Home | Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha

Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Kombucha is een enorm gezond drankje dat vol zit met antioxidanten en goede voedingsstoffen. Het is een gefermenteerde drank met weinig suikers.

Je maakt het van groene of zwarte thee, suiker en de kombucha zwam. De zwam verteert de suiker en geeft de drank veel gezonde voedingsstoffen.

De smaak is een beetje zuur en de thee is licht bruisend. Er wordt zelfs gezegd dat je kunt afvallen door kombucha te drinken.

Hoe wordt kombucha gemaakt?

Kombucha is een gezonde, gefermenteerde drank. Er wordt een scoby, dat is de afkorting voor symbiotic culture of bacteria and yeast, toegevoegd aan de drank. Een scoby is een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriƫn en gist. De scoby voedt zich met suiker.

Bij het maken van kombucha wordt een scoby in een groene of zwarte thee met suiker gedaan. Wat er gebeurt, is dat de scoby de suikers uit de thee verteert en zelf veel gezonde voedingsstoffen afgeeft aan de thee.

Na een paar weken is het fermentatieproces klaar en heb je kombucha.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Wat is kombucha?

Wat is kombucha?

Kombucha is dus een drankje met heel veel gezonde voedingsstoffen. Doordat de scoby de suikers uit de thee haalt, is het een drankje dat arm is aan calorieƫn.

Het is een gezond drankje en het brengt je lichaam in balans. Het is zo gezond doordat er veel antioxidanten in zitten. Die hebben een positief effect op je gezondheid en je darmflora.

Voordelen en nadelen van kombucha

Het drinken van kombucha heeft een aantal voordelen en nadelen. Het is daarom belangrijk dat je dit drankje drinkt met mate. Aanbevolen wordt om niet meer dan 1 glas kombucha per dag te drinken.

De voordelen van kombucha zijn:

  1. Het bevat antioxidanten. Die zijn ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam.
  2. Het heeft een ontgiftende werking. Kombucha gaat de strijd aan met ongewenste bacteriƫn. Daarnaast bevordert het de groei van goede bacteriƫn.
  3. Je krijgt energie van kombucha en dat terwijl het bijna geen suiker bevat.
  4. Het versterkt je immuunsysteem doordat kombucha vitamine A, B en K bevat.

De nadelen van kombucha zijn:

  1. De bacteriƫn kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
  2. Maak je zelf kombucha, dan kunnen er ook verkeerde schimmels en bacteriƫn groeien, doordat het proces van fermenteren niet helemaal goed gaat.
  3. De scoby verandert steeds door de fermentatie. Hierdoor kun je niet vaststellen dat de kombucha altijd dezelfde eigenschappen heeft.
  4. Als je last hebt van je maag, dan kan het drinken van kombucha dit verergeren.

De voor- en nadelen van kombucha op een rij

Afvallen door kombucha te drinken

Als je wilt afvallen dan kan het drinken van kombucha je daarbij helpen. Niet dat je van dit drankje zelf afvalt, maar omdat je dit drankje drinkt in plaats van een ongezonde drank met veel suikers. Door frisdrank, fruitsapjes, alcoholische dranken te vervangen door drankjes zonder suiker, kun je flink veel afvallen.

Let er wel op dat je de kombucha drinkt die heel weinig suikers bevat. Er is ook kombucha te koop waar wel suikers inzitten. Als je die drinkt, dan heeft dat geen enkel effect op je gewicht.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.