Home | Basisuitleg over zuurdesembrood
Basisuitleg zuurdesembrood

Basisuitleg over zuurdesembrood

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteriën die in het brood zitten.

Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol, voedzaam en ook makkelijk verteerbaar is. Dit brood kun je kopen bij ambachtelijke bakkers, op de markt en zelf maken is ook mogelijk.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Verschil tussen zuurdesem en andere broodsoorten

Bij het maken van zuurdesembrood wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde starter. Dit is een mix van natuurlijk aanwezige wilde gist, melkzuurbacteriën, meel en water.

Bij elk brood is sprake van fermentatie maar bij zuurdesembrood worden de van nature aanwezige suikers in het deeg gefermenteerd waardoor het brood rijst en een bijzondere smaak krijgt.

Het fermenteren duurt veel langer dan bij andere broodsoorten en kan wel dagen in beslag nemen als je met de starter aan de slag bent. Houd daar wel rekening mee want je hebt niet direct brood op de plank als je hiervoor kiest.

Zuurdesembrood is voedzamer en gezonder

Zuurdesembrood heeft diverse bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het voedzamer dan ander brood, ook dan bijvoorbeeld volkorenbrood wat met behulp van gist gebakken is.

Dit komt doordat er meer foliumzuur en antioxidanten inzitten dan bij ander brood. Daarnaast heeft zuurdesembrood een lagere PH-waarde dan andere broodsoorten, waardoor tevens het fytaatgehalte afneemt.

Hierdoor neem je makkelijkere de mineralen uit het brood op en is het dus voedzamer. Ook wordt het brood beter verteerbaar door de langdurige fermentatie en bevat zuurdesembrood over het algemeen ook minder gluten.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Afgebakken zuurdesembrood - Hoe maak je het

Zuurdesembrood is makkelijker te verteren

Zuurdesembrood is ook makkelijk verteerbaar. Het bevat zowel prebiotica als probiotica. Het eerste zorgt voor een goede voeding van gezonde darmbacteriën (en staan ook wel bekend als vezels) en probiotica zijn gunstige bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen zitten.

Beide zijn volop aanwezig in zuurdesembrood. Daarnaast zitten er weinig gluten in het brood (volledig zonder gluten is ook mogelijk) dus kan het voor mensen met een glutenallergie of -intolerantie ook interessant zijn.

Door minder gluten wordt het brood makkelijker verteerd.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken. Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wat is zuurdesembrood?

Zuurdesembrood kan gunstig werken op de suikerspiegel

Tenslotte kan zuurdesembrood een gunstig effect hebben op je suikerspiegel maar de exacte werking daarvan wordt nog goed onderzocht.

Bij het eten van brood krijgt je lichaam doorgaans een suikerpiek maar deze is bij het nuttigen van zuurdesembrood vele malen lager dus daar reageert je lijf veel minder fel op.

Je zal dus minder last hebben van een ‘after-lunchdip’. Het blijft echter wel een voedzaam iets dus het is zeker gezond om zuurdesembrood te eten.

Zelf zuurdesembrood maken: hoe pak je dat aan?

Zoals gezegd kun je zuurdesembrood ook zelf maken. Dit is niet eens zo heel moeilijk maar zorg wel dat je een goed recept gebruikt. In ons handboek en in onze cursus hebben wij onze favoriete recepten beschreven.

Groot voordeel van zelf maken van brood is dat je precies weet wat erin zit en zeker voor mensen met een bepaalde allergie of die wel eens moeite hebben met het verteren van voedsel is het een geschikt brood.

Voor het zelf maken van zuurdesembrood dien je wel even de tijd te nemen want het is niet bepaald binnen een uurtje klaar.

Bij onze cursus vind je  recepten voor zuurdesembrood en zodat je precies weet hoe het werkt om het brood te maken.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie. Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug! Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.