Home | 5 manieren om je weckpot steriliseren
Appelazijn kan je gebruiken om schoon te maken

5 manieren om je weckpot steriliseren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Heb jij ook weer zo’n zin om heerlijk fruit, compotes en jams te maken? Dan is het wel belangrijk dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Er zijn verschillende manieren om je weckpot te steriliseren.

Een goede sterilisatie van je weckpotten is erg belangrijk, anders heb je binnen no-time een groene laag op je heerlijk compote staan.

En dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn in totaal 5 manieren om je weckpot te steriliseren. Voor al deze manieren geldt dat je de gesteriliseerde potten maximaal één uur kunt laten staan. Daarna moet je ze weer opnieuw steriliseren.

Manier 1: Weckpot steriliseren door ze te koken

Dit is waarschijnlijk de meest bekende manier om een weckpot te steriliseren. Je maakt de weckpot schoon en je zet de pot in een ruime pan. Hier giet je dan kokend water overheen.

De pot moet helemaal onder water staan om hem goed te steriliseren. Dan breng je het water opnieuw aan de kook en je laat het minimaal 15 minuten koken.

Na een kwartier haal je de weckpot met een keukentang uit het kokende water. Zet de pot op de kop op een schone theedoek en laat de weckpot drogen. Je pot is dan gesteriliseerd en je kunt hem gebruiken voor je fruit, jam of compote.

Manier 2: Steriliseren van een weckpot in de oven

Je kunt je oven ook gebruiken om je weckpot te steriliseren. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet je weckpot in de oven. Gebruik hiervoor een bakplaat met bakpapier.

Zorg ervoor dat de opening van je pot naar boven gericht is. Na 15 minuten haal je het potje uit de oven en je laat hem afkoelen op een droge en schone theedoek.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe maak je jouw weckpot goed schoon?

Manier 3: Steriliseer je weckpot in een sopje van kokend heet water en soda

Je kunt je weckpotje ook steriliseren in een sopje van kokend heet water en soda. Je wast hier de potjes, deksels en klemmetjes in. Dan laat je alles drogen op een schone, droge theedoek.

Dit is de makkelijkste en snelste manier om je weckpot te steriliseren. Je moet je realiseren dat je met deze manier niet altijd alle bacteriën dood. Dus wil je zekerheid? Dan kun je beter voor één van de andere manieren gaan.

Manier 4: Weckpot steriliseren in je vaatwasser

Veel mensen weten dit niet, maar je kunt je vaatwasser prima gebruiken om je weckpotjes te steriliseren. Je kiest de hoogste stand van je vaatwasser, dus de hoogste temperatuur en je wast je potjes daarin.

Als de vaatwasser klaar is, laat je de potjes drogen op een schone, droge theedoek.

Verschillende manieren om een weckpot schoon te maken

Manier 5: Gebruik de magnetron om je weckpotje te steriliseren

Een laatste manier om je weckpotjes te steriliseren is in de magnetron. Je wast de potjes eerst goed af in een warm sopje, zodat de potjes al schoon zijn.

Dan plaats je de weckpotjes in de magnetron. Die zet je op de hoogste stand. Vaak is dat 1.000 watt en je zet de magnetron gedurende 30-54 seconden aan. Je potjes zijn dan binnen één minuut gesteriliseerd.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.