Home | Basisuitleg over zuurdesembrood
Basisuitleg zuurdesembrood

Basisuitleg over zuurdesembrood

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteriƫn die in het brood zitten. Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol, voedzaam en ook makkelijk verteerbaar is. Dit brood kun je kopen bij ambachtelijke bakkers, op de markt en zelf maken is ook mogelijk.

Verschil tussen zuurdesem en andere broodsoorten

Bij het maken van zuurdesembrood wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde starter. Dit is een mix van natuurlijk aanwezige wilde gist, melkzuurbacteriƫn, meel en water. Bij elk brood is sprake van fermentatie maar bij zuurdesembrood worden de van nature aanwezige suikers in het deeg gefermenteerd waardoor het brood rijst en een bijzondere smaak krijgt. Het fermenteren duurt veel langer dan bij andere broodsoorten en kan wel dagen in beslag nemen als je met de starter aan de slag bent. Houd daar wel rekening mee want je hebt niet direct brood op de plank als je hiervoor kiest.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Afgebakken zuurdesembrood - Hoe maak je het

Zuurdesembrood is voedzamer

Zuurdesembrood heeft diverse bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het voedzamer dan ander brood, ook dan bijvoorbeeld volkorenbrood wat met behulp van gist gebakken is. Dit komt doordat er meer foliumzuur en antioxidanten inzitten dan bij ander brood. Daarnaast heeft zuurdesembrood een lagere PH-waarde dan andere broodsoorten, waardoor tevens het fytaatgehalte afneemt. Hierdoor neem je makkelijkere de mineralen uit het brood op en is het dus voedzamer. Ook wordt het brood beter verteerbaar door de langdurige fermentatie en bevat zuurdesembrood over het algemeen ook minder gluten.

Zuurdesembrood is makkelijker te verteren

Zuurdesembrood is ook makkelijk verteerbaar. Het bevat zowel prebiotica als probiotica. Het eerste zorgt voor een goede voeding van gezonde darmbacteriƫn (en staan ook wel bekend als vezels) en probiotica zijn gunstige bacteriƫn die in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Beide zijn volop aanwezig in zuurdesembrood. Daarnaast zitten er weinig gluten in het brood (volledig zonder gluten is ook mogelijk) dus kan het voor mensen met een glutenallergie of -intolerantie ook interessant zijn. Door minder gluten wordt het brood makkelijker verteerd.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken. Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Kombucha maken

Zuurdesembrood kan gunstig werken op de suikerspiegel

Tenslotte kan zuurdesembrood een gunstig effect hebben op je suikerspiegel maar de exacte werking daarvan wordt nog goed onderzocht. Bij het eten van brood krijgt je lichaam doorgaans een suikerpiek maar deze is bij het nuttigen van zuurdesembrood vele malen lager dus daar reageert je lijf veel minder fel op. Je zal dus minder last hebben van een ‘after-lunchdip’. Het blijft echter wel een voedzaam iets dus het is zeker gezond om zuurdesembrood te eten.

Zelf zuurdesembrood maken

Zoals gezegd kun je zuurdesembrood ook zelf maken. Dit is niet eens zo heel moeilijk maar kijk wel eerst even of je een goed recept kunt vinden zodat je weet dat je het op de juiste manier aanpakt. Groot voordeel van zelf maken van brood is dat je precies weet wat erin zit en zeker voor mensen met een bepaalde allergie of die wel eens moeite hebben met het verteren van voedsel is het een geschikt brood. Voor het zelf maken van zuurdesembrood dien je wel even de tijd te nemen want het is niet bepaald binnen een uurtje klaar. Online vind je tal van recepten voor zuurdesembrood en er zijn ook filmpjes beschikbaar zodat je precies weet hoe het werkt om het brood te maken.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie. Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug! Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleĆÆnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.