Welkom in de grootste fermentatie kennisbank van Nederland.
Wij schrijven al jaren artikelen over fermenteren. Met die artikelen inspireren, informeren en enthousiasmeren we onze klanten om aan de slag te gaan met fermentatie.
Op deze pagina vind je al onze artikelen. Wil je alleen artikelen uit een bepaalde categorie zien? Maak dan hieronder je keuze.
Categorieën: Algemeen | Producten | Recepten | Workshops & cursussen
Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken
Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...
Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder
Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...
Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!
Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...
Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan
Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...
Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?
Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...
Kun je alle groente fermenteren?
Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...
Is fermenteren hetzelfde als rotten?
Fermentatie en rotten zijn twee processen die vaak verward worden vanwege de vergelijkbare manier waarop micro-organismen betrokken zijn bij de afbraak van organisch materiaal. Hoewel de twee processen enige overeenkomsten vertonen, zijn er ook belangrijke...
Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?
Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...
Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...
Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?
Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...
Is gefermenteerd eten slecht voor je?
Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...
Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?
Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...
Is fermenteren hetzelfde als gisten?
Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...
Waarom is fermenteren belangrijk?
Verrot voedsel dat gezond is? Dat klinkt een beetje gek. Een rottende banaan in je fruitschaal is nou niet echt heel aantrekkelijk om te eten. Verrot voedsel kan echter ontzettend gezond zijn, namelijk als je het laat fermenteren. Fermenteren is het op...
Vegan en fermenteren: Is fermenteren vegan?
Is fermenteren vegan? Een vraag die vaak gesteld wordt. Het fermenteren van voedsel is een eeuwenoude traditie dat door onze voorouders vooral werd gebruikt als noodzakelijkheid. Voedsel laten fermenteren zorgt er namelijk voor dat je het langer kunt bewaren...
Hoe lang moet je fermenteren?
Fermenteren is een eeuwenoude manier om voedsel langer houdbaar te maken zonder dat vitamines en mineralen verloren gegaan. Heel veel producten die je in de supermarkt koopt zijn al gefermenteerd maar wist je dat je het fermenteren van voedingsmiddelen ook...
Korte fermentaties: makkelijk en snel
Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...
Welk zout gebruiken om te fermenteren?
Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...
Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond
Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...
Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?
Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...
6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren
Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...
8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten
Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Niets is leuker dan je eigen gefermenteerde producten maken. En niets is lekkerder dan ze uiteindelijk zelf op te eten. Om succesvol te fermenteren geven we hier 9 tips. Als je deze tips volgt, dan is de kans heel...
De reden dat fermenteren zo lang duurt
Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...
De 3 nadelen van fermenteren
Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...
9 inzichten: De voordelen van kiemen
Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...
Fermenteren en een histamine intolerantie
Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren? Wat is fermenteren?...
Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?
Een veel voorkomend probleem bij het fermenteren van ingrediënten is dat ze vaak boven het water komen drijven. Hierdoor kan het product beschimmelen. Het fermentatieproces mislukt dan vaak. Het is dus belangrijk om de producten onder het pekeloppervlak te...
Handig: Wecken met schroefdeksel
Ben je een traditionele weckpot gewend? Dan is een weckpot met een schroefdeksel wel even wennen. Het gaat niet iets anders dan met de traditionele weckpot. Sommige gebruikers vinden het superhandig, anderen zijn er minder enthousiast over. In dit artikel...
Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen
Maak je vaak zelf kombucha? Dan weet je dat het eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Toch kan het soms ook mislukken en in veel gevallen valt de kombucha dan niet meer te redden. Je zult het drankje weg moeten gooien. Gelukkig kun je de kombucha zwam vaak...
Goed om te weten: fermenteren met wei
Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteriën en die bacteriën zetten de fermentatie in gang. Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende...
Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?
Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool. Je kunt zelf ook producten fermenteren....
Hoe eet je gefermenteerde rode kool?
Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, bier, zuurkool, brood. Maar ook rode kool, witte kool, zuurkool kun je fermenteren. Of een augurk of zure komkommer. Je kunt ontzettend veel producten fermenteren. Rode kool is een groente die veel...
Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat
Als je groente, fruit, vlees of vis wilt inmaken, dan is het allerbelangrijkste dat je je weckpot goed hebt gesteriliseerd. Hier heb je verschillende manieren voor. Je kunt je pot koken in water, je kunt hem steriliseren in de magnetron, in je vaatwasser en...
