Inhoudsopgave
Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriën die goed voor onze gezondheid zijn.
Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed voor onze botten, bloedstolling en darmflora.
Steeds meer mensen fermenteren zelf hun voedsel. Het fermentatieproces van het ene voedsel duurt langer of korter dan dat van ander voedsel. Hoe weet je nu goed hoe ver je fermentatie is? Dat lees je in dit artikel.
Is de fermentatie klaar? Proeven, proeven en nog eens proeven
Je kunt je fermentatieproces niet meten, ook kun je het niet bijhouden. Er naar kijken is ook geen goede optie. De enige manier waarop je kunt weten hoe ver je fermentatie is, is door te proeven.
Van heel veel groenten die je kunt fermenteren kun je in onze cursus wel iets vinden over hoe lang het proces van fermenteren is. Maar als je zeker wilt zijn dat je fermentatieproces zo verloopt zoals jij wilt, dan zul je regelmatig moeten proeven.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Laat je mengsel op kamertemperatuur fermenteren
Zodra je je mengsel in de pot hebt gedaan, is het verstandig om het mengsel gewoon op kamertemperatuur te laten fermenteren.
Zet je je pot in de koelkast? Dan vertraag je het fermentatieproces. Zet je pot dus op een schone, droge plek. Het fermentatieproces start vanzelf.
Proef de gefermenteerde groente iedere dag. Alleen dan weet je precies hoe ver je fermentatie is. Het is namelijk heel erg smaakgebonden.
De één vindt de groenten al na een paar dagen lekker op smaak, terwijl een ander het proces zeker nog een paar dagen zou voortzetten. Ga dus vooral uit van je eigen smaak en proef iedere dag.
Verstoor je het fermentatie proces niet als je de pot dagelijks opendraait?
Nee, dat is geen enkel probleem. Het is hierbij wel belangrijk dat de groente in de pot onder het waterpeil blijft staan. Als dat niet het geval is, dan kan het gaan schimmelen. En dat is nu net wat je niet wilt.
Door het dagelijks opendraaien van de pot kun je meteen goed in de gaten houden of alles wel echt onder water staat. Zie je dat er een laagje schimmel op de groente staat, schraap dit er dan vanaf en zorg ervoor dat de groente weer onder het waterpeil komt te staan.
Als dit niet lukt, dan kun je een fermentatiegewicht gebruiken. Dit gewichtje leg je op de groente, zodat alles onder het waterpeil blijft.
Eet de gefermenteerde groente zodra jij vindt dat ze klaar zijn
Heb je geproefd en bevalt de smaak je? Dan is het fermentatieproces klaar. Je kunt de groente dan eten. Houd er rekening mee dat hoe langer je wacht met het eten van je gefermenteerde groente, hoe rijker de smaak wordt.
Als je de groente goed op smaak vindt, maar je wilt het nog niet direct eten. Zet dan de pot in de koelkast of op een andere koele plek. Daarmee vertraag je het fermentatieproces en zorg je ervoor dat de smaak van de groente niet meer teveel veranderd.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!