Home | Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?

Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Je hoort vaak dat zuurdesembrood gezonder is dan soortgelijk brood waar gist aan is toegevoegd. Maar is het ook écht gezonder, of is dat een fabel?

En waarom wordt zuurdesembrood altijd als veel gezonder betiteld? Op deze vragen geven we een antwoord.

Is zuurdesembrood gezond?

Ja, zeker weten dat zuurdesembrood gezond is. Hiermee zeggen we overigens niet dat het gezonder is dan brood waar gist aan toe is gevoegd. Er zijn namelijk nauwelijks verschillen. Als je kijkt naar de calorieën, vezels, vitaminen en mineralen, dan is dat eigenlijk gelijk.

Toch is er wel een verschil voor een bepaalde groep mensen. Als jij bij de groep mensen hoort die regelmatig last heeft van de darmen, dan zou je misschien eens over moeten stappen op zuurdesembrood.

Het voordeel van zuurdesembrood voor je darmen

Zuurdesembrood bevat minder fructanen dan tarwe. Vooral zuurdesem speltbrood bevat veel minder van die fructanen. Die fructanen zorgen juist vaak voor onrustige darmen. Als jij daar ook last van hebt, dan kan het helpen om je brood te vervangen door zuurdesem speltbrood.

Heb je echt last van PDS, dan is alleen je brood vervangen door zuurdesembrood niet voldoende. Je zult dan echt ook andere voedingsmiddelen minder of niet meer moeten eten.

Zuurdesembrood gezonder dan normaal brood?

Wat zijn de voordelen van zuurdesembrood

Zuurdesembrood is niet gezonder dan gewoon brood, maar het heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van normaal brood. De voordelen zijn:

  1. Het bevat iets meer vitamine B
  2. Het zorg voor een betere opnamen van mineralen
  3. Het houdt insuline onder controle
  4. Het is goed voor de darmen
  5. Het bevat minder acrylamide
  6. Het helpt gluten af te breken
  7. Het blijft langer goed
  8. Het is een ambachtelijk brood
  9. Het is voordelig
  10. Het heeft het beste korstje

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wat is zuurdesem?

Zuurdesem is een rijsmiddel. In gistbrood is dat rijsmiddel gist en in zuurdesembrood is dat zuurdesem. Hiermee krijg je het brood luchtig. Desem is een soort papje. Dat papje ontstaat door meel en water te laten fermenteren.

Door deze fermentatie vermenigvuldigen bacteriën zich en ze vormen een gas.

Daardoor rijst het deeg en kun je er luchtig brood mee bakken. De rijstijd van zuurdesem is langer dan die van gist. Een gistbrood heeft één tot twee uren nodig om te reizen. Zuurdesembrood moet zo’n 12 tot 24 uur reizen.

De bereidingstijd is dus een stuk langer. Hierdoor is zuurdesembrood vaak ook iets duurder.

Zuurdesembrood is wel iets minder luchtig en dus iets compacter dan gistbrood. Het heeft een stevige korst en het smaakt ook anders. Zuurdesembrood smaakt wat zuurder dan gistbrood.

Verschillende soorten zuurdesem

Zuurdesembrood is net als gistbrood, te koop als volkoren-, bruin- en witbrood. Net zoals bij gistbrood is bij zuurdesembrood ook de volkoren variant het gezondst.

Maar als je dus kijkt naar zuurdesembrood in vergelijking met gistbrood, dan is het een fabel als men zegt dat zuurdesembrood gezonder is dan gistbrood.

Beide broodsoorten zijn even gezond als je kijkt naar de voedingsstoffen. Afhankelijk van je darmflora en gezondheid kan het soms beter zijn om gistbrood te vervangen door zuurdesembrood.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.