Rettich inmaken of inleggen: zo doe je dat
Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak van rettich is pittig. Het smaakt iets scherper dan een radijs. Rettich is ook familie van de radijs. Meestal eet je rettich rauw. Het is één van de oudste groenten. Rettich werd al 4.000 jaar voor Christus...
Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha
Kombucha is een enorm gezond drankje dat vol zit met antioxidanten en goede voedingsstoffen. Het is een gefermenteerde drank met weinig suikers. Je maakt het van groene of zwarte thee, suiker en de kombucha zwam. De zwam verteert de suiker en geeft de drank...
Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?
Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Je maakt dit drankje door een kombucha zwam toe te voegen aan zwarte thee met suiker. De zwam verteert alle suiker in de thee. Bij het proces produceert de zwam allerlei voedingsstoffen. Een...
6 handige tips: Hoe venkel te snijden
Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit...
Kombucha maken… zonder suiker
Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt door de kombucha zwam in een thee met suiker te plaatsen. De kombucha zwam voedt zich door de suiker in de thee te verteren. Tijdens dat proces geeft de zwam veel voedingsstoffen af aan de thee. Je moet...
Groene kool fermenteren doe je op deze manier
Groene kool kun je op een heerlijke manier fermenteren. Door dit te doen, kun je de groene kool veel langer bewaren. Daarnaast smaakt het ook nog een heel erg lekker als je er wat kruiden aan toevoegt tijdens het fermentatieproces. Het fermenteren van groene...
Handig: zo werkt een waterslot en dit zijn de functies
Een waterslot is soms handig om te gebruiken bij het fermentatieproces. Denk hierbij aan het proces waarbij bier of wijn gemaakt wordt. Om de drank af te sluiten van de buitenlucht kun je een waterslot gebruiken. Hierdoor kunnen er geen bacteriën in de...
Look fermenteren in 6 stappen
Je kunt zelf allerlei gewassen fermenteren. Eén daarvan is look. Het fermenteren van een bol look is een proces dat enkele weken tot wel drie maanden in beslag kan nemen. Hoe je look precies fermenteert, lees je in dit artikel. Je krijgt hier de 6 stappen...
Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?
Je hoort vaak dat zuurdesembrood gezonder is dan soortgelijk brood waar gist aan is toegevoegd. Maar is het ook écht gezonder, of is dat een fabel? En waarom wordt zuurdesembrood altijd als veel gezonder betiteld? Op deze vragen geven we een antwoord. Is...
Witte kool inmaken: zo doe je dat
Wecken is een techniek die al heel lang bestaat. Door bijvoorbeeld groenten in weckpotten te doen, kun je ze langer bewaren. Je kunt ook witte kool inmaken. Dat is een andere benaming voor wecken. Als je dit doet met witte kool, dan kun je ook zuurkool maken...
Wat is een kombucha zwam eigenlijk?
Een kombucha zwam is een organisme. Het bestaat uit verschillende bacteriën en gisten. Samen vormen die bacteriën en gisten een heel fijn weefsel. Dat is de zwam. Deze zwam produceert stoffen, maar heeft ook zelf voeding nodig. De kombucha zwam voedt zich met...
Fermenteren en zout: welke heb je nodig?
Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken. Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere...
Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?
Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat bederven. Schimmels, bacteriën of gisten zorgen er bij dit proces voor dat de geur, zuurgraad, smaak of het uiterlijk van het product verandert. Je kunt de gefermenteerde producten nog gewoon...
Fermentatie kast: wat is het en heb je het nodig?
Een fermentatie kast is hetzelfde als een vergistingskast, of een droogkast. Je kunt dit kopen, maar je kunt zo’n kast ook zelf maken. Je hebt daarvoor drie dingen nodig: een (oude) koelkast, een temperatuurregeling en een verwarmingsplaatje. Als je deze drie...
5 manieren om je weckpot steriliseren
Heb jij ook weer zo’n zin om heerlijk fruit, compotes en jams te maken? Dan is het wel belangrijk dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Er zijn verschillende manieren om je weckpot te steriliseren. Een goede sterilisatie van je weckpotten is...
Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?
