Home | Algemeen

Alles over Algemeen

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteri√ęn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucle√Įnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Fermenteren en een histamine intolerantie

Fermenteren en een histamine intolerantie

Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren? Wat is fermenteren?...

Hoe houd je ingredi√ęnten onder het pekeloppervlak?

Hoe houd je ingredi√ęnten onder het pekeloppervlak?

Een veel voorkomend probleem bij het fermenteren van ingredi√ęnten is dat ze vaak boven het water komen drijven. Hierdoor kan het product beschimmelen. Het fermentatieproces mislukt dan vaak. Het is dus belangrijk om de producten onder het pekeloppervlak te...

Handig: Wecken met schroefdeksel

Handig: Wecken met schroefdeksel

Ben je een traditionele weckpot gewend? Dan is een weckpot met een schroefdeksel wel even wennen. Het gaat niet iets anders dan met de traditionele weckpot. Sommige gebruikers vinden het superhandig, anderen zijn er minder enthousiast over. In dit artikel...

Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen

Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen

Maak je vaak zelf kombucha? Dan weet je dat het eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Toch kan het soms ook mislukken en in veel gevallen valt de kombucha dan niet meer te redden. Je zult het drankje weg moeten gooien. Gelukkig kun je de kombucha zwam vaak...

Goed om te weten: fermenteren met wei

Goed om te weten: fermenteren met wei

Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteri√ęn en die bacteri√ęn zetten de fermentatie in gang. Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende...

Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?

Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool. Je kunt zelf ook producten fermenteren....

Hoe eet je gefermenteerde rode kool?

Hoe eet je gefermenteerde rode kool?

Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, bier, zuurkool, brood. Maar ook rode kool, witte kool, zuurkool kun je fermenteren. Of een augurk of zure komkommer. Je kunt ontzettend veel producten fermenteren. Rode kool is een groente die veel...

Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat

Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat

Als je groente, fruit, vlees of vis wilt inmaken, dan is het allerbelangrijkste dat je je weckpot goed hebt gesteriliseerd. Hier heb je verschillende manieren voor. Je kunt je pot koken in water, je kunt hem steriliseren in de magnetron, in je vaatwasser en...

Rettich inmaken: zo doe je dat

Rettich inmaken: zo doe je dat

Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak van rettich is pittig. Het smaakt iets scherper dan een radijs. Rettich is ook familie van de radijs. Meestal eet je rettich rauw. Het is één van de oudste groenten. Rettich werd al 4.000 jaar voor Christus...

Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha

Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha

Kombucha is een enorm gezond drankje dat vol zit met antioxidanten en goede voedingsstoffen. Het is een gefermenteerde drank met weinig suikers. Je maakt het van groene of zwarte thee, suiker en de kombucha zwam. De zwam verteert de suiker en geeft de drank...

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Je maakt dit drankje door een kombucha zwam toe te voegen aan zwarte thee met suiker. De zwam verteert alle suiker in de thee. Bij het proces produceert de zwam allerlei voedingsstoffen. Een...

6 handige tips: Hoe venkel te snijden

6 handige tips: Hoe venkel te snijden

Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit...

Kombucha maken… zonder suiker

Kombucha maken… zonder suiker

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt door de kombucha zwam in een thee met suiker te plaatsen. De kombucha zwam voedt zich door de suiker in de thee te verteren. Tijdens dat proces geeft de zwam veel voedingsstoffen af aan de thee. Je moet...

Groene kool fermenteren doe je op deze manier

Groene kool fermenteren doe je op deze manier

Groene kool kun je op een heerlijke manier fermenteren. Door dit te doen, kun je de groene kool veel langer bewaren. Daarnaast smaakt het ook nog een heel erg lekker als je er wat kruiden aan toevoegt tijdens het fermentatieproces. Het fermenteren van groene...

Handig: zo werkt een waterslot

Handig: zo werkt een waterslot

Een waterslot is soms handig om te gebruiken bij het fermentatieproces. Denk hierbij aan het proces waarbij bier of wijn gemaakt wordt. Om de drank af te sluiten van de buitenlucht kun je een waterslot gebruiken. Hierdoor kunnen er geen bacteri√ęn in de...

6 stappen: Look fermenteren

6 stappen: Look fermenteren

Je kunt zelf allerlei gewassen fermenteren. Eén daarvan is look. Het fermenteren van een bol look is een proces dat enkele weken tot wel drie maanden in beslag kan nemen. Hoe je look precies fermenteert, lees je in dit artikel. Je krijgt hier de 6 stappen...

Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?

Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?

Je hoort vaak dat zuurdesembrood gezonder is dan soortgelijk brood waar gist aan is toegevoegd. Maar is het ook écht gezonder, of is dat een fabel? En waarom wordt zuurdesembrood altijd als veel gezonder betiteld? Op deze vragen geven we een antwoord. Is...

Witte kool inmaken: zo doe je dat

Witte kool inmaken: zo doe je dat

Wecken is een techniek die al heel lang bestaat. Door bijvoorbeeld groenten in weckpotten te doen, kun je ze langer bewaren. Je kunt ook witte kool inmaken. Dat is een andere benaming voor wecken. Als je dit doet met witte kool, dan kun je ook zuurkool maken...

Wat is een kombucha zwam eigenlijk?

Wat is een kombucha zwam eigenlijk?

Een kombucha zwam is een organisme. Het bestaat uit verschillende bacteri√ęn en gisten. Samen vormen die bacteri√ęn en gisten een heel fijn weefsel. Dat is de zwam. Deze zwam produceert stoffen, maar heeft ook zelf voeding nodig. De kombucha zwam voedt zich met...

Fermenteren en zout: welke heb je nodig?

Fermenteren en zout: welke heb je nodig?

Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken. Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere...

Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?

Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat bederven. Schimmels, bacteri√ęn of gisten zorgen er bij dit proces voor dat de geur, zuurgraad, smaak of het uiterlijk van het product verandert. Je kunt de gefermenteerde producten nog gewoon...

Fermentatie kast: wat is het en heb je het nodig?

Fermentatie kast: wat is het en heb je het nodig?

Een fermentatie kast is hetzelfde als een vergistingskast, of een droogkast. Je kunt dit kopen, maar je kunt zo’n kast ook zelf maken. Je hebt daarvoor drie dingen nodig: een (oude) koelkast, een temperatuurregeling en een verwarmingsplaatje. Als je deze drie...

5 manieren om je weckpot steriliseren

5 manieren om je weckpot steriliseren

Heb jij ook weer zo’n zin om heerlijk fruit, compotes en jams te maken? Dan is het wel belangrijk dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Er zijn verschillende manieren om je weckpot te steriliseren. Een goede sterilisatie van je weckpotten is...

Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Je kunt zwarte knoflook in de winkel kopen. Maar nóg leuker is het om zelf zwarte knoflook te maken. Hiervoor is het goed om eerst te weten hoe zwarte knoflook ontstaat. Dat gebeurt door een fermentatieproces. Dat is een proces waarbij schimmels en gisten...

Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteri√ęn die goed voor onze gezondheid zijn. Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed...

Wat kun je allemaal met appelazijn doen?

Wat kun je allemaal met appelazijn doen?

Appelazijn is een heel veelzijdig keukenproduct. Je kunt hier van alles mee doen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kunt appelazijn gebruiken om mee te koken, maar je kunt het ook gebruiken om schoon te maken, te wassen of om je huid te verbeteren....

6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

Groente fermenteren betekent dat je je groente gecontroleerd laat verrotten. De groente wordt onder invloed van bacteri√ęn, gisten en schimmels zuurder. Je kunt de groente hierdoor langer bewaren. Het proces van fermenteren kost tijd. Je moet rekening houden...

Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?

Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?

Om eten langer houdbaar te maken en er op een later tijdstip alsnog van te kunnen genieten kun je verschillende methodes gebruiken. Denk hierbij aan inmaken (wecken), inleggen of fermenteren. Dit zijn allemaal methodes om voedsel langer houdbaar te maken. Welke manier...

Basisuitleg over zuurdesembrood

Basisuitleg over zuurdesembrood

Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteri√ęn die in het brood zitten. Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol, voedzaam en...

Effecten van fermenteren op de spijsvertering

Effecten van fermenteren op de spijsvertering

Als je kiest voor het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen, dan betekent dit dat de structuur, het uiterlijk en de smaak ervan kunnen veranderen. Dit zijn interessante en welkome veranderingen, maar het allerbelangrijkste is toch wel wat voor invloed fermentatie...

Is gefermenteerde voeding gezond?

Is gefermenteerde voeding gezond?

Als je producten gaat fermenteren, betekent dit dat je ze langer houdbaar maakt. Dit gebeurt doordat bepaalde goede bacteri√ęn, schimmels of gisten ervoor zorgen dat bepaalde stoffen in voedingsmiddelen worden omgezet in zuren, zodat het langer bewaard kan worden en...

Fermenteren recepten: handige recepten en tips

Fermenteren recepten: handige recepten en tips

Ben je aan het leren hoe fermenteren van voedsel in zijn werk gaat? Dan zul je al ontdekt hebben dat deze methode van levensmiddelen conserveren met allerlei verschillende producten te doen is. Als je wilt weten welke voedingsmiddelen je allemaal kunt fermenteren en...

Het fermentatieproces: Hoe werkt fermenteren?

Het fermentatieproces: Hoe werkt fermenteren?

Bij fermenteren wordt gekozen voor het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken en een andere smaak en uiterlijk te geven. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig maar je moet ook niet aan rotten denken in de meest vieze zin van het...

Wat is fermenteren en wanneer spreek je van gefermenteerd?

Wat is fermenteren en wanneer spreek je van gefermenteerd?

Als je bepaalde soorten voedsel eet, dan heb je natuurlijk het liefste zo veel mogelijk verse producten. Wil je voedsel bewaren? Dan kun je dat op diverse manieren doen zoals invriezen of wecken. Fermenteren is tevens een goede manier om voedsel langer te kunnen...

Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?

Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?

Fermenteren is een eeuwenoude methode die door veel volkeren werd toegepast om eten langer te kunnen bewaren. De werking van zout als conserveringsmiddel is al lang bekend en misschien stond voedsel fermenteren toentertijd nog niet onder die naam bekend zoals nu het...

Fermenteren van groente: Hoe doe je dat?

Fermenteren van groente: Hoe doe je dat?

Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren dan betekent dit dat je het langer houdbaar kunt maken maar dat ook het uiterlijk en de smaak ervan veranderen. Fermenteren is een methode die al heel lang wordt toegepast en waarbij er voor gekozen wordt bepaalde...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.

Al meer dan 500 tevreden foodies gingen je voor.. ūüėć
Zij beoordelen ons met een 8,5. Daar zijn we trots op!

Marit Kalako

41 jaar, Schiedam

Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.

Arda van Dam

30 jaar, Utrecht

Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.

Frits van de Kelder

32 jaar, Amsterdam

In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!

Mees Veenstra

19 jaar, Amsterdam

Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video's en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.

 Yvonne Schuijf

23 jaar, Austerlitz

Ik heb een bedrijf in food trucks. We willen uitbreiden met gefermenteerde producten en hebben veel inzichten van deze website gehaald. Thanks!

Robin van 't Ruim

51 jaar, Leersum

Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen.