Inhoudsopgave
Bij fermenteren doe je de groente, fruit of andere voedingsmiddelen die je langer wilt bewaren in potten die luchtdicht worden afgesloten.
Het is bij het fermentatieproces ook van het grootste belang dat er geen zuurstof bij de inhoud komt want hierdoor kan het proces vertragen of zelfs helemaal mislukken. De anaerobe bacteriën die voor het fermenteren zorgen, gedijen het beste in een zuurstofarme omgeving waarin zij hun werk doen.
Het is derhalve ook belangrijk dat de inhoud van de pot onder een goede laag vocht komt te staan want waar water is, kan geen lucht bij komen. In dit artikel lees je er alles over.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Zorg dat er voldoende vocht bij het gefermenteerde voedsel zit
Als je bijvoorbeeld groente fermenteert, doe je daar zout bij. Dit kun je er gewoon doorheen mengen maar het is ook makkelijk het zout eerst op te lossen in wat water en dan door de groente te doen.
Dit doe je dan nog voordat je het mengsel in de potten, flessen of zakken doet. Door de toevoeging van het zout (of suiker zoals bijvoorbeeld bij het inmaken van fruit) wordt er vocht aan de groente onttrokken. Dit nat kun je prima gebruiken als je de potten vult.
Het is namelijk erg belangrijk dat je de inhoud goed onder water hebt staan. Zit er niet voldoende vocht op de groente? Dan kun je er nog water bij doen. Als je veel bijvult, dien je er wel wat extra zout bij te doen.
Groente die boven het waterpeil uitkomt loopt de kans om te verdrogen, te beschimmelen of niet goed mee te fermenteren dus dat is niet zo handig.
Gefermenteerde producten zijn in principe een lange tijd houdbaar. Zorg dat alle ingrediënten goed onder water staan en dat je de pot niet onnodig vaak opent.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Gebruik speciale fermentatiegewichten
Om ervoor te zorgen dat de inhoud van de pot die je wilt fermenteren goed onder het vocht blijft staan, kun je het beste een zogenaamde fermentatiesteen gebruiken. Fermentatiegewichten kun je in allerlei uitvoeringen kopen.
Ze zijn er bijvoorbeeld van plastic maar ook van porselein en in allerlei maten. Deze gewichten kun je bovenop de inhoud van de pot leggen zodat deze altijd goed onder water blijft staan. Omdat er veel soorten en maten potten zijn, heb je ook diverse soorten gewichten.
De een weegt meer dan de ander maar het is vooral belangrijk goed te kijken of je gewichten kunt vinden die door de opening van de pot passen. Zo niet, dan kun je er natuurlijk niets mee doen.
Op bepaalde soorten groente of ander voedsel zul je een wat zwaarder gewicht nodig hebben maar het is ook lang niet altijd nodig deze te gebruiken.
Fermentatiestenen met een of meer gaatjes in het midden
Op sites waarop allerlei spullen voor inmaken, fermenteren en inleggen worden verkocht, vind je ook accessoires zoals verzwaarstenen. Deze fermentatiestenen zijn niet altijd nodig maar kunnen wel handig zijn.
Het merendeel van de fermentatiestenen heeft een of meerdere gaatjes in het midden. Dit is wel handig want zo kun je deze, bijvoorbeeld met de hulp van een pincet makkelijk in de pot leggen en er ook weer uithalen.
Door de gaatjes ploft de steen er ook niet zo hard in want je hoeft deze er op die manier niet helemaal van bovenaf in te laten vallen. Doordat er gaatjes in zitten lijkt de fermentatiesteen op een soort grote knoop.
Welke grootte kies je voor de fermentatiepotten?
Als je bijvoorbeeld groente wilt fermenteren heb je daar ook diverse soorten potten, flessen of zakken voor nodig. Deze zijn in verschillende uitvoeringen en in diverse groottes (met een verschillende inhoud) te koop.
Kijk altijd goed welke grootte makkelijk is voor dat wat jij erin wilt doen. Als je er bijvoorbeeld bloemkool in grote stukken in wilt doen, is een grotere pot met een grotere opening natuurlijk makkelijker.
Snijd of rasp je de groente fijn, zoals bijvoorbeeld met worteltjes of augurken, dan kun je met een kleiner exemplaar vaak al goed vooruit.
De grootte van de potten die je kiest om in te fermenteren is ook afhankelijk van hoeveel je eet en met hoeveel mensen je bent. Als je met meer bent en jullie allemaal van het gefermenteerde voedsel eten, zijn grotere potten natuurlijk makkelijker.
Een zakje water als fermentatiegewicht
Heb je geen fermentatiegewichten? Geen probleem. Een plastic zakje gevuld met water is ook een prima oplossing! Zodra de weckpot gevuld is bekijk je of alle groente goed onder water staat. Indien dit niet het geval is, kan je er zoals gezegd water aan toevoegen of iets zwaars er bovenop leggen.
Vul een plastic zakje met een beetje water en sluit het zakje goed. Leg dit bovenop jouw fermentatie en check of alle ingrediënten nu volledig onder water staan.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Succesvol fermenteren: Gewichten zijn goed bestand tegen zout en zuur
Kies altijd de juiste gewichten bij de soort pot. Als deze eenmaal hun werk gedaan hebben, kun je ze afwassen en weer opnieuw gebruiken. Ze zijn altijd van materiaal gemaakt dat herbruikbaar is en dat goed gereinigd kan worden.
Daarnaast zijn de fermentatiegewichten ook bestand tegen het in eerste instantie zoute water maar wanneer door het proces de inhoud zuurder en frisser wordt, kunnen ze daar ook goed tegen.
Heb je de stenen bij elke fermentatie nodig?
Nee, er zijn ook veel soorten voedsel waarbij je tijdens het fermenteren geen verzwaringsstenen voor nodig hebt om alles onder water te laten staan. Vaak leert de ervaring je waar deze wel of niet voor nodig zijn.
Dit zul je zelf doorgaans snel ontdekken en soms zal bij bepaalde recepten ook worden aangegeven dat het slim is er eentje te gebruiken. In vrijwel al onze recepten in onze videocursus en ons handboek geven we je suggesties voor het verzwaren van jouw fermentaties.
De gewichten koop je het beste bij een winkel of webshop die in artikelen doet die je kunt gebruiken voor inmaken, wecken, fermenteren, inleggen en alles wat maar met producten langer houdbaar maken van doen heeft.
Fermentatie gewichten samen met een pot of los kopen
Indien je niet direct alles aan kunt schaffen kies dan eerst voor de meest essentiële producten zoals potten of zakken. In een zak die je vacuüm trekt is het gebruik van een gewicht ook niet nodig want daarin staat alles toch wel onder het peil van het vocht.
De gewichten zijn soms bij speciale fermentatiepotten inbegrepen zoals bij veel potten met een waterslot. Zitten deze er niet bij of heb je weckflessen in gebruik? Dan kun je altijd nog de gewichten los erbij kopen indien nodig.
Meet even goed de diameter van de opening van de pot op zodat je zeker weet dat je een gewicht koopt dat er goed doorheen past.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!