Je kunt zwarte knoflook in de winkel kopen. Maar nóg leuker is het om zelf zwarte knoflook te maken. Hiervoor is het goed om eerst te weten hoe zwarte knoflook ontstaat. Dat gebeurt door een fermentatieproces. Dat is een proces waarbij schimmels en gisten...
Bijhouden hoe ver je fermentatie al is
Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriën die goed voor onze gezondheid zijn. Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed...
Wat kun je allemaal met appelazijn doen?
Appelazijn is een heel veelzijdig keukenproduct. Je kunt hier van alles mee doen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kunt appelazijn gebruiken om mee te koken, maar je kunt het ook gebruiken om schoon te maken, te wassen of om je huid te verbeteren....
6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken
Groente fermenteren betekent dat je je groente gecontroleerd laat verrotten. De groente wordt onder invloed van bacteriën, gisten en schimmels zuurder. Je kunt de groente hierdoor langer bewaren. Het proces van fermenteren kost tijd. Je moet rekening houden...
Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?
Om eten langer houdbaar te maken en er op een later tijdstip alsnog van te kunnen genieten kun je verschillende methodes gebruiken. Denk hierbij aan inmaken (wecken), inleggen of fermenteren. Dit zijn allemaal methodes om voedsel langer houdbaar te maken....
Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?
Zuurdesembrood is erg populair en kun je gewoon kopen. Niet iedere supermarkt zal het in het assortiment hebben maar je kunt er wel op meer plaatsen voor terecht. Verkoopt jouw supermarkt geen zuurdesembrood? Kijk dan of de bakker het wel heeft of probeer het...
Basisuitleg over zuurdesembrood
Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteriën die in het brood zitten. Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol,...
Inmaken, fermenteren en inleggen: Wat zijn de verschillen?
Stel, je hebt je eigen tuin met groente en fruit. Dat is natuurlijk ideaal want op die manier ben je daarin aardig zelfvoorzienend en kun je biologisch en gezond je eigen eten kweken. Het 'nadeel' van een eigen tuin is dat er vaak veel producten ineens rijp...
Schoon werken bij fermenteren
Het is wellicht een beetje overbodig om te zeggen maar als je werkt met voedsel dan dien je dit altijd zo schoon mogelijk te doen. Je werkt immers wel met eten dat je lang wilt gaan bewaren door het te fermenteren dus netjes en hygiënisch werken is zeker aan...
Wat zijn de voordelen van diverse soorten snijtechnieken?
Bij het fermenteren van groente en fruit zul je dit zelden in hele stukken in een pot of zak stoppen maar het in stukken snijden. Dit kan in allerlei vormen en groottes gebeuren en het is zeker afhankelijk van met wat voor product je werkt hoe je het snijdt...
Omstandigheden voor succesvol fermenteren
Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best...
Welke ingrediënten moet je voor fermenteren in huis hebben?
Wil je zelf fermenteren gaan proberen? Dan heb je daar wel de nodige ingrediënten en andere spulletjes voor nodig om dit te kunnen doen. Wat je allemaal nodig hebt, hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je niets kunt vergeten en volop aan de slag kunt...
Voordelen van fermentatie: Wat zijn de belangrijkste voordelen?
Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren, betekent dit dat je dit langer kunt bewaren en het op een later tijdstip kunt nuttigen. Fermenteren is prima zelf te doen en heeft verschillende voordelen. Welke dit zijn, lees je hier want we hebben de...
Verschillende manieren om te fermenteren
Wil je ook wel eens proberen om voedsel te fermenteren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Het is hoofdzakelijk afhankelijk van wat voor voedsel je wilt fermenteren, voor welke methode je kiest. We hebben een overzichtje voor je...
Historie van fermenteren: Grote stap in conservering van voeding
Fermenteren is tegenwoordig erg populair om te doen maar de methode van conserveren van levensmiddelen met behulp van zout is bepaald niet nieuw en bestaat al vele eeuwen. Mensen ontdekten eeuwen geleden al dat zout een conserverende werking kent en...
Pekelwater maken: Hoe doe je dat?
Als je zelf gaat fermenteren is het altijd slim om dit proces eerst met groente uit te proberen. Dit is namelijk het makkelijkste en de kans op mislukken is bij groente het kleinste. Als je dan later wat meer gevorderd bent, kun je natuurlijk ook uitproberen...
