Home | Effecten van fermenteren op de spijsvertering
Waarin zitten probiotica?

Effecten van fermenteren op de spijsvertering

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je kiest voor het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen, dan betekent dit dat de structuur, het uiterlijk en de smaak ervan kunnen veranderen.

Dit zijn interessante en welkome veranderingen, maar het allerbelangrijkste is toch wel wat voor invloed fermentatie heeft voor je gezondheid.

Zo zijn gefermenteerde producten goed voor je spijsvertering en zijn er andere voordelen verbonden aan het nuttigen van gefermenteerd voedsel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Uiterlijk, structuur en smaak van voedsel kunnen door fermenteren veranderen

Als voedsel wordt gefermenteerd kan het er anders uit komen te zien. Denk bijvoorbeeld eens aan kaas die door het fermentatieproces gaat schimmelen of een stevige rode kool die er wat sappiger uitziet.

Daardoor krijgen de producten na verloop van tijd een ander uiterlijk. Dit is natuurlijk de bedoeling dus dat is niet erg. De structuur van een product dat wordt gefermenteerd kan ook veranderen, net als de smaak ervan.

Doordat je iets fermenteert komen de in de producten aanwezige melkzuurbacteriën in actie en deze zetten suikers om in andere stoffen die makkelijker te verteren zijn. Daardoor verandert ook de smaak van een product.

Denk maar eens aan melk die tot yoghurt wordt gefermenteerd en daardoor een frisse, zuurdere smaak krijgt. Niks mis mee want zo hoort yoghurt nu eenmaal te zijn.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Wat zijn de voordelen van fermentatie voor je spijsvertering?

Gezondheidsvoordelen fermentatie

Als je ervoor kiest gefermenteerde producten te eten, kan dit voordelen opleveren voor je gezondheid. Producten die gefermenteerd zijn, zijn makkelijker te verteren dan producten die dit niet zijn.

In bepaalde producten zoals bijvoorbeeld noten, granen of peulvruchten zitten anti nutriënten. Deze staan erom bekend dat je lichaam er nog wel eens moeite mee kan hebben ze goed te verteren of dat ze niet verteren en je er last van kunt hebben.

Zo zorgen deze anti-nutriënten er bijvoorbeeld voor dat je andere voedingsstoffen (zoals ijzer) minder goed opneemt.

Door het fermenteren van producten verdwijnen deze bestanddelen en wordt het voedsel makkelijker verteerbaar en krijgt je lichaam makkelijker de benodigde voedingsstoffen binnen.

Fermentatie heeft een positief effect op je darmen door de afbraak van bepaalde stoffen in voedsel

Daarnaast worden door de goede bacteriën zoals melkzuurbacteriën die vrij komen tijdens het fermenteren, aanwezig suikers in het voedsel omgezet en krijgt dit een wat zuurdere smaak.

Minder suikers is alleen maar gunstig voor je lichaam natuurlijk, maar het grootste voordeel is toch wel de grote hoeveelheid gezonde bacteriën die er ontstaan.

Daarnaast worden tijdens het fermenteren bepaalde stoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten deels afgebroken. Deze zijn aanwezig in tal van voedingsmiddelen en je lichaam kan er nog wel eens moeite mee hebben om deze op de juiste manier af te breken.

Lukt dit niet goed, dan kun je last krijgen van je spijsvertering en kan je darmflora in de war raken. Voor gefermenteerd voedsel geldt dat deze stoffen tijdens reeds tijdens het fermentatieproces worden afgebroken dus heeft dat een positief effect op je darmflora.

Omdat gefermenteerd voedsel vaak lichter verteerbaar is, worden je darmen daar ook rustiger van en kunnen het eten beter verwerken. En een gezonde darmflora zorgt voor een algeheel betere gezondheid en daar voel jij je zeker prettiger bij.

Gefermenteerde voeding is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor gluten

In veel voedsel zitten gluten. Denk bijvoorbeeld eens aan brood, koekjes of chocolade. Nu zijn er mensen die niet tegen gluten kunnen en er ziek van worden.

Het is niet altijd even eenvoudig om gezonde glutenvrije producten te kopen maar er komen er wel steeds meer op de markt. Als je een glutenallergie hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen bepaalde producten zelf te maken in plaats van deze te kopen in de supermarkt of elders.

Dit is zeker slim om te doen als het om brood gaat. Als je zelf zuurdesembrood maakt, dan kan je bijvoorbeeld een brood met minder gluten bakken.

Het brood is gezond en heeft een hoge voedingswaarde en doordat er in dat geval minder gluten in zitten, is het goed verteerbaar en kunnen mensen met een lichte intolerantie dit ook nuttigen. Je vindt in ons handboek en in onze videocursus een recept om zuurdesembrood te maken.

Het kost wel wat tijd, maar dan heb je lekker en voedzaam brood dat goed is voor je spijsvertering.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Probiotica en prebiotica in gefermenteerde voeding

Probiotica en prebiotica in gefermenteerde voeding

Een belangrijk punt als het om gefermenteerd voedsel en de spijsvertering gaat is de aanwezigheid van probiotica.

Probiotica zijn goede bacteriën die ervoor zorgen dat je lichaam het voedsel dat je binnenkrijgt makkelijker kan verteren en verwerken zodat je darmen er geen problemen mee hebben.

Probiotica zitten van nature in allerlei soorten voedsel maar dienen wel geactiveerd te worden om zo je darmflora op het juiste peil te brengen.

Juist door voedsel te fermenteren komen de goede bacteriën in actie en zorgen zij ervoor dat je het voedsel dat je binnenkrijgt, makkelijk kunt verteren en je darmen zich er prettig bij voelen.

Prebiotica zorgen ervoor dat de goede bacteriën hun werk kunnen blijven doen want zij zorgen voor voldoende voedsel voor de micro-organismen die in het voedsel aan de slag gaan als dit gefermenteerd wordt.

Fermenteren is gunstig voor je spijsvertering

Kortom, iets wat ze eeuwen geleden al wisten in de scheepvaart blijkt tegenwoordig ook nog altijd waar te zijn. T

oentertijd had de bemanning op schepen nog wel eens last van scheurbuik doordat ze veel hetzelfde voedsel aten dat niet allemaal even goed verteerbaar was.

Door voedsel te fermenteren bleef het veel langer houdbaar, dus dat is altijd handig als je een hele poos op een schip verblijft en niet steeds vers eten bij de hand hebt.

Door het voedsel te fermenteren voor vertrek bleef het niet alleen lang goed maar kwam scheurbuik ook veel minder voor dus het heeft beslist een gunstig effect op je spijsvertering.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat gefermenteerd voedsel goed is voor een stabiele en rustige darmflora dat het is zeker aan te raden dit te nuttigen.

Gefermenteerde producten kopen of zelf maken?

Je kunt er daarom voor kiezen gefermenteerde producten te kopen maar zelf maken is zeker leuk om te doen en je kunt echt heel veel verschillende voedingsmiddelen fermenteren.

Zelf doen heeft als voordeel dat je producten kunt kiezen die je lekker vindt en deze kunt fermenteren.

Zeker als je groente of fruit uit eigen tuin hebt is fermenteren of een andere manier van inmaken goed om te doen want zo hoef je niets weg te gooien en heb je op een later tijdstip ook nog voedsel dat dan niet in het seizoen is maar dat jij door dit te fermenteren, langer houdbaar gemaakt hebt.

En dat het dan ook nog eens een positieve uitwerking op je spijsvertering heeft, is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.