Home | Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriƫn die goed voor onze gezondheid zijn.

Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed voor onze botten, bloedstolling en darmflora.

Steeds meer mensen fermenteren zelf hun voedsel. Het fermentatieproces van het ene voedsel duurt langer of korter dan dat van ander voedsel. Hoe weet je nu goed hoe ver je fermentatie is? Dat lees je in dit artikel.

Is de fermentatie klaar? Proeven, proeven en nog eens proeven

Je kunt je fermentatieproces niet meten, ook kun je het niet bijhouden. Er naar kijken is ook geen goede optie. De enige manier waarop je kunt weten hoe ver je fermentatie is, is door te proeven.

Van heel veel groenten die je kunt fermenteren kun je in onze cursus wel iets vinden over hoe lang het proces van fermenteren is. Maar als je zeker wilt zijn dat je fermentatieproces zo verloopt zoals jij wilt, dan zul je regelmatig moeten proeven.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Hoe lang moet jouw fermentatie fermenteren?

Laat je mengsel op kamertemperatuur fermenteren

Zodra je je mengsel in de pot hebt gedaan, is het verstandig om het mengsel gewoon op kamertemperatuur te laten fermenteren.

Zet je je pot in de koelkast? Dan vertraag je het fermentatieproces. Zet je pot dus op een schone, droge plek. Het fermentatieproces start vanzelf.

Proef de gefermenteerde groente iedere dag. Alleen dan weet je precies hoe ver je fermentatie is. Het is namelijk heel erg smaakgebonden.

De Ć©Ć©n vindt de groenten al na een paar dagen lekker op smaak, terwijl een ander het proces zeker nog een paar dagen zou voortzetten. Ga dus vooral uit van je eigen smaak en proef iedere dag.

Verstoor je het fermentatie proces niet als je de pot dagelijks opendraait?

Nee, dat is geen enkel probleem. Het is hierbij wel belangrijk dat de groente in de pot onder het waterpeil blijft staan. Als dat niet het geval is, dan kan het gaan schimmelen. En dat is nu net wat je niet wilt.

Door het dagelijks opendraaien van de pot kun je meteen goed in de gaten houden of alles wel echt onder water staat. Zie je dat er een laagje schimmel op de groente staat, schraap dit er dan vanaf en zorg ervoor dat de groente weer onder het waterpeil komt te staan.

Als dit niet lukt, dan kun je een fermentatiegewicht gebruiken. Dit gewichtje leg je op de groente, zodat alles onder het waterpeil blijft.

Hoe weet je wanneer jouw fermentatie klaar is?

Eet de gefermenteerde groente zodra jij vindt dat ze klaar zijn

Heb je geproefd en bevalt de smaak je? Dan is het fermentatieproces klaar. Je kunt de groente dan eten. Houd er rekening mee dat hoe langer je wacht met het eten van je gefermenteerde groente, hoe rijker de smaak wordt.

Als je de groente goed op smaak vindt, maar je wilt het nog niet direct eten. Zet dan de pot in de koelkast of op een andere koele plek. Daarmee vertraag je het fermentatieproces en zorg je ervoor dat de smaak van de groente niet meer teveel veranderd.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.