Effecten van fermenteren op de spijsvertering
Als je kiest voor het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen, dan betekent dit dat de structuur, het uiterlijk en de smaak ervan kunnen veranderen. Dit zijn interessante en welkome veranderingen, maar het allerbelangrijkste is toch wel wat voor invloed...
Is gefermenteerde voeding gezond?
Als je producten gaat fermenteren, betekent dit dat je ze langer houdbaar maakt. Dit gebeurt doordat bepaalde goede bacteriën, schimmels of gisten ervoor zorgen dat bepaalde stoffen in voedingsmiddelen worden omgezet in zuren, zodat het langer bewaard kan...
Workshop inmaken en direct aan de slag?
Als je van een bepaald product veel in huis hebt, dan bestaat de kans dat je niet alles tegelijk kunt opeten en dat er wat bederft of dat je iets dient weg te gooien. Wegdoen is immers altijd zonde als het om voedsel gaat dus het is zaak dat je op zoek gaat...
Fermenteren workshop: Leer fermenteren
Als je nog niet eerder iets gefermenteerd hebt, is het wellicht best een moeilijk iets om te doen. Fermenteren op zich is niet erg ingewikkeld maar het moet natuurlijk wel eerst goed geleerd worden zodat je weet wat je precies moet doen om er een succes van...
Fermenteren voor beginners: Hoe begin je met fermenteren?
Fermenteren is een methode die gebruikt wordt om voedsel langer te kunnen bewaren. De methode wordt veel gebruikt om groente te bewaren maar kan ook worden toegepast voor andere levensmiddelen. In de supermarkt zijn veel producten te koop die reeds...
Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?
Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool. Dit zijn nog maar een paar...
Fermenteren recepten: handige recepten en tips
Ben je aan het leren hoe fermenteren van voedsel in zijn werk gaat? Dan zul je al ontdekt hebben dat deze methode van levensmiddelen conserveren met allerlei verschillende producten te doen is. Als je wilt weten welke voedingsmiddelen je allemaal kunt...
Risico’s fermenteren: Waar moet je op letten bij fermentatie?
Wil je ook wel eens proberen zelf voedsel te fermenteren? Weet dan dat dit niet eens zo ingewikkeld is maar dat de kans dat het een keertje mislukt zeker ook bestaat. Er zijn diverse redenen waarom fermenteren kan mislukken en het eindresultaat niet is zoals...
Het fermentatieproces: Hoe werkt fermenteren?
Bij fermenteren wordt gekozen voor het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken en een andere smaak en uiterlijk te geven. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig maar je moet ook niet aan rotten denken in de meest vieze zin...
Wat is fermenteren en wanneer spreek je van gefermenteerd?
Als je bepaalde soorten voedsel eet, dan heb je natuurlijk het liefste zo veel mogelijk verse producten. Wil je voedsel bewaren? Dan kun je dat op diverse manieren doen zoals invriezen of wecken. Fermenteren is tevens een goede manier om voedsel langer te...
Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?
Als je een eigen tuintje hebt met veel groenten erin, is er natuurlijk niets zo lekker als deze zoveel mogelijk vers te kunnen eten. Vaak is het echter zo dat je veel groente van een bepaalde soort ineens krijgt omdat het tegelijk rijp of volgroeid is. Om dan...
Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?
Fermenteren is een eeuwenoude methode die door veel volkeren werd toegepast om eten langer te kunnen bewaren. De werking van zout als conserveringsmiddel is al lang bekend en misschien stond voedsel fermenteren toentertijd nog niet onder die naam bekend zoals...
Fermenteren van groente: Hoe doe je dat?
Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren dan betekent dit dat je het langer houdbaar kunt maken maar dat ook het uiterlijk en de smaak ervan veranderen. Fermenteren is een methode die al heel lang wordt toegepast en waarbij er voor gekozen wordt bepaalde...
Zuurdesemstarter kopen: Waar moet je op letten?
Er zijn veel soorten brood te koop in de winkel, op de markt en bij de bakker maar niet iedereen vindt immers alles even lekker en voor sommige mensen geldt dat ze niet goed tegen gluten kunnen of een andere allergie hebben. Om dan toch voldoende...
Fermenteren benodigdheden: Wat heb je nodig om te fermenteren?
