Home | Fermenteren appel: hoe doe je dat?
Fermenteren appel

Fermenteren appel: hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je zelf fruitbomen in de tuin hebt, is het natuurlijk erg leuk als je ieder jaar een goede oogst hebt. Nagenoeg iedereen houdt wel van appels dus met een appelboom zit je zeker goed.

Iedereen die zelf fruitbomen heeft zal weten dat het meeste fruit allemaal tegelijk rijp is. Dit betekent dat je dan veel appels in één keer kunt oogsten. Deze kun je, mits goed gekoeld, wel een tijdje opslaan maar alles goed vers houden valt niet altijd mee.

Daarom kun je er beter voor kiezen om een deel van de appels op een andere manier te bewaren, door ze bijvoorbeeld te wecken of te fermenteren. Kies je voor wecken, dan doe je er minimaal suiker en water bij en verwarm je de potten waarin je het mengsel doet, een tijdje zodat de inhoud langer bewaard kan blijven.

Hoe je appels fermenteert, leggen we je in dit artikel uit, met behulp van een goed recept.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Recept appel fermenteren

Een goed recept is handig om te hebben, ook als je appels gaat fermenteren. Welke ingrediënten je hiervoor nodig?
– Twee tot drie appels (ligt ook een beetje aan de grootte)
– Zout (Gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout)
– Kaneel (stokjes)
– Water
–  1 eetlepel startersvocht (zoals wei of zuurkoolvocht)
– Voor extra smaak: steranijs, blaadjes laurier, rozemarijn, citroen (wat je voorkeur heeft)
– Moet niet maar mag wel: een probiotica capsule

Welke materialen heb je nodig?
– Een (weck)pot met een onbeschadigde schroefdeksel of met een losse deksel en een rubberen weckring, inhoud: 800 milliliter. Neem je een kleiner potje, pas de hoeveelheden dan aan of vul meer potjes af.
– Een fermentatiegewicht of iets anders om de appels onder water te houden. Een deksel mag daarvoor ook gebruikt worden. Wij gebruiken vaak een plastic zakje gevuld met water.
– Snijplank en schilmes, schone theedoek en soda, een pan of oven indien je kiest voor steriliseren.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Hoe fermenteer je appels

Hoe fermenteer je appels?

Om appels goed te laten fermenteren zet je de volgende stappen:
– Je kan appels met of zonder schil fermenteren. In dit recept schillen we de appels, maar met schil is ook hartstikke lekker.
– Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes, plakjes of schijfjes. Het maakt niet uit welke vorm je kiest, zolang je er maar voor zorgt dat de stukjes ongeveer even groot zijn. Zo geschiedt het fermenteren namelijk gelijkmatiger. Was daarna de stukjes appel goed. Meng het zout (ongeveer 2% van het totale gewicht van de appels) met wat water en roer dit door de appels.
– Spoel de potten, inclusief deksels en weckringen indien je deze gebruikt, goed uit met sodawater, heet water of steriliseer deze in een pan met heet water of in de oven. Zet ze daarna op de kop op een theedoek om ze uit te laten lekken en te laten drogen. Doe het mengsel in de potten en voeg er kaneel en eventueel andere smaakmakers aan toen. Staan de appels niet voldoende onder het vocht? Voeg dan water (met 2 tot 3 % zout)  toe totdat dit wel het geval is. Draai vervolgens de deksel goed dicht of zet de losse deksels met de weckringen erop. Zorg ervoor dat er geen restjes van het zout of iets anders tussen de rand zitten en veeg deze voor het sluiten altijd even goed af met een schone theedoek.
– Zet de potten met appels weg op kamertemperatuur. Na een dag of vier zijn de appels voldoende gefermenteerd om deze te kunnen nuttigen en hebben ze een friszure smaak gekregen. Wil je ze liever wat zuurder hebben? Laat de potten dan nog wat langer dicht. Ze zijn lang houdbaar dus dat is geen probleem.

Kan je appels goed fermenteren

Tips voor het fermenteren van appels

Als je appels gaat fermenteren is het belangrijk dat je goed rekening houdt met bepaalde zaken. Een recept gebruiken is altijd goed, zeker als je nog niet eerder appels gefermenteerd hebt. We hebben daarnaast nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor de fermentatie van alles. Lees deze even goed door voordat je begint want je kunt er veel van opsteken.
– Gebruik een appelsoort die niet al te zacht is en kies voor het gebruik van zo vers mogelijke appels. Heb je een wat zachtere soort of zijn de appels al wat ouder? Dan is de kans dat het mengsel snel een prutje wordt groter dan wanneer je met een harder ras werkt. Kies bijvoorbeeld voor Granny Smith of Boskoop om te fermenteren.
– Laat het mengsel niet te lang fermenteren want dan wordt het appelmoes. Ook lekker maar wellicht niet je bedoeling.
– Appels kunnen goed gecombineerd worden met kaneel maar er zijn ook andere specerijen of smaakmakers die er goed aan toegevoegd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steranijs, laurier, rozemarijn of citroen. Heb jij iets gevonden dat je lekker vindt in combinatie met appels? Voeg dit dan zeker aan het mengsel toe. Je doet dit gewoon in de pot erbij zodat het tijdens het fermenteren voldoende smaak kan afgeven. Leuk als je ons ook even een berichtje stuurt met jouw heerlijke creatie!

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.