Inhoudsopgave
Als je besluit te gaan fermenteren heb je daar, naast de ingrediƫnten, ook diverse materialen voor nodig.
Denk hierbij aan een snijplank en scherp mes, om bijvoorbeeld groente of fruit dat je gaat fermenteren in stukjes te snijden maar zeker ook aan potten, flessen of zakken om het gefermenteerde voedsel in te doen.
Het is belangrijk goed materiaal te gebruiken zodat de kans op succesvol gefermenteerd voedsel het grootste is.
In dit artikel helpen we je om de juiste materialen te kiezen en weet je wanneer je het beste gebruik kan maken van een fermentatiefles.
š Voordat je verder leestā¦
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Fermenteren in potten: Begin met het snijden van de groente
Als je gaat fermenteren maar dit nog niet eerder of niet zo vaak gedaan hebt, is het slim met groente te beginnen. Hiermee loop je namelijk de minste kans dat het mislukt en het is ook niet al te ingewikkeld.
Je kunt de groente die je wilt fermenteren het beste in stukjes, schijfjes of plakjes snijden. Welke methode of snijtechniek je kiest, is aan jou maar het hangt natuurlijk ook af van wat soort groente je gebruikt.
Zorg er altijd voor dat je met schoon materiaal werkt dat goed afgewassen is en dat je schone handen hebt. Alle stukjes dienen ongeveer even groot te zijn zodat het product gelijkmatig gefermenteerd wordt. Groente fermenteer je het beste in een weckpot
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Groente altijd goed wassen en zout toevoegen
Als je alle groente gesneden hebt, was je deze goed. Indien het groente is die is bespoten, was deze dan extra goed of een keertje vaker.
Biologische groente of groente die je zelf gekweekt hebt bevat geen bestrijdingsmiddelen maar er kan wel grond of ander vuil aan zitten dus dit was je er eerst goed af. Weeg daarna de groente zodat je weet hoeveel dit is.
Dit is namelijk belangrijk om te weten hoeveel zout je moet toevoegen. Je kunt het beste een goed recept gebruiken wanneer je groente gaat fermenteren want daar staat in hoeveel zout je nodig hebt.
Bij al onze recepten in ons handboek hebben we beschreven hoeveel zout je moet gebruiken. Staat dit er niet bij, houd dan 1,5% zout aan van het gewicht van de groente die je hebt.
Zit er water bij, dan tel je dat ook bij het gewicht in totaal.
Wanneer gebruik je fermentatieflessen?
Bedenk van te voren hoe het eindproduct er uit komt te zien. Wordt het vloeibaar (zoals bijvoorbeeld bij kombucha)? Maak dan gebruik van fermentatieflessen (beugelflessen). Bij de meeste groentefermentaties gebruik je weckpotten.
Als je de groente gesneden en gewassen hebt, meng je de juiste hoeveelheid zout erdoor. Deze kun je er zo bij doen maar eerst het zout oplossen in water is ook mogelijk. Op die manier krijg je een mengsel van zout en water dat je bij de groente doet.
Hierna kun je het product het beste in een pot of zak doen.
Ben je kombucha aan het maken of andere vloeibare producten? Kies dan voor flessen. Kies je voor flessen, dan kun je daar prima speciale weckflessen voor gebruiken.
Tegenwoordig zijn er weckflessen in allerlei maten te koop maar ook met diverse soorten sluitingen. Daar waar je vroeger een weckfles had die luchtdicht werd afgesloten met een rubberen ring, kun je tegenwoordig ook flessen vinden met een schroefdeksel die geschikt zijn om te wecken en prima ingezet kunnen worden bij fermenteren.
Deze zorgen ook voor een goede afsluiting waar geen lucht meer bij kan komen en de flessen en deksels kunnen vaker dan eens gebruikt worden.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā
Zorg voor hygiƫnisch schone fermentatie flessen
Bij het gebruik van flessen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze goed schoon zijn.
Bij veel mensen staan de lege flessen geruime tijd op zolder of elders te wachten om weer gevuld te worden en zijn ze wel netjes afgewassen voordat ze zijn weggezet maar dat is niet voldoende als je wilt gaan fermenteren.
Een fermentatiefles die je gebruikt kun je van tevoren steriliseren maar goed omspoelen met sodawater en daarna met heet water naspoelen is ook voldoende. Doe je dit in de spoelbak in de keuken, maak deze dan eerst ook netjes schoon want in een vieze bak omspoelen heeft weinig zin. Vergeet de fles ook niet goed te laten drogen.
Sluit de flessen af met zo min mogelijk zuurstof erin
Als je de flessen vult, zorg er dan voor dat alle ingrediƫnten goed in het vocht komt te staan en dus alles onder water staat. Zorg er ook voor dat de fles goed afgevuld wordt en dat alle ingrediƫnten netjes onder water staan. Dat verkleint de kans op ongewenste schimmels.
Heb je geen weckflessen in huis? Wees creatief en gebruik conservenpotten uit de winkel
Heb je geen speciale weckflessen in huis? Dan kun je deze wel aanschaffen maar ze zijn niet goedkoop. Voor flessen met rubberen ringen geldt dat je ook extra clipjes moet hebben om de deksels vast te zetten tenzij er een vaste sluiting aan zit. Ben je nu nog maar net begonnen met een beetje experimenteren met fermenteren en weet je nog niet zeker of het bevalt en je dit wel blijft doen? Dan schaf je beter niet meteen veel dure flessen aan. Potten die je in de winkel kunt kopen met bijvoorbeeld groente, fruit of appelmoes erin en waar een schroefdeksel op zit, werken ook goed en kosten je niets extra. Zorg wel dat je een goed passende deksel erop hebt zitten en was ook deze potten goed uit.
Plastic zakken die je vacuüm trekt ook geschikt voor fermentaties
Fermenteren kun je ook doen in speciale plastic zakken. Er zijn zakken te koop die je met een speciaal apparaat dat ze vacuüm trekt kunt gebruiken.
Deze worden door mensen vaak ook gebruikt om levensmiddelen in te vriezen of om gerechten sous vide te bereiden. Deze zakken kun je ook goed inzetten bij fermenteren omdat je er van alles en nog wat in kunt doen en ze vacuüm trekt zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Nadeel van deze zakken is dat je ze maar eenmalig gebruiken kunt en deze daarna op de plastic afvalberg terecht komen. Voordeel is dat ze altijd schoon zijn van binnen en je ze niet eerst hoeft om te spoelen voor gebruik.
Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!