Om te fermenteren heb je het een en ander nodig en dan bedoelen we niet alleen het voedsel dat je wilt gebruiken. Je hebt er namelijk ook allerlei keukenbenodigdheden en materiaal voor nodig om het voedsel in te doen zodat het langer goed blijft. Wat je...
Fermentatie pot met waterslot
Als je ervoor kiest voedingsmiddelen te fermenteren dan heb je daar natuurlijk wel diverse materialen voor nodig. Het product moet immers wel ergens in gedaan worden om dit zo lang mogelijk goed te houden en het de kans te geven te fermenteren. Om het voedsel...
Fermentatiegewichten: Wat zijn het en waarom gebruik je ze?
Bij fermenteren doe je de groente, fruit of andere voedingsmiddelen die je langer wilt bewaren in potten die luchtdicht worden afgesloten. Het is bij het fermentatieproces ook van het grootste belang dat er geen zuurstof bij de inhoud komt want hierdoor kan...
Fermentatiefles: Wanneer gebruik je fermentatieflessen?
Als je besluit te gaan fermenteren heb je daar, naast de ingrediënten, ook diverse materialen voor nodig. Denk hierbij aan een snijplank en scherp mes, om bijvoorbeeld groente of fruit dat je gaat fermenteren in stukjes te snijden maar zeker ook aan potten,...
Workshop fermenteren Utrecht
Leren fermenteren kun je zelf maar het is ook altijd slim om er eens een goede workshop voor te volgen. Zo kun je niet alleen zien hoe bepaalde voedingsmiddelen gefermenteerd worden, maar wordt er ook informatie gegeven over het proces en hoe fermentatie nu...
Workshop fermenteren Amsterdam
Als je wilt leren fermenteren kun je daar een workshop voor volgen. Lijkt je dat wel wat? Kijk dan eens op onze site naar een workshop fermenteren in Amsterdam. Deze workshops worden ook op andere plaatsen in het land gegeven maar voor fermenteren in...
Workshop fermenteren Rotterdam
Tegenwoordig is duurzaam leven helemaal in. Niet gek natuurlijk ook want we wonen met veel mensen op de planeet en we willen er zoveel mogelijk aan doen om het zo prettig en natuurvriendelijk mogelijk te maken en te houden. Duurzaam zijn kan op veel manieren,...
Workshop fermenteren Brabant
Heb je een eigen tuin met veel groente en fruit? Dan zal het in het oogstseizoen druk voor je worden en heb je vaak zoveel tegelijk dat rijp is dat je niet alles vers kunt opeten. Om dan te voorkomen dat het voedsel bederft en je het weg moet gooien, kun je...
Workshop fermenteren Gent
Om goed te leren fermenteren kun je een cursus of workshop volgen. Op die manier leer je in de praktijk hoe fermenteren werkt en kun je het zelf ook meteen uitproberen. Zo weet je ook direct of het een manier van producten bewerken en bewaren is die je...
Kombucha maken: hoe pak je dat aan?
Kombucha is een heerlijke frisse drank en is ook erg gezond. Bij het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze een totaal andere smaak krijgen. Je kunt niet enkel eten fermenteren maar dit is tevens mogelijk bij verschillende dranken. Thee is...
Fermenteren venkel: hoe doe je dat?
Venkel is een groente die tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt en dat is maar goed ook. Venkel is namelijk zeer smaakvol. De knol is een prima toevoeging aan veel gerechten en kan ook rauw gegeten worden. De groente heeft een sterke anijssmaak die je het...
Fermenteren pepers: Hoe gaat dat in zijn werk?
Pepers zijn prima smaakmakers in allerlei gerechten. Zo kun je ze goed gebruiken in allerlei Aziatische gerechten maar smaken ze ook goed in een salade als je ze fijn snijdt en gebruik je deze voor soepen en sauzen om ze net even wat meer pit te geven. Pepers...
Fermenteren tomaten: hoe werkt dat?
Tomaten zijn populair en worden voor veel gerechten gebruikt. Je kunt ze rauw eten, ze bakken met een eitje, er soep of saus van maken en zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken voor deze populaire groente. Heb je een eigen tuintje of kas waarin je...
Fermenteren rode biet: hoe fermenteer je bieten?
