Home | Basisuitleg over zuurdesembrood
Basisuitleg zuurdesembrood

Basisuitleg over zuurdesembrood

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteriën die in het brood zitten. Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol, voedzaam en ook makkelijk verteerbaar is. Dit brood kun je kopen bij ambachtelijke bakkers, op de markt en zelf maken is ook mogelijk.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Verschil tussen zuurdesem en andere broodsoorten

Bij het maken van zuurdesembrood wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde starter. Dit is een mix van natuurlijk aanwezige wilde gist, melkzuurbacteriën, meel en water. Bij elk brood is sprake van fermentatie maar bij zuurdesembrood worden de van nature aanwezige suikers in het deeg gefermenteerd waardoor het brood rijst en een bijzondere smaak krijgt. Het fermenteren duurt veel langer dan bij andere broodsoorten en kan wel dagen in beslag nemen als je met de starter aan de slag bent. Houd daar wel rekening mee want je hebt niet direct brood op de plank als je hiervoor kiest.

Zuurdesembrood is voedzamer

Zuurdesembrood heeft diverse bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het voedzamer dan ander brood, ook dan bijvoorbeeld volkorenbrood wat met behulp van gist gebakken is. Dit komt doordat er meer foliumzuur en antioxidanten inzitten dan bij ander brood. Daarnaast heeft zuurdesembrood een lagere PH-waarde dan andere broodsoorten, waardoor tevens het fytaatgehalte afneemt. Hierdoor neem je makkelijkere de mineralen uit het brood op en is het dus voedzamer. Ook wordt het brood beter verteerbaar door de langdurige fermentatie en bevat zuurdesembrood over het algemeen ook minder gluten.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Afgebakken zuurdesembrood - Hoe maak je het

Zuurdesembrood is makkelijker te verteren

Zuurdesembrood is ook makkelijk verteerbaar. Het bevat zowel prebiotica als probiotica. Het eerste zorgt voor een goede voeding van gezonde darmbacteriën (en staan ook wel bekend als vezels) en probiotica zijn gunstige bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Beide zijn volop aanwezig in zuurdesembrood. Daarnaast zitten er weinig gluten in het brood (volledig zonder gluten is ook mogelijk) dus kan het voor mensen met een glutenallergie of -intolerantie ook interessant zijn. Door minder gluten wordt het brood makkelijker verteerd.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken. Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kombucha maken

Zuurdesembrood kan gunstig werken op de suikerspiegel

Tenslotte kan zuurdesembrood een gunstig effect hebben op je suikerspiegel maar de exacte werking daarvan wordt nog goed onderzocht. Bij het eten van brood krijgt je lichaam doorgaans een suikerpiek maar deze is bij het nuttigen van zuurdesembrood vele malen lager dus daar reageert je lijf veel minder fel op. Je zal dus minder last hebben van een ‘after-lunchdip’. Het blijft echter wel een voedzaam iets dus het is zeker gezond om zuurdesembrood te eten.

Zelf zuurdesembrood maken

Zoals gezegd kun je zuurdesembrood ook zelf maken. Dit is niet eens zo heel moeilijk maar kijk wel eerst even of je een goed recept kunt vinden zodat je weet dat je het op de juiste manier aanpakt. Groot voordeel van zelf maken van brood is dat je precies weet wat erin zit en zeker voor mensen met een bepaalde allergie of die wel eens moeite hebben met het verteren van voedsel is het een geschikt brood. Voor het zelf maken van zuurdesembrood dien je wel even de tijd te nemen want het is niet bepaald binnen een uurtje klaar. Online vind je tal van recepten voor zuurdesembrood en er zijn ook filmpjes beschikbaar zodat je precies weet hoe het werkt om het brood te maken.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie. Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug! Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.