Home | Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriën die goed voor onze gezondheid zijn.

Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed voor onze botten, bloedstolling en darmflora.

Steeds meer mensen fermenteren zelf hun voedsel. Het fermentatieproces van het ene voedsel duurt langer of korter dan dat van ander voedsel. Hoe weet je nu goed hoe ver je fermentatie is? Dat lees je in dit artikel.

Is de fermentatie klaar? Proeven, proeven en nog eens proeven

Je kunt je fermentatieproces niet meten, ook kun je het niet bijhouden. Er naar kijken is ook geen goede optie. De enige manier waarop je kunt weten hoe ver je fermentatie is, is door te proeven.

Van heel veel groenten die je kunt fermenteren kun je in onze cursus wel iets vinden over hoe lang het proces van fermenteren is. Maar als je zeker wilt zijn dat je fermentatieproces zo verloopt zoals jij wilt, dan zul je regelmatig moeten proeven.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe lang moet jouw fermentatie fermenteren?

Laat je mengsel op kamertemperatuur fermenteren

Zodra je je mengsel in de pot hebt gedaan, is het verstandig om het mengsel gewoon op kamertemperatuur te laten fermenteren.

Zet je je pot in de koelkast? Dan vertraag je het fermentatieproces. Zet je pot dus op een schone, droge plek. Het fermentatieproces start vanzelf.

Proef de gefermenteerde groente iedere dag. Alleen dan weet je precies hoe ver je fermentatie is. Het is namelijk heel erg smaakgebonden.

De één vindt de groenten al na een paar dagen lekker op smaak, terwijl een ander het proces zeker nog een paar dagen zou voortzetten. Ga dus vooral uit van je eigen smaak en proef iedere dag.

Verstoor je het fermentatie proces niet als je de pot dagelijks opendraait?

Nee, dat is geen enkel probleem. Het is hierbij wel belangrijk dat de groente in de pot onder het waterpeil blijft staan. Als dat niet het geval is, dan kan het gaan schimmelen. En dat is nu net wat je niet wilt.

Door het dagelijks opendraaien van de pot kun je meteen goed in de gaten houden of alles wel echt onder water staat. Zie je dat er een laagje schimmel op de groente staat, schraap dit er dan vanaf en zorg ervoor dat de groente weer onder het waterpeil komt te staan.

Als dit niet lukt, dan kun je een fermentatiegewicht gebruiken. Dit gewichtje leg je op de groente, zodat alles onder het waterpeil blijft.

Hoe weet je wanneer jouw fermentatie klaar is?

Eet de gefermenteerde groente zodra jij vindt dat ze klaar zijn

Heb je geproefd en bevalt de smaak je? Dan is het fermentatieproces klaar. Je kunt de groente dan eten. Houd er rekening mee dat hoe langer je wacht met het eten van je gefermenteerde groente, hoe rijker de smaak wordt.

Als je de groente goed op smaak vindt, maar je wilt het nog niet direct eten. Zet dan de pot in de koelkast of op een andere koele plek. Daarmee vertraag je het fermentatieproces en zorg je ervoor dat de smaak van de groente niet meer teveel veranderd.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.