Home | Fermentatie kast: wat is het en heb je het nodig?

Fermentatie kast: wat is het en heb je het nodig?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Een fermentatie kast is hetzelfde als een vergistingskast, of een droogkast. Je kunt dit kopen, maar je kunt zo’n kast ook zelf maken. Je hebt daarvoor drie dingen nodig: een (oude) koelkast, een temperatuurregeling en een verwarmingsplaatje. Als je deze drie dingen hebt, dan kun je je eigen fermentatie kast maken.

Wat is een fermentatie kast?

Een fermentatie kast heb je nodig om een product te laten fermenteren. Bij dit proces zorgen schimmels, bacteriën of gisten voor het omzetten van stoffen in een product. Hierbij verandert de geur, zuurgraad, smaak of het uiterlijk.

Eigenlijk is fermenteren: het gecontroleerd laten bederven van voedsel. Je kunt het voedsel daarna nog gewoon opeten. Je kunt groente, fruit en zuivel fermenteren, maar ook vis en vlees. De mogelijkheden zijn oneindig.

Je kunt een fermentatie kast kopen, maar nog leuker is het om er zelf eentje te maken. Je hebt vast nog wel ergens een oude koelkast staan, die je nooit meer gebruikt. Dit is dé basis voor een goede vergistingskast.

Je hebt daarnaast nog wel een aantal andere items nodig. En natuurlijk veel geduld. Het fermenteren van groente, fruit, zuivel, vlees en vis kost namelijk vooral veel tijd. Maar dan heb je wel zelf de allerlekkerste producten.

Hoe maak je zelf een vergistingskast?

Zelf een vergistingskast maken is niet moeilijk. Je hebt hiervoor nodig:

  1. een (oude) koelkast;
  2. een temperatuurregeling;
  3. een verwarmingsplaatje.

Temperatuurregelaar

Je hebt een temperatuurregeling nodig om ervoor te zorgen dat de temperatuur in je kast constant blijft. Dat is namelijk erg belangrijk bij de fermentatie van producten. Als de temperatuur te warm wordt, dan kan de regelaar de koelkast inschakelen. Is de temperatuur juist te koud? Dan zet deze regelaar het verwarmingsplaatje in werking.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Verwarmingsplaatje

Het verwarmingsplaatje kun je ook vervangen door een verwarmingsfolie of een gloeilamp. Maar een plaatje is het makkelijkste. Een verwarmingsplaatje met een vermogen van 25 watt is voldoende voor jouw fermentatie kast.

Het bouwen van de kast

Het is geen ingewikkelde klus. Je moet een goede plek zoeken om je koelkast neer te zetten. Je hangt de temperatuurregelaar op een plek naast de koelkast en je legt het verwarmingsplaatje in de koelkast. Je sluit alles op elkaar aan. Het is belangrijk om de sensor van de temperatuurregelaar in de koelkast te plaatsen. Dat kan gewoon via de deuropening van de koelkast.

De pot waarin de fermentatie plaats gaat vinden zet je op het warmhoudplaatje in de koelkast. En je plakt de sensor van de temperatuurregelaar op de pot. Je doet de koelkast dicht en je stelt de temperatuurregelaar in op de juiste temperatuur. En jouw fermentatieproces begint.

Gebruik van je fermentatie kast

Als je je kast gaat gebruiken, moet je er rekening mee houden dat je vaak maar één product per keer kunt fermenteren. Dat komt doordat ieder vergistingsproces op een andere temperatuur gebeurt. Wil je meerdere producten tegelijk fermenteren? Dan moet je producten kiezen waarbij dit proces bij dezelfde temperatuur gebeurt. Of een tweede vergistingskast bouwen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.