Veel soorten groente zijn geschikt om te fermenteren. Dit geldt ook voor rode bietjes. Wil je zelf eens bietjes fermenteren? Gebruik daar dan een goed recept voor zodat je de meeste kans van slagen hebt. In ons handboek voor fermenteren vind je beslist een...
Fermenteren komkommer: hoe doe je dat?
Als je groente fermenteert, dan is dat doorgaans niet erg ingewikkeld en de kans dat het mislukt, is niet groot. Reden genoeg om het dus zelf ook eens uit te proberen. Begin als je nog niet eerder iets gefermenteerd hebt altijd met groente. Welke groente dat...
Fermenteren kimchi: Hoe maak je het?
Fermenteren betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen op een dusdanige manier behandelt dat ze langer goed blijven. Hiervoor voeg je een conserveringsmiddel zoals zout, gist, suiker of alcohol toe waardoor het product langzaamaan op gecontroleerde wijze...
Fermenteren fruit: Hoe gaat dat in zijn werk?
Fermenteren is een prima manier om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken zodat je ze op een later tijdstip nog goed kunt gebruiken. Zeker met fruit is dit handig want dat is nu eenmaal in een bepaald seizoen volop verkrijgbaar maar op andere tijden in het...
Fermenteren augurken: Hoe maak je augurken?
Augurken zijn lekker om te eten bij allerlei verschillende gerechten. Augurken kun je in de winkel kopen, in verschillende uitvoeringen en groottes maar ook in diverse smaken. Augurken heb je variërend van heel klein (cocktailaugurken) tot wat groter en de...
Fermenteren bonen: hoe werkt dat?
Als je niet eerder iets gefermenteerd hebt maar dit wel graag wilt proberen, is het altijd slim om met groente te beginnen. Dit heeft namelijk de meeste kans van slagen en is bovendien vrij eenvoudig om te doen. Nagenoeg elke soort groente kan worden...
Fermenteren kool: hoe ga je te werk?
Iedereen kent wel zuurkool. Dit is een gefermenteerd product dat in de meeste gevallen van witte kool gemaakt wordt. Witte kool is echter niet de enige soort kool die je prima kunt fermenteren. Koolsoorten zoals rode kool, spitskool, groene kool en ook...
Fermenteren druivenbladeren: Hoe doe je dat?
Druiven en druivenbladeren zijn populaire producten om te fermenteren. Je staat er misschien niet direct bij stil maar door de toevoeging van alcohol gaan druiven gisten en krijgen ze, gemengd met water een wat zurige smaak waardoor dus wijn ontstaat. Denk je...
Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?
Je kunt tal van soorten groente en fruit fermenteren. Dit is prima zelf te doen dus als je een bepaalde soort vrucht graag hebt of er veel van in huis hebt, is fermenteren een prima manier om deze langer houdbaar te maken zodat je er op een later tijdstip ook...
Fermenteren thee: Hoe gaat dat in zijn werk?
Als je zelf aan het fermenteren gaat kun je dat met allerlei soorten voedingsmiddelen doen. Het kan bijvoorbeeld met groente, fruit, vlees en vis maar ook thee kan bijvoorbeeld gefermenteerd worden. In dat geval fermenteer je niet de drank of de thee zoals we...
Fermenteren appel: hoe doe je dat?
Als je zelf fruitbomen in de tuin hebt, is het natuurlijk erg leuk als je ieder jaar een goede oogst hebt. Nagenoeg iedereen houdt wel van appels dus met een appelboom zit je zeker goed. Iedereen die zelf fruitbomen heeft zal weten dat het meeste fruit...
Fermenteren knoflook: hoe fermenteer je knoflook?
Zelf knoflook fermenteren is prima te doen. In dit artikel lees je hoe je knoflook fermenteert, hoe je het gebruikt en vind je ook een lekker recept. Ben je nog maar een beginner op dit gebied, dan kan je er voor kiezen eerst een workshop of cursus te volgen....
Fermenteren zuurkool: Hoe maak je verse zuurkool?
Er zijn veel soorten voedsel te vinden in de winkel die zijn gefermenteerd en het betreft zeker ook producten die we dagelijks gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kaas, yoghurt, kefir, maar ook zuurkool is een bekend voorbeeld van gefermenteerd...
We spreken je graag!
Meer te weten komen over ons, onze diensten of over fermentatie? Neem gerust contact met ons op!