Home | 6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Groente fermenteren betekent dat je je groente gecontroleerd laat verrotten. De groente wordt onder invloed van bacteriën, gisten en schimmels zuurder. Je kunt de groente hierdoor langer bewaren.

Het proces van fermenteren kost tijd. Je moet rekening houden met 1 tot een paar weken en zelfs soms enkele maanden. Maar dan heb je wel heerlijk zelf gefermenteerde groente. Hoe je je fermentatie extra lekker kunt maken lees je in dit artikel.

Tip 1: Voeg kruiden en specerijen toe aan je gefermenteerde groente

Door voordat je je groente in de pot doet het in te smeren met kruiden en specerijen geef je je gefermenteerde extra smaak mee.

Je kunt kiezen voor pittige kruiden, maar ook zoete kruiden is een optie om je fermentatie extra lekker te maken.

Tip 2: Laat je groente lang fermenteren

Wees niet te ongeduldig. Hoe langer je je groente laat fermenteren, hoe intenser de smaak wordt.

Wees daarom niet te snel tevreden over de smaak, maar laat het nog een paar dagen staan en proef het dan nog een keer. Zeker weten dat je groente dan extra lekker is.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Tips om jou fermentatie lekkerder te maken

Tip 3: Voeg voldoende zout toe aan jouw fermentatie

Een veelgemaakte fout is dat er te weinig zout wordt toegevoegd aan de groente. 1,5 van het gewicht van de groente is echt het minimale.

Beter is om er nog wat extra zout in te doen. En vergeet niet om ook het water dat je toevoegt te voorzien van minimaal 1,5 procent zout. Je fermentatie wordt dan extra lekker en knapperig.

Tip 4: Fermenteer op een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden

Het fermentatieproces komt goed op gang bij een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden. Je hoeft het dus niet in de koelkast te zetten.

Het is eigenlijk beter om het niet in de koelkast te zetten. Bij koude temperaturen stopt de fermentatie. En als je het te warm bewaard, dan versnelt het proces, maar is de kans op bederf ook veel groter.

Groente fermenteren op kamertemperatuur

Tip 5: Gebruik schone materialen als je gaat fermenteren

Als je groente gaat fermenteren dan is het belangrijk dat al je materialen die je gebruikt schoon en gesteriliseerd zijn. Je kunt de pot die je wilt gebruiken steriliseren door hem 10 minuten in kokend water te koken.

Maar je kunt ook steriliseren in de oven, magnetron of vaatwasser. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er bacteriën in je gefermenteerde groente komen die de smaak niet ten goede komen.

Voor een lekkere fermentatie van je groente gebruik je daarom altijd gesteriliseerde of goed schoongemaakte materialen.

Tip 6: Zorg dat je groenten helemaal onder het water staan

Als de groente boven het waterpeil komt, dan komt er schimmel op de groente. Zorg er daarom voor dat je zoveel water met zout toevoegt dat alles onder het waterpeil staat.

Lukt dat niet, omdat de groente omhoog komt drijven? Gebruik dan een fermentatiesteen. Die steen leg je op de groente, zodat alles onder water blijft. Gegarandeerd dat jouw gefermenteerde groente dan nog lekkerder smaakt.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.