Home | 6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Groente fermenteren betekent dat je je groente gecontroleerd laat verrotten. De groente wordt onder invloed van bacteriën, gisten en schimmels zuurder. Je kunt de groente hierdoor langer bewaren.

Het proces van fermenteren kost tijd. Je moet rekening houden met 1 tot een paar weken en zelfs soms enkele maanden. Maar dan heb je wel heerlijk zelf gefermenteerde groente. Hoe je je fermentatie extra lekker kunt maken lees je in dit artikel.

Tip 1: Voeg kruiden en specerijen toe aan je gefermenteerde groente

Door voordat je je groente in de pot doet het in te smeren met kruiden en specerijen geef je je gefermenteerde extra smaak mee.

Je kunt kiezen voor pittige kruiden, maar ook zoete kruiden is een optie om je fermentatie extra lekker te maken.

Tip 2: Laat je groente lang fermenteren

Wees niet te ongeduldig. Hoe langer je je groente laat fermenteren, hoe intenser de smaak wordt.

Wees daarom niet te snel tevreden over de smaak, maar laat het nog een paar dagen staan en proef het dan nog een keer. Zeker weten dat je groente dan extra lekker is.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Tip 3: Voeg voldoende zout toe

Een veelgemaakte fout is dat er te weinig zout wordt toegevoegd aan de groente. 1,5 van het gewicht van de groente is echt het minimale.

Beter is om er nog wat extra zout in te doen. En vergeet niet om ook het water dat je toevoegt te voorzien van minimaal 1,5 procent zout. Je fermentatie wordt dan extra lekker en knapperig.

Tip 4: Fermenteer op een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden

Het fermentatieproces komt goed op gang bij een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden. Je hoeft het dus niet in de koelkast te zetten.

Het is eigenlijk beter om het niet in de koelkast te zetten. Bij koude temperaturen stopt de fermentatie. En als je het te warm bewaard, dan versnelt het proces, maar is de kans op bederf ook veel groter.

Tip 5: Zorg voor schone materialen

Als je groente gaat fermenteren dan is het belangrijk dat al je materialen die je gebruikt schoon en gesteriliseerd zijn. Je kunt de pot die je wilt gebruiken steriliseren door hem 10 minuten in kokend water te koken.

Maar je kunt ook steriliseren in de oven, magnetron of vaatwasser. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er bacteriën in je gefermenteerde groente komen die de smaak niet ten goede komen. Voor een lekkere fermentatie van je groente gebruik je daarom altijd gesteriliseerde materialen.

Tip 6: Zorg dat je groenten helemaal onder het water staan

Als de groente boven het waterpeil komt, dan komt er schimmel op de groente. Zorg er daarom voor dat je zoveel water met zout toevoegt dat alles onder het waterpeil staat.

Lukt dat niet, omdat de groente omhoog komt drijven? Gebruik dan een fermentatiesteen. Die steen leg je op de groente, zodat alles onder water blijft. Gegarandeerd dat jouw gefermenteerde groente dan nog lekkerder smaakt.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.