Inhoudsopgave
Bij het fermenteren van groente en fruit zul je dit zelden in hele stukken in een pot of zak stoppen maar het in stukken snijden.
Dit kan in allerlei vormen en groottes gebeuren en het is zeker afhankelijk van met wat voor product je werkt hoe je het snijdt en hoe groot het wordt.
Alles in ongeveer dezelfde grootte snijden is gunstig omdat het fermenteren dan op gelijkmatige wijze gebeurt en alles even snel en even goed zuur en fris wordt.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Diverse soorten snijtechnieken: Welke techniek kies jij?
Ben je nu niet meteen de beste chef-kok die er te vinden is of weet je niet zoveel van snijtechnieken af die in de keuken worden gebezigd?
Weet dan dat er veel verschillende technieken te vinden zijn. We hebben er daarom een aantal voor je op een rijtje gezet waaruit jij een keuze kunt maken als je gaat fermenteren.
En ja, het zal even oefenen zijn om de technieken onder de knie te krijgen maar het is natuurlijk altijd het proberen waard. Houd er daarbij vooral rekening mee dat veel staat of valt met het materiaal dat je gebruikt in de keuken.
Een goed (en scherp) mes is zijn geld meer dan waard. Oefening baart kunst geldt zeker bij het leren snijden in de keuken.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Snijtechniek: Begeleidende hand
De eerste snijtechniek die in de keuken wordt gebruikt is de begeleidende hand. Hierbij wordt de techniek bedoeld waarbij je het product dat gesneden wordt met de ene hand vasthoudt en met de andere hand het mes.
Zorg dat de vingers van de hand waarmee je het product vasthebt in een kommetje zitten. Op die manier voorkom je ongelukken. Je maakt vervolgens een snijbeweging van boven naar beneden en herhaalt dit steeds zonder het mes van de snijplank te halen.
Deze techniek wordt door koks gebruikt en lijkt best moeilijk maar met wat oefenen krijg je deze ook wel onder de knie. Door het voedsel met de hand waarmee je dit vast houdt te verschuiven, krijg je dikke of dunne plakjes.
Hoe wil je het gesneden hebben? Brunoise, carré of chinoise
Wil je een snijtechniek gebruiken waarbij je het product in kleine vierkantjes snijdt, dan kies je voor brunoise of carré.
Dit zijn allebei vierkantjes maar het verschil zit in de maat. Bij brunoise zijn de vierkantjes 5 bij 5 millimeter terwijl ze bij carré 1 bij 1 centimeter zijn. Bij beide technieken waarbij je dus blokjes snijdt is het zaak dat deze zo vierkant mogelijk zijn en alle zijdes dus gelijk zijn.
Een manier die veel wordt toegepast in de Aziatische keuken staat bekend onder de naam chinoise. Dit betekent dat de groente in een ruitvorm wordt gesneden. Tijdens het bakken is dit handig want dan is het snel gaar omdat het plakje op een groot stuk de wok raakt.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Hoe wil je het gesneden hebben?Julienne, eminceren en cisseleren
Snijden in dunne reepjes staat bekend onder de naam julienne. Oorspronkelijk mochten de reepjes niet dikker zijn dan een luciferhoutje maar tegenwoordig is dat wel toegestaan, zolang alles maar gelijkmatig gesneden is.
Snijd je in dunne plakjes waarbij geen vaste maat is? Dan heet dit eminceren. Dit kun je met een mes doen maar het is handiger met een mandoline of schaaf. Deze techniek kan voor vlees, fruit en groente worden gebruikt.
Heb je al diverse snijtechnieken goed onder de knie? Dan kun je met cisseleren een stapje verder gaan dan de begeleidende hand.
Feitelijk is deze techniek hetzelfde maar komt het mes hierbij los van de snijplank. Het is een heel snelle manier om plakjes te snijden maar wel echt alleen voor gevorderden.
Basissnijtechniek: snipperen en hakken
Tenslotte kennen we waarschijnlijk allemaal wel snipperen en hakken. Snipperen doe je hoofdzakelijk met een ui. Je snijdt deze eerst in zonder er helemaal doorheen te gaan en snijdt vervolgens vanaf de andere kant de ui in kleine stukjes.
Hakken doe je door iets heel klein en fijn te snijden. Dit kan met allerlei soorten groente en is bijvoorbeeld heel geschikt voor iets dat je door een saus of soep heen doet en niet te grof mag zijn.
Welke techniek gebruik je het beste bij fermenteren?
Welke snijtechniek je het beste bij fermenteren gebruikt hangt om te beginnen af van wat je wilt snijden. Dit kan groente, fruit of vlees zijn en zelfs nog andere producten.
Veel gefermenteerd wordt groente en daarbij kun je per soort diverse technieken gebruiken. De ene techniek past nu eenmaal beter bij een bepaalde soort groente dan de andere.
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk welke techniek jij prettig vindt om te gebruiken en je al goed onder de knie hebt. Kijk goed naar wat je gaat snijden en kies een daar bijpassende vorm bij.
Denk erom dat je alles nagenoeg even groot snijdt, ongeacht of het plakjes, reepjes of blokjes zijn. Dit zorgt namelijk voor een gelijkmatige fermentatie van het product.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!