Home | Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha

Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Kombucha is een enorm gezond drankje dat vol zit met antioxidanten en goede voedingsstoffen. Het is een gefermenteerde drank met weinig suikers. Je maakt het van groene of zwarte thee, suiker en de kombucha zwam. De zwam verteert de suiker en geeft de drank veel gezonde voedingsstoffen. De smaak is een beetje zuur en de thee is licht bruisend. Er wordt zelfs gezegd dat je kunt afvallen door kombucha te drinken.

Hoe wordt kombucha gemaakt?

Kombucha is een gezonde, gefermenteerde drank. Er wordt een scoby, dat is de afkorting voor symbiotic culture of bacteria and yeast, toegevoegd aan de drank. Een scoby is een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriƫn en gist. De scoby voedt zich met suiker.

Bij het maken van kombucha wordt een scoby in een groene of zwarte thee met suiker gedaan. Wat er gebeurt, is dat de scoby de suikers uit de thee verteert en zelf veel gezonde voedingsstoffen afgeeft aan de thee. Na een paar weken is het fermentatieproces klaar en heb je kombucha.

Wat is kombucha?

Kombucha is dus een drankje met heel veel gezonde voedingsstoffen. Doordat de scoby de suikers uit de thee haalt, is het een drankje dat arm is aan calorieƫn. Het is een gezond drankje en het brengt je lichaam in balans. Het is zo gezond doordat er veel antioxidanten in zitten. Die hebben een positief effect op je gezondheid en je darmflora.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Voordelen en nadelen van kombucha

Het drinken van kombucha heeft een aantal voordelen en nadelen. Het is daarom belangrijk dat je dit drankje drinkt met mate. Aanbevolen wordt om niet meer dan 1 glas kombucha per dag te drinken.

De voordelen van kombucha zijn:

  1. Het bevat antioxidanten. Die zijn ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam.
  2. Het heeft een ontgiftende werking. Kombucha gaat de strijd aan met ongewenste bacteriƫn. Daarnaast bevordert het de groei van goede bacteriƫn.
  3. Je krijgt energie van kombucha en dat terwijl het bijna geen suiker bevat.
  4. Het versterkt je immuunsysteem doordat kombucha vitamine A, B en K bevat.

De nadelen van kombucha zijn:

  1. De bacteriƫn kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
  2. Maak je zelf kombucha, dan kunnen er ook verkeerde schimmels en bacteriƫn groeien, doordat het proces van fermenteren niet helemaal goed gaat.
  3. De scoby verandert steeds door de fermentatie. Hierdoor kun je niet vaststellen dat de kombucha altijd dezelfde eigenschappen heeft.
  4. Als je last hebt van je maag, dan kan het drinken van kombucha dit verergeren.

Afvallen door kombucha te drinken

Als je wilt afvallen dan kan het drinken van kombucha je daarbij helpen. Niet dat je van dit drankje zelf afvalt, maar omdat je dit drankje drinkt in plaats van een ongezonde drank met veel suikers. Door frisdrank, fruitsapjes, alcoholische dranken te vervangen door drankjes zonder suiker, kun je flink veel afvallen.

Let er wel op dat je de kombucha drinkt die heel weinig suikers bevat. Er is ook kombucha te koop waar wel suikers inzitten. Als je die drinkt, dan heeft dat geen enkel effect op je gewicht.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.