goed. Is het fermenteren klaar naar jouw smaak? Zet de potten dan gekoeld weg zodat het proces tot stilstand komt. Dit geldt voor alle producten die je fermenteert en niet enkel voor augurken.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!